Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

cfarë është Ushqyerja e shëndetshme?

No description
by

gjoni k projects

on 6 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of cfarë është Ushqyerja e shëndetshme?

Cfarë është Ushqyerja e shëndetshme?

Ushqyerja e shëndetshme ka te beje me konsumimin e një shumëllojshmërie ushqimesh që të japin te ushqyerit qe trupi jone ka nevojë në mënyrë që të qëndrojme sa me të shëndetshem të jetë e mundur. Kjo do të thotë se ne duhet të zgjidhim sasine e ushqimeve nga të gjitha grupet e ushqimit dhe të jemi të vetëdijshëm për atë që hane. Kjo është edhe për balancimin e kalorive te konsumuara me kalorite që djegim me punë dhe ushtrim. Ushqimi i shëndetshëm nuk ka nevojë të jetë i vështirë, vetëm te kemi më pak vëmendje se sa hame dhe të përqëndrohemi më shumë në atë që hame.

Ushqyerja e shendetshme
Njohuri per ushqimin e shëndetshëm.

Lexoni për gjashtë elementet ushqyes thelbësor. Kjo eshte pika e fillimit të mire për të mësuar bazat e ushqim të shëndetshëm, e cila me të vërtetë do të thotë një ekuilibër të pasura me vitamina, minerale, karbohidrate, fibra, proteina, yndyra dhe ujë.

Gjashtë elementet ushqyes:

1 . Proteina - ata përbëjnë më te shumten e strukturës qelizore përfshirë membranën qelizore . Informacioni gjenetik në qelizë ruhet si protein në formën e ADN . Gjitha enzimat, qe katalizojne reaksione metabolike në trupin e njeriut , kanë natyrë proteinike.

2 . Yndyrna - janë te përdorur në prodhimin e steroideve dhe hormoneve . Kolesteroli gjithashtu përbën membranën e qelizave dhe siguron fortesi. Yndyrna të shërbejë gjithashtu si tretës për hormonet dhe vitaminat e tretshme ne yndyrë.

3 . Karbohidratet - formojnë pjesën më të madhe të ushqimit të depozituar në trup për përdorim të mëvonshëm të energjisë . Glukoza e cila është një monosakarid është burim primar i energjisë të trupit.Kur ështe e tepërt , ajo është e ruajtur në mëlçi si glykogjen . Karbohidratet janë gjithashtu të rëndësishme për oksidim yndyre dhe gjithashtu mund të konvertohet në proteina .

Karbohidratet - janë të nevojshme për energjinë . Glukoza , e cila është një monosakarid , është burimi më i rëndësishëm i energjisë në trup . Truri punon tërësisht vetëm në glukozë . Kur nje burim i menjëhershëm i energjisë është i nevojshem , glukoza është konvertuar në glykogjen që ruhet ne mëlçi . Kur energjia është e nevojshme ajo është konvertuar në glukozë përsëri dhe përdoret për lirimin e energjisë . Karbohidratet sigurojnë 17 kiloxhaul energji per gram .
Yndyrnat - kanë përmbajtjen më të lartë te kalorise . Kjo do të thotë se ata ofrojnë sasine me te madhe te energjisë kur digjen . Kur matet me një Kalorimeter , yndyrnat të sigurojë rreth 37 kiloxhaul per gram , duke i bërë ata dy herë më të pasur me energji se sa proteinat dhe karbohidratet . Yndyra e tepert është ruajtur në indin dhjamor dhe digjet kur trupi s’ka karbohidrate . Yndyra është gjithashtu e nevojshme për të marrë vitamina te tretshme yndyrë .
Proteinat - janë burimi i tretë dhe i fundit i energjisë . Ata janë të fundit që do të përdoren nga të gjitha makroelementet. Në rastet e urisë ekstreme , muskujt në trup , të cilet janë të përbërë nga proteina , janë përdorur për të siguruar energji . Kjo është quajtur gërryejtja e muskujve. Proteinat gjithashtu të sigurojë 17 kiloxhaul per gram.

Vitaminat - janë thelbësore për metabolizmin normal , rritjen dhe zhvillimin , dhe rregullimin e funksionit të qelizave . Ata punojnë së bashku me enzima dhe substanca të tjera që janë të nevojshme për një jetë të shëndetshme . Vitamina janë ose tretshme ne yndyrë - ose te tretshme ne uj. Vitaminat te tretshme ne yndyrë mund të ruhen në indet yndyrore në trup kur jane te teperta , dhe kështu nuk janë lehtësisht të ekskretueshme. Kjo do të thotë që ju nuk keni nevojë për të ngrënë ato aq shpesh sa ato te tretshmet ne uje. Këto të fundit janë të ekskretueshme në urinë kur jane te teperta dhe duhet që të merren çdo ditë . Vitamina te tretshme ne uje përfshijnë vitaminën B dhe C. Perimet me gjethe te gjelbra janë të pasura me vitaminë B , ndërsa Vitamina C është gjetur me bollëk në fruta dhe agrume . Vitamina te tretshme ne janë Vitamina A , D , E dhe K. Perimet me gjethe jeshile, qumështi dhe prodhimet e qumështit dhe vajrat bimore të sigurojë këto vitamina .
Mineralet - janë gjetur në formë jonizues në trup . Ata klasifikohen më tej në makrominerale dhe mikrominerale. Makromineralet e pranishëm në trup përfshijnë kalciumin, kaliumin , hekurin, natriumin dhe magnezin. Hekuri është një përbërës i cili është i pranishëm ne Hemoglobinë në gjak . Prandaj makromineralet përbëjnë një përqindje më të madhe të trupit dhe janë të nevojshme në sasi më te madhe në krahasim me mikromineralet . Mikrominerale përfshijnë bakërin, zinkun , kobaltin, kromin dhe fluoridet . Ata janë kryesisht të ko-faktorë , dhe janë të nevojshme për funksionimin e enzimave në trup , por janë të nevojshme vetëm në sasi të vogla . Përafërsisht 4 % e masës së trupit përbëhet nga minerale.

Hapa të tjera të vogla mund të jene shtimi nga pak ne gatim i gjalpit, vajit të ullirit dhe perdorimi i më shumë jeshil-lleqeve në vend të kripës. Kujtoni se shtimi është gjithmonë e më e lehtë se sa perjashtimi . Kur ju keni zbatuar disa zakone të shëndetshme të te ngrenit , ju së shpejti do të vini re që ju dëshironi të hiqni disa zgjedhje te sëmura që përdorni si ushqime tuaj të preferuar . Vesi i ngrenies tuaj dhe trupi juaj do të ndryshojë dhe me kalimin e kohës kjo do të ndikojë në dëshirat tuaja.
Përfitimet e ushqim të shëndetshëm - Pse është e rëndësishme Ushqimi i shëndetshëm?

Trupi ynë ka nevojë për energji për të mbijetuar, dhe vetëm duke konsumuar ushqim nuk kemi marrë ushqyesve thelbësore për të nxitur sistemin tonë. Lloji i ushqimit dhe sasisë së ushqimit që hani do të ndikojë edhe na. Pra, pse është ushqimi i shëndetshëm i rëndësishëm për ne? Duke mësuar zakonet e të hahet të shëndetshme që ju do të rritur sistemin tuaj imunitar dhe për të parandaluar sëmundje kronike të tilla si diabeti, sëmundje të zemrës, kancer dhe depresioni. Ju do të jenë në gjendje për të balancuar metabolizmin tuaj, dhe të jenë në gjendje të mbajë një peshë të shëndetshme. Ju thjesht do të vini re se kujtesa juaj përmirësohet dhe që ju të ndiheni më të stabilizuar në gjendjen shpirtërore. Me fjalë të tjera, në qoftë se ju mësoni për të zbatuar zakonet ushqim të shëndetshëm, ju do të merrni rezultate të mahnitshme!

4 . Vitaminat - janë kryesisht ko-enzimat të cilat janë të nevojshme për funksionimin normal të enzimeve. Vitamina C dhe E janë antioksidantë , ndërsa Vitamina K është e nevojshme për koagulimin e gjakut.Ato nuk mund të sintetizohet në trup,kështu që duhet të merret në dietë .

5 . Mineralet - janë të nevojshme në sasi të vogla për të bërë ko-faktorë . Këto janë jonet inorganike te cilat jane te nevojshme nga enzimat për aktivizimin.Mineralet e tjera janë elektrolite sistematike dhe thelbësore në ko- rregullimin e ATP.

6 . Uji - shërben si një bartës, duke shpërndare ushqimet në qelizat dhe duke bere heqjen e mbeturinave nëpërmjet urinës . Aji është gjithashtu një agjent i detyrueshem në rregullimin e temperaturës së trupit dhe të bilancit jonik te gjakut.Uji është plotësisht thelbësor për metabolizmin e trupit dhe është i nevojshme edhe si lubrifikant dhe amortizues .

Këshilla per Ushqyerjen se shëndetshme.

Kur ju shërbejnë ushqimin tuaj në një pjatë , sigurohuni që t’ju ë përfshijë perime, fruta, drithera, proteina dhe produktet e qumështit . Kjo pjatë duhet të jetë një kujtesë për ju që të përfshijë të gjitha ushqimet që ka nevojë trupi juaj . Është shumë e thjeshtë , dhe ju nuk keni pse të mendoni më shumë rreth kalorive kur të aplikoni pjatën model. Në vend të kësaj ju do të vini re ngjyrat dhe shumëllojshmërine e ushqimit në pjatën tuaj . Zbatimi i këtij modeli , kur ju hani do të ju mbajë në kujdes duke ju kujtuar për të ngrënë shëndetshem duke përfshirë disa përbërës të freskët në çdo vakt . Nëse ju doni dicka të re të shëndetshme ne pjate , filloni të shtoni nga pak sallatë në dietën tuaj të përditshme . Shtimi i diçkaje të shëndetshme në pjatën tuaj është më e lehtë se sa largimi i ushqimeve tuaj të preferuar. Kur kjo bëhet një rutinë , sigurohuni që të zgjidhni ngjyra të ndryshme në perimet tuaja dhe përpiquni të bleni lloje te reja të perimeve . Duke ndryshuar përbërësit tuaj , ju siguroni që ju të merrni të gjitha vitaminat dhe mineralet qe trupi juaj ka nevojë .

Uji -është gjetur në qelizat e trupit dhe transporton lendet ushqyese nepër qelizat dhe largon toksinat nga trupi ynë. Uji e rregullon temperaturën e trupit me djersën tonë. Ne marrim rreth 50% të ujit qe kemi nevojë nga ushqimi ynë. Mos harroni se uji nuk përmban kalori.
Ç’është dieta?

Shumica e konceptojnë dietën si një regjim 1-mollësh në ditë, respektivisht gjer në ato përmasa ku dëmtohet trupi. Dieta është një kontroll i ushqimit! Normalisht se secili njeri duhet të mbaj dietë gjatë tërë jetës, por në asnjë mënyrë për ta shkatërruar veten. Gabimet më të mëdha te dietat ndodhin zakonisht kur synohet një humbje e madhe peshe brenda një harku shumë të shkurtër kohor (para dasmave, shkuarjeve në bregdet etj.)…
Së pari duhet të dimë se organizmi i ynë nuk ka mundësi të fitoj peshë nga uji dhe ajri! Prandaj, arsyetimet tona: “nuk ha fare, por trashem vazhdimisht”, janë të pabaza.
Ekziston një matematikë e thjeshtë përmes së cilës një njeri mundet lehtë ta përcjell peshën trupore nëse rritet gjegjësisht zvogëlohet në bazë të numrit të kalorive ditore të marra dhe harxhuara.
P.sh. nëse i merrni 2500 kalori gjatë ditës me ushqim dhe i harxhoni vetëm 1000 kalori në ditë, kjo nënkupton se ju do të trasheni për 1500 kalori në ditë. Kaloritë merren vetëm përmes ushqimit, kurseharxhohen përmes shumë mënyrave të ndryshme: aktiviteti fizik, ruajtja konstante e temperaturës trupore, funksionimi i organeve etj.
Te moshat e reja metabolizmi është më i shpejtë, ku kjo nënkupton se sado që të konsumohet ajo edhe harxhohet. Me kalimin e viteve metabolizmi ndërron (ngadalësohet) tek shumica e njerëzve dhe me këtë rriten prirjet për deponimin e indeve dhjamore-trashja.

1. Kurr Mos Mbaj Diet Te Shpejt
Kur ju humbni peshe shpejte trupi juaj thjeshte eshte ka humbe glycogen (karbohidrate) dhe peshe uji, por jo yndre (dhjame) at qe me se shumti e deshirojme te humbur. Trupi juaj me fjale te tjera mendon se eshte ka vdes urie dhe e zvoglon shpejtesin e metabolizmit, gje qe e ben me te veshtire per trupin tuaj qe te djeg kalorit sepse ato djegen me nje ritem me te ngadalshem se sa do te digjeshin normalisht. Dhe kur filloni prape te hani normalisht si me pare, trupi juaj fillon prape te ruaj sa me shume ushqim qe mundet ne qelizat dhjamore ne raste urgjente urie

2. Plani Me I Mire I Humbjes Se Peshes: zevendeso ushqimet ne vend se t’i eliminosh ato
Edhe pse shume njerez ndjejne se ushqimet me yndyre te reduktuar nuk jane po aq te mira se sa origjinalet (dmth ato qe nuk kane te reduktuar yndyrnat), do te ishte ndihmes e madhe per ju nese zgjedhni te bleni ushqime me me pak yndyre perkunder shijes. Provo edhe emra tjere te ushqimeve me yndyre te reduktuar dhe kush e di, ndoshta do te gjeni dicka qe ju pelqen me shume se sa produkti me te cilin jeni mesuar deri me tash dhe i cili ka shume me shume yndyre. Çelesi ketu eshte te besh ndryshimin ne zevendesim – nese te pelqen nje ushqim perplot me yndyre duke u munduar qe ta eliminosh ate tersisht nuk kishte me kry pune. Por, nese e zevendeson me nje ushqim te ngjajshem por me me pak yndyre kishte me pas ndryshime te dukshme tek ju pershkake te konsumit me te vogel total te kalorive per nje periudh te gjate.
Full transcript