Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Untitled Prezi

No description
by

Aferdita Dema

on 3 April 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Untitled Prezi

Cka është Autizmi?
Në një mënyrë ne të gjithë ngjasojmë... Shoku IM Autik! T'i mësojmë fëmijët rreth Autizmit Kur ju bëheni shok me një person me autizëm, ju që të dy mësoni shumë nga njëri tjetri...
Pranoni dallimet e shokut tuaj
Mbroje shokun tënd nga gjërat që e shqetësojnë atë
Komuniko me fjali të shkurtra, me fjalë të thjeshta dhe përdor shumë gjestet.
Përdor fotografitë për atë cka dëshiron të thuash, që ti ndihmosh shokut tënd të kuptoj më lehtë
Bashkoju shokut tënd në aktivitetin qe ai/ajo e pëlqen
Bëhu i durueshëm-kupto që shoku yt nuk dëshiron të pengoj ty ose dikënd tjetër
Ftoje shokun tënd, të bashkëngjitet në lojë ose aktivitet
Ulu pran tij, dhe ndihmoje të përfundoj detyrën nëse ai dëshiron ndihmë
NDIHMO fëmijët e tjerë të mësojnë rreth autizmit, duke ju treguar për shokun tënd të vecantë!
Ne kemi: dy sy, një hundë, dy veshë, një gojë, flokë,duar dhe këmbë. Në brendësi kemi disa organe që jane njësoj; zemra, stomaku, veshkët...
Ne gjithashtu kemi trurin brenda kokës tonë. Truri jonë është sikurse kompjuter i trupit tonë. Ai është sikurse qendër e mesazheve.
Ne e përdorim atë për të zgjidhur probleme. Ai na ndihmon të flasim dhe të ecim.
FËMIJËT ME AUTIZËM KANË TRURIN E NJEJTË SIKURSE CDO NJERI TJETËR! Cka dini ju për Autizmin?! Autizmi është një prej gjërave që më bën të jam ky që jam!
Ndonjëherë ai është shkaktari pse truri im punon ndryshe nga ai i të tjerëve.
Në të shumtën e rasteve unë e shoh botën njësoj, sikurse fëmijët e tjerë,
por...ndonjëherë unë i përjetoj gjërat ndryshe!
Më pëlqen rutina, sepse e di cfarë më pret!
Unë ndjehem më mirë kur i bëj gjërat e njejta përsëri dhe përsëri.
Unë gjithashtu kuptoj më mirë kur gjërat më shpjegohen me fjali të thjeshta ose me fotografi.
Nganjëherë e kam të vështirë të kuptoj shprehjet e fytyrës ose gjuhën trupore.
Unë jo gjithmonë e kuptoj cka shprehjet e ndryshme nënkuptojnë, ose qysh po ndjehet tjetri.
Kjo nganjëherë e bën të vështirë të komunikoj me njerëz të tjerë. SI mund të bëhem shok me një autik? Ndonjëherë shtigjet në trurin e fëmijëve me autizem bëhen konfuze.
Mesazhet humbin përderisa provojnë të shkojnë në pjesë të ndryshme të trupit
Personi mund ta dijë përgjigjen, por s'mund ta thotë atë
Ai mund të ndjehet i frustruar, mund të ndjehet keq
Personi mund të bëjë dicka gabim, ai/ajo mund të bërtas. Mund ta godas vetveten ose të tjerët...Ai është vecse konfuz, nuk e ka qëllim të lëndojë dikënd rreth tij.
Zërat e lartë ose zhurmat mund t'i shkaktojnë konfuzion ose dhimbje
Fëmijët me autizëm kanë nevojë që ti kuptojmë. Ata mund ti bëjne gjërat ndryshe nga shumica prej nesh, por ata dëshirojnë të bëjnë gjëra sikurse të gjithë ne.
Full transcript