Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Ngrohja globale.Efekti sere dhe pasojat mbi biodiversitetin.

No description
by

gjoni k projects

on 6 April 2015

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Ngrohja globale.Efekti sere dhe pasojat mbi biodiversitetin.

Ngrohja globale.
Ngrohja globale
Studimet shkencore mbi ngrohjen globale tregojnë se ky problem behet gjithnjë e me shqetësues nga dita në dite. Ndryshimet e klimës janë të verteta dhe sa vjen e rriten më tepër. Niveli i dioksidit të karbonit në ditët e sotme është rreth 30 % më i lartë se sa ka qenë përpara evoluimit të industrisë. Ajo që të bën më shumë përshtypje është shpejtësia me të cilën niveli i CO2 është rritur. Nga njohuritë gjeologjike të njeriut mbi botën për miliona vite bota kurrë nuk ka përjetuar një rritje aq të shpejte. Firma e influencës së njeriut është krejtësisht e dukshme. S'ka aspak dyshim që ne kemi krijuar ndryshime te atmosferës nga djegia e lendeve kimike dhe gazrave. Evidenca e ngrohjes globale është e sakte dhe e panenflehtesushme!
Shkaqe e Pasoja
Rritje e shpejte e nivelit te detit. Më tepër vale të ngrohta dhe thatësirë që rezulton në shumë e më shumë konflikte në burimet e ujërave. Më tepër mote ekstreme që krijojnë përmbytje dhe shkatërrime banesash.Nëse ndotja kimike vazhdon pa u marrë masa kundër saj, ngrohja globale do kërcënoje shëndetin, qytetet, bregdetet, dhe të gjithat bukuritë natyrore apo krijimet e njeriut.
Një potencial të madh në sëmundjet dhe vdekjet që kanë të bëjnë me nxehtësinë, gjithashtu një shtrirje më të gjerë te infeksioneve dhe sëmundjeve që transmetohet nga insekte dhe mikrobe në zona në të cilat më parë nuk kanë ekzistuar.
Kushtet e motit, në çdo lloj vendi ndryshojnë nga dita në ditë e nga viti në vit por në përgjithësi qëndrojnë ne parametra të caktuar për një kohë tepër të gjatë. Këto parametra njeriu i quan "Klime". Kur mendojmë mbi problemin e ndryshimeve klimatike shpeshherë ne i referohemi termit Greenhouse Effect (Greenhouse Effect është ngritja e temperaturës në sipërfaqen e tokës si rezultat i energjisë së nxehte të mbyllur mes gazerash në hapësirë. Kur rrezet e diellit kalojnë nëpërmes atmosferës së tokës një pjesë e energjisë pengohet po ama një pjese tjetër kalon nëpërmes atmosferës). Edhe pse është e lehte për ta menduar si të tillë po efekti i Greenhouse është faktikisht diçka e mirë.
Efekti Sere(Greenhouse Effect).
Greenhouse Effect zhvillohet kur gazerat atmosferike rreth tokës (gazerat e Greenhouse) lejojnë që ne të marrim më tepër ngrohtësi nga dielli sesa ajo pjesë ngrohtësie që humbet në hapësirë. Kjo e bën sipërfaqen e tokës 30-35 °C më të ngrohte se sa faktikisht duhet të jete, gjë që e kthen atë në një planet të papërshtatshme për njeriun. Problemi është se niveli i gazerave që kryejnë Greenhouse Effect janë në ndryshim e sipër.
Evidenca e saj mund te shikohet në ngritjen e temperaturës globale. Kjo ka sjellë si rrjedhim shkrirjen e akujve dhe hollimin e shtresave të dëborës. Mund të ketë pasur kohëra tepër të nxehta miliona vite më parë po kjo është ngritja më e shpejte e temperaturës qysh nga koha e akullit.
Konkluzionet janë se dioksidi i karbonit kontribuon në ndryshimet më të mëdha në gazerat e Greenhouse. Te tjera gazara të Greenhouse janë methane, CFCs dhe ozoni. Problemi është se këta gazera nuk mund të qëndrojnë në atmosferë për dekada të tëra. Nga djegia e lendeve nafte, gaz, benzine e vajra të tjera nga industritë e rënda, transporti etj, largimi i këtyre gazerave është rritur.
Disa organizata kanë përdorur modelime klimatike duke u munduar të parashikojnë se ç'fare do të ndikojnë këta ndryshime ne të ardhmen e planetit. Disa parashikime sugjerojnë se temperatura globale do rritet nga 3 °C gjate 100 viteve të ardhshme dhe niveli i detit do vazhdojë të ngrihet. Implikimet dhe çrregullimet janë fenomenale.
Disa nga shkaqet kryesore te ngrohjes globale jane: Ndotja nga gazet, mbeturinat indusrtiale e individuale, ndotja e lumenjve, derdhja e mbetjeve kimike e toksike ne liqene, perdorimi i makinave te vjetra etj.
Efekti sere dhe pasojat mbi biodiversitetin.
Efekti serë është një fenomen pa të cilin jeta siç e njohim nuk do të ishte e mundur. Ky proces konsiston në një ngrohje të planetit për efekt të veprimit të ashtuquajturit gaz serë, përbërës prezentë në ajër në përqindje të ulët (dioksid karboni, avuj uji, metan, etj.). Gazet serë lejojnë radiacionet diellore të kalojnë përmes atmosferës dhe ndalojnë kalimin drejt hapësirës, të një pjese të radiacioneve infra të kuqe që vijnë nga sipërfaqja e Tokës dhe nga atmosfera e ulët (nxehtësia e emëtuar përsëri). Praktikisht sillen si xhamat e një sere dhe favorizojnë rregullimin dhe mbajtjen e temperaturës tokësore në vlerat e ditës. Ky proces ka ndodhur gjithmonë në mënyrë natyrore dhe bën të mundur që temperatura e Tokës të jetë rreth 33°C më e ngrohtë sesa do të ishte në mungesë të këtij gazi.

Tashmë, mendohet se klima e Tokës është e destinuar të ndryshojë sepse ndikimi i njeriut po ndryshon përmbajtjen kimike të atmosferës. Emisionet e shumta të gazit serë po shkaktojnë rritje të temperaturës tokësore, duke përcaktuar ndryshime shumë të mëdha në klimë si në nivel planetar edhe në atë lokal. Përpara Revolucionit Industrial, njeriu shkaktonte lëshim të gazit në atmosferë në sasi të vogla por, me rritjen e popullsisë përdorimi i lëndëve djegëse fosile dhe shkatërrimi i pyjeve çojnë në ndryshime të shumta në përmbajtjen e atmosferës.

Komiteti Ndërqeveritar mbi Ndryshimet Klimatike, (Intergovernmental Panel on Climate Change, IPCC) në raportin e tij të vitit 2007, beson se temperatura mesatare vjetore e planetit është rritur me rreth 0.76°C nga fundi i shekullit të XIX. Gjithashtu, duke u bazuar në tendenca aktuale të emisionit të gazit serë kemi një vlerësim të rritjes së mëtejshme të temperaturës mesatare tokësore midis 1.1 dhe 6.4 °C gjatë shekullit të XXI. Ndryshimet klimatike që ndjekin do të çojnë në shqetësime të shumta të shëndetit të njeriut dhe të integritetit të ambientit. Klima në fakt ndikon ndjeshëm në agrikulturë, në ujë, në nevoja energjitike dhe për vetë ekonominë.
Efekti sere eshte rezultat i prezences perreth tokes se nje atmosfere qe thith nje pjese te rrezeve infrarossi qe clirohen nga vendi i ngrohur nga dielli dhe aktivitetet e njeriut. Ne kete situate, nje pjese e rrezatimeve thithet nga atmosfera e rivendoset ne te gjitha drejtimet, dmth edhe drejt tokes.
Substancat qe determinojne efektin serre ne planetin tone, te quajtura gazra sere, jane kryesisht avuj uji, dioksid karboni (CO2), metan, dioksid nitrik (NO2) e ozono.
Efekti sere
Ndryshimet Klimatike ndikon Biodiversitetit
Lidhja ndërmjet ndryshimeve klimatike dhe biodiversiteti ka kohë që janë krijuar. Edhe pse gjatë gjithë historisë së Tokës klima ka ndryshuar gjithmonë me ekosistemet dhe speciet vjen dhe shkon, ndryshimi i shpejtë i klimës ndikon ekosistemeve dhe llojeve aftësinë për të përshtatur dhe kështu humbje të biodiversitetit rritet.

Ndikimet E Efektit Sere Në Biodiversitet Në Arktik
Ndryshimi I Klimës Do Të Thotë Ndryshim Oqeani
Rritja Acidifikimin Oqeaneve
Rritja Stratifikimi Oqeaneve
Rritja E Zonave Oqeanike Të Vdekura
Shkëmbinj Nënujorë Koral Kërcënohen Nga Efektit Sere
Lizards Kërcënohen Nga Efektit Sere
Shembuj Të Tjerë

Nga një perspektivë e njeriut, ndryshimet klimatike shpejtë dhe përshpejtimin humbjen e biodiversitetit rrezikon të sigurisë njerëzore (p.sh. një ndryshim të madh në zinxhirin e ushqimit mbi të cilin ne të varet, burimet e ujit mund të ndryshojë, pakësohen apo zhduken, ilaçe dhe burime të tjera ne të mbështeten në mund të jetë e vështirë për të marrë si bimët dhe forna ata janë të rrjedhin nga mund të zvogëlojë ose të zhduken, etj).
Disa Shqetesime
Ndryshimi i klimës tashmë është duke pasur një ndikim në biodiversitetin, dhe parashikohet të bëhet një kërcënim gjithnjë e më i rëndësishëm në dekadat e ardhshme. Humbja e Arktik akull detit kërcënon biodiversitetin nëpër një Biome të tërë dhe më gjerë. Presioni i lidhur acidifikimit oqean, që rezulton nga përqëndrime të larta të dioksidit të karbonit në atmosferë, po ashtu tashmë të re.

Ekosistemet tashmë po tregojnë ndikime negative në nivelet aktuale të ndryshimeve klimatike ... e cila është modeste në krahasim me të ardhmen e parashikuar ndryshime .... Përveç temperaturave të ngrohjes, ngjarjet më të shpeshta ekstreme të motit dhe ndryshimi i tipareve të reshjeve dhe thatësirës mund të pritet të ketë ndikime të rëndësishme mbi biodiversitetin.Disa lloje të mund të përfitojnë nga ndryshimi i klimës (duke përfshirë, nga pikëpamja njerëzore, një rritje në sëmundjet dhe dëmtuesit ), por natyra i shpejtë i ndryshimit sugjeron se shumica specie nuk do të gjeni atë si të dobishme si shumica nuk do të jetë në gjendje për të përshtatur.
Disa Shqetesime ne Biodiversitet
Ndikimet E Ndryshimeve Klimatike Në Biodiversitet Në Arktik
Për sa i përket biodiversitetit, "perspektiva e verë pa akull në Oqeanin Arktik nënkupton humbjen e një Biome të tërë", Biodiversiteti Outlook Global vëren (f. 57).

Përveç kësaj, "assemblages të tëra specie janë të përshtatura për jetën në krye të ose nën akull - nga algat që rritet në underside e akull shumë-vjeçare, duke formuar deri në 25% të prodhimtarisë primare Oqeanit Arktik-së, me jovertebrore, zogjtë, peshqit dhe gjitarët detare më tej zinxhirin e ushqimit. "Ariu polar portreti në krye të atij zinxhirit të ushqimit për këtë arsye nuk është e vetmja specie në rrezik, edhe pse ai mund të marrë vëmendjen e shumë mediave.

Shënim, akulli në Arktik ka shkrij dhe refreeze çdo vit, por kjo është se model e cila ka ndryshuar shumë në vitet e fundit, siç është paraqitur nga ky grafik:
Ndryshimi i klimës do të thotë ndryshim oqeani
Kur flasim për ndikimet e ndryshimeve klimatike, kryesisht ne dëgjojmë për ndryshime në tokë dhe sipërfaqen e planetit apo atmosferë. Megjithatë, shumica e ngrohjes është duke shkuar në oqeane, ku shumë ndryshime të ekosistemit janë gjithashtu të ndodhin:"Shpejt rritje përqendrimet e gazit të makinës sistemet oqean në drejtim të kushteve të papara për miliona vjet, me një rrezik të lidhur të transformimit rrënjësor dhe të pakthyeshme ekologjike. Ndryshimet në funksion biologjik në oqean të shkaktuar nga ndryshimi i klimës antropogjene shkojnë përtej vdekjes, extinctions dhe humbjen e habitatit: Proceset themelore janë duke u ndryshuar, assemblages komunitetit janë duke u riorganizuar dhe surpriza ekologjike janë të mundshme ".
Rritja acidifikimin te oqeanit
Siç është shpjeguar nga agjencia amerikane, Oqeanisë Atmosferike Kombëtare dhe Administrata (NOAA), kimi themelore e acidifikimin oqean është kuptuar mirë.
Këto janë 3 konceptet kryesore:
Më CO 2 në atmosferë nënkupton shume bashke 2 në deti;
Atmosferike CO 2 është tretur në oqean, e cila bëhet më acid; dhe
Rezultojnë Ndryshimet në kimi të oqeaneve prish aftësinë e bimëve dhe kafshëve në det për të bërë predha dhe skeletet e karbonat kalciumi, ndërsa predha tretëse tashmë të formuar.
Shkencëtarët kanë gjetur se oqeanet janë në gjendje për të absorbuar disa nga CO tepërt 2 lëshuar nga aktiviteti njerëzor. Kjo ka ndihmuar të mbajtur planetin pije freskuese se sa ndryshe do të mund të kishin këto gaze mbetur në atmosferë.
Megjithatë, CO shtesë tepërt 2 duke u zhytur është edhe duke rezultuar në acidifikimin e oqeaneve: Kur CO 2 reagon me ujë ajo prodhon një acid dobët të quajtur acid karbonik, duke ndryshuar kimi ujit të detit. Si raporti Global Biodiversitetit Outlook shpjegon, uji është rreth 30% më acid se kohët e para-industriale, depleting jonet karbonat - blloqe ndërtimi për shumë organizmave detare. Përveç kësaj, "përqendrimet e joneve karbonat tani janë më të ulëta se sa në çdo kohë gjatë 800,000 vitet e fundit. Ndikimet mbi diversitetin biologjik oqean dhe funksionimin e ekosistemit të ngjarë të jenë të rënda, edhe pse koha e saktë dhe shpërndarja e këtyre ndikimeve janë të pasigurt.


Përveç kësaj, "përqendrimet e joneve karbonat tani janë më të ulëta se sa në çdo kohë gjatë 800,000 vitet e fundit. Ndikimet mbi diversitetin biologjik oqean dhe funksionimin e ekosistemit të ngjarë të jenë të rënda, edhe pse koha e saktë dhe shpërndarja e këtyre ndikimeve janë të pasigurt
Një shembull nga gjetjet e fundit është një kokërr rërë e mesme e plankton vogël përgjegjës për sekuestrimin e 25-50% të karbonit oqeanet absorbuar ndikohet nga rritje acidifikimin oqean . Kjo plankton vogël luan një rol të madh në mbajtjen e dioksidit të karbonit (CO2 atmosferik) përqendrimet në nivele shumë më të ulëta se sa ata do të jenë efektet ndryshe aq të mëdha në ato mund të jenë mjaft serioze.
Problematika të tjera të raportuara nga Shërbimi i Inter Shtypit të përfshirë më shumë zonave oqeanike të vdekur (zonat ku ka shumë pak oksigjen në det për të mbështetur jetën) dhe rënien e bimëve të rëndësishme bregdetare dhe pyjet, të tilla si pyjeve rizoforë që luajnë një rol të rëndësishëm në karbon thithjen. Kjo është në krye të tashmë të biodiversitetit në rënie oqeanit që është duke ndodhur për disa dekada, tani.

Shkencëtarët tani besojnë se acidifikimin oqean është i pashembullt në 300 milionë vitet e fundit , "duke rritur mundësinë që ne po hyjnë në një territor të panjohur të ndryshimit detare ekosistemit."
Rritja e stratifikimit ne oqean
Si ndryshimet klimatike warms oqeanet (madje edhe vetëm një rritje prej rreth 0.2C për dekadë, në mesatare), ujit ngrohta (e cila është e lehtë) ka tendencë për të qëndruar në krye të asaj që është pastaj një shtresë me ujë të ftohtë.Kjo ndikon organizmat shkon detare të vogël të njohur si fitoplankton. Edhe pse i vogël, "fitoplankton janë një pjesë e rëndësishme e sistemit planetar të mbështetur jetën tonë. Ata prodhojnë gjysmën e oksigjenit që e thithim, barazim poshtë CO2 sipërfaqe, dhe në fund të fundit të mbështetur të gjitha të peshkimit tona, "thotë Boris Worm i Universitetit Dalhousie Kanadasë dhe një nga ekspertët kryesorë në botë në oqeaneve globale (cituar nga Inter Press Service - SPI-së. )
Në të njëjtin raport të lajmeve, SPI shpjegon se fitoplankton mund të jetojnë vetëm në top 100 apo 200 metra e ujit, por në qoftë se ajo është e bëhet më i ngrohtë, ata përfundimisht të drejtuar nga ushqyesve që ushqehen me përjashtim të rastit kur të ftohtë, ujërat më të thella të përzihen me ato në afërsi sipërfaqe.
Stratifikimi Oqeani është vënë re gjerësisht në dekadën e fundit dhe po ndodh në më shumë dhe më të mëdha fushat e oqeanet e botës , SPI gjithashtu shton. Hulumtuesit kanë gjetur një korrelacion të drejtpërdrejtë midis rritjes së temperaturave sipërfaqësore të detit dhe rënien e rritjes fitoplankton në mbarë botën.
Si NASA përmbledh, shtresim shkurton poshtë sasinë e karbonit oqeanit mund të marrë deri .
Full transcript