Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

ROLI I HALOGJENEVE

No description
by

LC Mataj

on 31 May 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of ROLI I HALOGJENEVE

ROLI I ELEMENTEVE KIMIK NE ORGANIZMAT
Grupi i 6 : Nela Mataj
Lindita Hysa
Lonora Zyberaj
Mario Merdini
Migena Vukzaj
Olesa Shllaku
Klori eshte halogjeni me i perhapur ne natyre dhe qe ka rendesi me te madhe. Pjesa me e madhe e klorit ndodhet ne ujin e detit ne trajten e anionit klorur por edhe ne trajte mineralesh si kripa e gurit ,silviniti,karnaliti . Ai eshte me i rende se ajri,me ere te forte mbytese.Klori eshte helmues. Ai eshte shume aktiv,por vetite oksiduese jane me te dobeta se ato te fluorit.
Atomet e halogjeneve ne gjendje normale kane ne shtresen e jashtme konfigurimin s2p5.
Jane oksidues te forte dhe jometale tipike .
Prirja e halogjeneve eshte te marrin 1 elektron dhe te plotesojne teteshen ne shtresen jashtme duke formuar jone negative (anione).
Halogjenet nuk gjenden ne natyre ne trajte te substancave te thjeshta ,por vetem ne trajte perberjesh .
Halogjenet kane ere therese, irrituese dhe jane helmues.
CILAT JANE HALOGJENET ?
Jodi si substance e thjeshte fomon kristale me ngjye gru ne te zeze me shkelqim metalik,qe sublimojne lehte.Jodi eshte i vetmi halogjen qe gjendet ne natyre ,ndonese ne sasi jashtezakonisht te vogla. Ai tretet pak ne uje ,por tretet mire ne disa tretes orgaink.
TEMA:ROLI I HALOGJENEVE
KARAKTERISTIKAT E PERGJITHSHME TE HALOGJENEVE
Fluor
Klor
Brom
Jod
Astat
VECORITE FIZIKE
Fluori : eshte gaz me ngjyre te verdhe te lehte,gati pa ngjyre.
Klori : eshte gaz me ngjyre te verdhe ne te gjelber.
Bromi : eshte nje leng me ngjyre te kuqe te erret
Jodi : formon kristale me ngjyre gri ne te zeze (avujt kane ngjyre vjollce)
FLUORI
Fluori ka formulen 1s2 2s2p5. Ai mund te paraqes ne perberjet e tij vetem numrin e oksidimit -1. Fluori eshte mjaft i perhapur ne natyre. Mineralet me kryesore te fluorit jane fluoriti,krioliti, fluorpatiti.Ai vepron drejtperdejt gati me te gjitha elementet .Bashkeveprimi eshte shume i vrullshem edhe ne temperatura te zakonshme .Fluori perfaqeson elementin me reaktiv dhe me oksidues se cdo element tjeter.
FLUORI NE NATYRE DHE ORGANIZMIN E NJERIUT

Fluori në natyrë nuk gjendet i lirë, por në formë të bashkëdyzimeve (kripëra të fluorit). Kripërat e fluorit mund të gjenden në ujë, ajër, tokë dhe pothuajse në të gjitha pemët dhe perimet.
Ne formen e saj natyrore , Fluori eshte thelbesor per krijimin e eshtrave dhe te dhembeve.Nese kemi mungese te tij ,do te thot qe i kemi dhembet e keqij,dhembet e plasaritur ,kockat e brishte dhe deformime te kockave.
Është përbërës i gjithë indeve të forta të dhëmbit: dentinës, smaltit dhe cementit.. Në dhëmbë, fluori formon një rrjetë kristalore të quajtur fluorapatit, që e bënë dhëmbin shumë më rezistent ndaj shkaktarëve të kariesit. Mungesa e fluorit shkakton osteoporosis .
KLORI
Klori ka perdorim gjeresisht ne industri , vecanerisht ne industrine kimike,tekstile,metarlugjike etj.
Në trupin e njeriut ai lidhet me natriumin duke formuar kripën e kuzhinës dhe uje . Përndryshe përqindja e klorit në trupin e njeriut normal është diku rreth 0.35%. Por hulumtime të shumta tashmë janë duke u bërë në këtë drejtim dhe besohet se klori në ujë ndikon në masë të madhe në shfaqjen e alergjive të ndryshme.Studimet që ishin kryer në kolegjin amerikan Albert Ajnshtajn kanë vërtetuar se për një numër të madh alergjish fajtor është uji që vjen në mënyrë të drejtpërdrejtë nga çezma - përkatësisht klori. Klori që mbetet në rubinetet e ujit mund të shkaktojnë reaksionin e organizmit dhe krijon ndjeshmërinë në një grup ushqimesh
BROMI
Bromi si substance e thjeshte eshte nje leng i dendur me ngjyre te kuqe te erret .Ai gjendet pak ne natyre dhe kryesisht ne uijn e detit ne trajte bromuri dhe ne mjaft alga detare .
Nje sasi shume e vogel e bromines eshte gjetur ne trupin tone afersisht 260 miligram , por shkencetaret nuk mendojne se eshte e nevojshme per funksionet e jetes.Njereit e marrin brominen nga ushqimet e detit. Trupi i njeriut lehtesisht thith bromin dhe gjendet me shpesh ne lengjet rreth qelizave dhe ne peshtyme . Ajo largohet nga trupi i njeriut nepermjet urines.Lirimi i bromit ne atmosfere mund te kete efekte negative mbi bimet dhe kafshet dhe thuet ose mendohet se shkatrron dhe shtresen e Ozonit .
Espozimi kronik nga bromi mund te rezultoje ne:
Pergjumje
Humbje te kujtese
Probleme te frymemarrjes
Diarre
Skuqje te lekures
Rastet me ekstreme mund te rezultojne ne :
Shkaterrime veshkash
Probleme ne tru
Crregullime ne sistemin nervor
Koma
Vdekje
PASOJAT NE TRUPIN E NJERIUT QE VINE NGA BROMI
BROMI NE TRUPIN E NJERIU
JODI
JODI NE ORGANIZEM

Në trupin e njeriut ka më pak se një majë (0.00004%) luge jod, megjithatë pa të do të vdiste njeriu. Eshte prezent sidomos tek hormonet e tiroides, funksioni kryesor i iodit eshte i lidhur me aktivitetin e ketyre hormoneve.Jodi eshte prezent sidomos tek peshku por gjendet edhe tek qumeshti dhe tek vezet. Prezenca e tij tek frutat apo zarzavatet varet nga terreni i kultivimit. Nje mangesi e iodit mund te shkaktoje Strumen (gushen), ose ndryshe rritjen e gjendres se tiroides.  

FUND
VECORITE KIMIKE
OBJEKTIVA
Te njihemi me halogjenet
Te dallojme disa nga vecorie fizike dhe kimike te halogjeneve.
Te shikojme se si ndikojne halogjenet ne organizem .
BURIMET E INFORMACIONEVE
WIKIPEDIA (faqe ne internet)

BUZZLE (faqe ne internet)

LIBER : KIMIA 11 me zgjedhje te detyruar

(autoret:Eduard Andoni, Aishe Hajredini )
Full transcript