Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

WARISAN ALAT MUZIK

No description
by

emeli diyana

on 23 June 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of WARISAN ALAT MUZIK

BONANG
PENGENALAN
GAMELAN
Gamelan merupakan himpunan alat muzik seperti bonang, gambang, gendang dan gong. Perkataan 'gamelan' berasal daripada perkataan Jawa iaitu 'gamel' yang bermaksud memukul atau tukul. kemudian gamelan diperkenalkan ke Pahang dan seterusnya ke Terengganu.
KANJIRA
Bonang merupakan alat terpenting dalam muzik gamelan, berfungsi sebagai intro lagu. Bonang dimainkan dengan menggunakan pengetuk kayu yang hujungnya berbalut.

GAMBANG
Merupakan alat muzik yang diperbuat dari kayu keras, mempunyai 21 keping kayu berbentuk 4 segi panjang dan tiap-tiap satu berbeza ketebalan dan panjang. Biasanya dimainkan menggunakan 2 bilah kayu pengetuk yang dipanggil 'mallet'. cara memainnya dengan mengetuk menggunakan kedua-dua belah tangan serentak.
Kanjira termasuk dalam keluarga tamborin. Alat ini mempunyai bentuk yang seakan-akan sama dengan alat tamborin barat yang terdiri daripada rangka bulat diperbuat daripada kayu pokok nangka sepanjang kira-kira 7 hingga 9 inci diameternya dengan kedalaman 2 hingga 4 inci dalamnya. Juga berfungsi seakan-akan alat muzik kompang atau tar disesetengah tempat.
CHENDA
Merupakan alat perkusi berbentuk silinder yang juga dipanggil chende. Alat muzik ini digunakan dalam aktiviti kesenian dan keagamaan di negeri Kerala. Alat muzik ini dipersembahkan dengan iringan alat-alat muzik lain seperti Khatali, Koodiyattam dalam bentuk tarian dan aktiviti-aktiviti pemujaan di negeri Kerala. Chenda digantung pada pemain gendang supaya ia tergantung tegak dengan bahagian atas gendang yang dibaluti kulit itu. Pemain menggunakan 2 kayu pemukul untuk memukul bahagian atas gendang tersebut. Chenda terbahagi kepada 3 jenis iaitu: Uruttu Chenda (untuk bermain pelbagai variasi), Veeku Chenda (untuk memainkan irama asas) dan Acchan Chenda.
WARISAN ALAT MUZIK
Pelbagai etnik termasuk kaum majoriti Malaysia iaitu Melayu, Cina, India serta Bumiputera Sabah dan Sarawak bergabung menghasilkan alunan muzik nusantara yang unik yang memang tiada di negara lain. Muzik tradisional secara amnya digunakan sebagai lambang budaya sesuatu bangsa selain daripada tujuan untuk hiburan dan mengiringi upacara-upacara adat tertentu. Gabungan ritma dan intonasi muzik yang murni bergabung menjadi suatu melodi yang istimewa.
ALAT MUZIK
MELAYU
GAMBANG
BONANG
GENDANG
GONG
GENDANG
Gendang merupakan satu alat yang penting dalam setiap persembahan gamelan, ibarat tidak lengkap sesebuah persembahan gamelan tanpa gendang malah pincang.
GONG
Gong merupakan sejenis alat muzik yang berasal dari Asia Selatan dan Asia Tenggara. Gong telah wujud semenjak dari zaman gangsa lagi dari Yunan. Gong juga dimainkan bagi mengiringi permainan wayang kulit di Indonesia. Gong juga berperanan seperti tulang belakang dalam persembahan gamelan.
NAFIRI
Alat ini berbentuk yang panjangnya 33cm. Nafiri diperbuat daripada perak tulen. Ia mempunyai Temeluk yang terdapat pada dua bahagian berbentuk seperti buah ''kandis'' Bahagian serombong Nafiri ini agak leper dan berbunga-bunga. Nafiri antara lain adalah alat yang dimainkan dalam kumpulan nobat dan tidak dimainkan dalam mana-mana persembahan muzik tradisi Melayu. Ia khusus hanya untuk kumpulan nobat.

ALAT MUZIK
INDIA
ALAT
MUZIK
CINA
ERHU
Erhu merupakan sejenis alat tradisional China. Erhu bersejarah lama, ia muncul pada destinasi Tang iaitu pada abad-7 hingga abad-10 dan popular di kawasan penempatan kaun minoroti di sebelah barat laut China pada masa itu. Dalam sejarah perkembangan selama lebih seribu tahun, Erhu selalu dimain sebagai alat muzik tradisional. Erhu sepanjang 80 sentimeter dan bentuknya ringkas.
YANGQIN
Yangqin atau dikenali sebagai dulsimer merupakan sejenis alat muzik instrumen pukulan yang sentiasa dimainkan oleh rakyat China. Suaranya jelas lagi terang. Alat muzik tersebut boleh digunakan dengan permainan solo, panduan suara atau opera, ia menduduki tempat penting dalam permainan alat-alat muzik dan okestra instrumen China.
GROUP MEMBER:
- ZULHELMI
- NAFIZ
- HANIS
- EMELI
THANK YOU :)
Full transcript