Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Hinduismen

No description
by

Signe Arnkvist

on 26 November 2014

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Hinduismen

Hinduernes guder og gudinder
Hinduismen
Guder og Gudinder
Nanna og Signe(og Mølle) er über nice'e
Vishu (bevareren) Gift med
Lakshmi (skønhed og kærlighedens
gudinde)

Shiva (ødelæggeren) Gift med
Parvati (energi/kraft)

MURUGAN

Ganesha (visdommens, intelligenes og
undervisnongens gud

Kali (dødsgudinden)

Devi (guds kraft i en feminin form)

Krishna (den højeste gud)

Arjuna (krigs guden)
Historie
Offerkulten var i centrum i den ældste(den ”vediske”) periode. I hjemmene var føde (som smør og brød) det typiske offer, i den offentlige kult indgik også dyreofre. Kulten blev varetaget af en Brahman’erne (eller Brahminerne), og i denne opstod fire tekstsamlinger - Vedaerne, der indeholdt henholdsvis hymner, sange, offerformularer og trylleformularer.Med ekspansionen af den vediske kultur og i sammenhæng med en øget urbanisering og handel opstod nye strømninger i perioden omkring 500 f.v.t.
Fokus bevægede sig fra ofrene og den ydre kult, til en meditativ og asketisk religionsform.Både Yoga, Jainisme og Buddhisme opstod i denne periode. (Hvor de tidligste forestillinger om genfødsel formuleredes - et centralt begreb i hinduismen såvel som i buddhismen.)
Fra ca. 200 f.v.t. begyndte forestillinger om en frelsende gud at slå igennem. Sammen med de to foregående perioders vægt på slægten (i den vediske periode) og på en stræben efter forløsning (i de asketiske bevægelser) blev denne "teistiske" hinduisme vigtig i tilblivelsen af den normative hinduisme.En central tekst fra denne tid er Bhagavad Gita der er guden Krishnas tale til krigeren Arjuna. Det er også i denne periode, det indiske samfunds opsplitning i adskilte erhvervsgrupper, blev systematiseret som det vi kender som kastesystemet (det er nu afskaffet).
Fra ca. 600 e.v.t. bliver den teistiske gudstilbedelse den dominerende form for hinduisme. Centralt står nu også mytologien, der beskriver et mylder af guder og gudinder, og templerne hvor gudstjenesten foregår.I forbindelse med den gradvise Europæiske kolonisering af Indien fra slutningen af det 18. århundrede blev hinduismen præget af forholdet til europæiske ideer.
Frem til uafhængigheden i 1947 taler man i denne periode om "reformhinduisme". Endelig er det offentlige billede af hinduismen i perioden fra ca. 1980 også i stigende grad, præget af en politisk hinduisme med udgangspunkt i flere forskellige hindunationalistiske bevægelser. Disse retninger har først og fremmest fokuseret på en konfrontation med den muslimske og (i mindre omfang også den kristne) befolkning i Indien, men visse grupper har også gjort hinduismens globale position til et vigtigt tema.
Helligdage
Vijaya Dasami er den 10. og sidste dag i Dussehra festivalen. Vijaya betyder sejr og Dasami betyder den 10. dag - dvs. sejren den 10. dag. Denne helligdag fejres i forlængelse af den 9-dage lange Navaratri festival i den hinduistiske Vikrami kalendermåned Ashwin (september/oktober).
Der er forskellige grunde til at Vijaya Dasami fejres, og her er to af dem

1. Det er den dag Sri Rama (den 7. avatar af Vishnu) dræbte den store 10-hovede dæmonkonge Ravana, som havde bortført hans kone, Sita. Han kæmpede sammen med Laksmana(Hans bror) og abekongen Hanuman(Og hans abehær) i 10 dage mod Ravana.
2. Brahma, Vishu og Shiva forenede deres energi under ét, og dannede en mægtig kraft, der i lyset havde skikkelse af gudinden Durga. Hun kæmpede mod dæmonen/asuraen Mahishasur der sammen med mange andre asuraer, havde tget paradiset fra halvguderne/devaerne. På Vijaya Dasami dræte hun Mahishasur, efter 9 dages kamp.
Vijaya Dasami
Saraswati Puja
Saraswati Puja fejres den sidste dag i naravati, og er den rituelle tilbedelse af gudinden Saraswati. Saraswati Puja foregår på Vasant Panchami-dagen i Maghamåneden i den indiske kalender. Det afholdes på Vasant Panchami fordi man tror at Saraswati blev født på den dag.
Maha Shivaratri fejres i februar/marts måned, og er Shivas store spirituelle nat. Shivas tilbedere betragter denne nat som den helligste på året. De troende faster dagen før og holder sig vågne i stærk og hengiven meditation hele natten. troende som endnu ikke er blevet indviet i de hemmelige mantraer for Shiva, mediterer mens de udtaler Shivas navne uafbrudt, eller synger hymner viet til hans navne. Gifte kvinder beder for deres mænds og sønners helbred, og ugifte beder for at de skal få en ideel ægtemand.
Maha Shivaratri
Deepavali fejres i november/oktober måned når der er nymåne (Amavasai). Der er 3 grunde til hvorfor og hvornår man fejrer deepavali:
1. En legende fortæller, at dæmonkongen Narakasura herskede over Pradyoshapuram kongedømmet. Under dæmonkongens styre led befolkningen meget, og dæmonkongen torturerede dem, og kidnappede kvinderne, som blev holdt fanget i hans palads. Krishna bekæmpede kongen, og den dag Narakasura blev dræbt af Krishna fejres som deepavali – det godes sejr over det onde.

2. Deepavali har også sine rødder i Ramayanam. Her fortælles at Rama, efter 14 års exil og kamp mod dæmonkongen Ravanan, vender tilbage til sin hjemby Ayodhya. Indbyggerne i byen fejrede det godes sejr over det onde ved at oplyse byen med olielamper, så at der den nat var lige så meget lys, som der ville være på en dag.

3. Deepavali er også dagen, hvor man fejrer gudinden Laksmi. Laksmi står for velstand, og på denne dag er der Mahalaksmi puja. På denne specielle dag for Mahalaksmi, kan man opnå hendes fulde velsignelse ved at sige et mantra
Deepavali
Pongal fejres på samme dag som Bihu, Lohri og Bhogi. Men Pongal fejres over 4 dage.
Pongal fejrer den gode høst på markerne. Pongal er især en stor festdag for tamilere og også for folk i Andhra Pradesh i Indien.
Den første dag, Bhogi-pongal, bliver holdt for regnguden Bhogi/Indran.
Den anden dag, Surya-pongal, bliver holdt for solguden Surya. På denne dag lader man pongal (ris kogt i mælk) koge over, og ofrer det til solen.
Den tredje dag, Mattu-pongal, bliver holdt for at ære kvægene. Kvægene bliver udsmykket med forskellige ting, og de får lov til at gå på gaderne. De får desuden lov til at spise den pongal, der er blevet ofret til guderne.
Den fjerde dag bliver kaldt for Kanya-pongal, og der er ofte forskellig underholdning på denne dag. Om aftenen spiser man mad, som er lavet fra frisk-høstede ingredienser.
Pongal
Deepavali
Billeder
Historie
Højtider og helligdage
Billeder
-Af Nanna, Signe, Molja, Mahmoud, Lucas M og Lucas J
sdfsdfsdf
Durga

De vigtigste gudeskikkelser
er
Vishnu (der inkarnerer sig
igen bl.a. som guderne Rama
og Krishna),

Shiva (der ofte ses afbildet
som dansende i en kreds af
ild på en dæmon)

og gudinderne Durge og Kali
Full transcript