Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Animáció történet

Az animáció kezdete
by

Judit Erdélyi

on 19 September 2012

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Animáció történet

KEZDETEK Animáció elő, avagy a mai animáció gyökerei Egyiptom faldekoráció kr.e. 2000 (2 birkózó különböző tartásban ábrázolva) Giotto angyalai (festményén az angyalok úgy ábrázolva, mintha a repülés fázisait látnánk) altamirai barlangrajz-A vadkan lábai mozgásban ábrázolva Leonardo: az ember arányrendszere (emberalak 2 fázisban) Illúziókeltés: Felfedezték, hogy a szemet be lehet csapni.
A kísérletek otthona Franciaország 1820-as évek. 1828 THAUMATROPE Paul Roget (Papírkorong 2 szélén kötéllel. A korng egyik oldalán madár, a másikon kalitka. Kellősebességgel pörgetve a szem a madarat a kalitkában látja) 1826 STROBOSZKÓP Joseph Plateau ( Papírkorong –felülete cikkekre osztva, a cikkekben mozdulatról mozdulatra a figura. A papírkorongot egy pálcikára felszúrva megforgatjuk tükör előtt, mozgásélményt ad) 1860 ZOOTRÓP (Henger alakú doboz bemettszésekkel, belül mozdulatról mozdulatra ábrázolva a figura. A hengert megforgatjuk, a figura megmozdul.) 1888 OPTIKAI SZÍNHÁZ Emil Reynaud 1889 KINETOSCOP Thomas Edison (vetítő, 50 láb hosszú filmanyag, összesen 13 perc film vetítése) 1895 KINRMATOGRÁF Lumiere testvérek vetítő szerkezetek Az első filmek 1914 Winsor McCay: Gerti az idomított dinoszaurusz 1906 J. Steward Blackton: Az arc vicces fázisai (tábla-kréta, stop motion animáció) 1895. december 28.-án Párizsban végrehajthatták a világ első kereskedelmi célú vetítését,[1] mely eseményt tekintik a mozi megteremtésének. Az általuk megvalósított és 1895. február 13.-án szabadalmaztatott kinematográf egyaránt alkalmas volt mozgókép rögzítésére és vászonra történő kivetítésére.
A kinematográf szabadalmaztatását követően forgatták le első filmjüket Lyon-ban, saját üzemük előtt 1895. március 19.-én délben. A munkaidő vége című, 46 másodperces alkotáson a Saint-Victor úti üzemből távozó munkások láthatók.
Az év folyamán Louis Lumière mintegy kéttucatnyi filmet forgatott a mindennapi életet bemutatva. Olyanokat, mint az egyperces Jardinier, amely Megöntözött öntöző (L'arroseur arrosé) címen vált ismertté, A kisbaba reggelije, A vonat érkezése, a Kikötőből távozó bárka stb.) Eadward J.Muybridge: Kaliforniai fotós .Reynolddal együtt kísérlrteznek. Fotósorozatai 1881-ben voltak bemutatva Franciaországban. Felix the Cat Később a mozdulatsorok, rajzsorozatok előkészítve, előre megrajzolva, majd kamerávak befotózva (Winsor McCay). 1913 –tól a celluloid fejlődésével alkalom nyílik az un. celluloid animációra. Itt a háttér illetve az előtér külön meg van festve. A figurák mozdulatról-mozdulatra celluloidra festve. Így mozgathatók a háttér előtt, az előtét mögött. Első lehetőség a mélység illúziójának megteremtésére. Technikai megoldás:
Az első filmek – 1910-es évek - un. stop motion animációval készültek: kamera alatt rajzotak, lefotózták, majd változtattak a rajzon és újból fotózták.
(J. Steward Blackton, Emile Cohlt, Arnoldo Ginna - Italia - közvetlenül a filmszalagra fest) Az első hangos animációs film Walt Disney nevéhez fűződik:
1928 Steamboat Willie - Willi a gőzhajó (benne a híres Micky Moues) Az első egész estés animációs film is Walt Disney nevéhez fűződik: 1937 Hófehérke és a hét törpe
Full transcript