Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Analgjezikët

No description
by

elina berdica

on 25 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Analgjezikët

Analgjezikët
ç'janë analgjezikët
Analgjezikët janë medikamente të aftë të zbusin ose të zhdukin dhembjen pa ndryshuar ndijime të tjera
IBUPROFENI
Ibuprofeni është antiinflamator josteroid, me veprim analgjezik dhe antipiretik, i grupit të derivateve të acidit propionik.
Ndikimet e Ibuprofenit
Indikimet
• Mjekimi i artritit reumatoid (artriti reumatoid, osteoartriti, spondiliti ankilizant)
• artropatitë degjenerative (gonartroza, koksartroza, poliartroza)
• sëmundjet inflamatore reumatike dhe joreumatike të indeve të buta
• në dhembjet e kokës,
• dhembjet e dhëmbit,

PARACETAMOLI
Paracetamoli përfaqëson një nga barnat më të përdorshme analgjezike pa efekt antiinflamator. Efektet e tij krahasohen me efektet e aspirinës.
Si klasifikohen analgjezikët
Analgjezikët i ndajmë në dy kategori :
a) analgjezikët narkotikë
b) analgjezikët jonarkotikë.
Analgjezikët narkotikë përfaqësohen nga opiate natyrore (morfina, kodeina dhe derivatet e tyre) Veprim analgjezikë kanë dhe mepiridina, metadoni, pentazocina, oksikodoni. Ato konsiderohen si analgjezikë me veprim qendror.
Analgjezikët jo narkotikë janë medikamente sintetike me struktura kimike të ndryshme. Ata konsiderohen si analgjezikë periferik.

Përdorimi i tij
Doza për të rriturit është 200 ose 400 mg çdo 6 orë.
Për fëmijët nën moshën 6 muaj nuk rekomandohet përdorimi i ibuprofenit. Ai gjithashtu nuk rekomandohet për gratë shtatzëna.
Ndikimet e Paracetamolit
Indikimet:
Analgjezik dhe antipiretik, i përshtatshëm sidomos për të sëmurët e ndjeshëm ndaj acidit acetilsalicilik, për të sëmurët me çrregullime në koagulimin e gjakut ose me ulçerë të stomakut, përdoret në dhembje koke, dhembje dhëmbësh, dhembje artikulare, neuralgji, mialgji, dhembjet menstruale, dismenorre, dhembjet postraumatike dhe postoperative, përdoret për uljen e temperaturës trupore në gjendje me ethe.

Aspirina
Aspirina është një kristal pa ngjyrë në temperaturën e mjedisit.Aspirina është një antiinflamator jo steroid salicilik dhe ka shumë karakteristika të përbashkëta me antiinflamatorët e tjerë jo steroidë .
Ndikimet e apirinës
Ndikimi
Ajo jep efekte analgjezike, antipiretike, antiinflamatore dhe antireumatike.
Aspirine e ul temperaturën e lartë të trupit me anën e zgjerimit të enëve periferike të gjakut.
Veprimin antiinflamator dhe analgjezik e ushtron me anën e frenimit të kompleksit enzimatik prostaglandinësintetazë. Aspirine e frenon agregimin e trombociteve.

Grupi lll
Pjestarët e grupit: Elina Bërdica
Elsaeda Bilali
Elvira Sala
Emledina Mujaxhi
Enes Boshnjaku
Full transcript