Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Havørredens livscyklus

No description
by

Stine Schmidt

on 4 January 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Havørredens livscyklus

Ørredens livscyklus Gydning Alle typer af ørreder gyder i perioden oktober-februar afhængig af vandtemperaturen. Hunørreden vælger et sted i åen med stenbund og hurtig strøm, sådan at æggene kan få masser af oxygen igennem vandet.
Hunen graver en gydebanke med halen og gør sig klar til gydningen. Hannen svømmer hen på siden af hunørreden. Han afgiver sæden mens hun afgiver æggene. Så ryger de befrugtede æg ned i gydebanken og hun dækker dem til. Til sidst svømmer begge ørreder væk. Æggene klækker i april-maj.
I de første tre uger lever ynglen i gydebanken og de har en form for madpakke på maven, kaldet blommesækken. Den får de mad fra indtil de er store nok til selv at finde føde. KLækning Smoltificering Når ørreden er 1-5 år svømmer den for det meste fra ferskvandet ud i havet, hvor fødegrundlaget er meget mere erneringsrigt. Så sker der en smoltificering. Som gør at fisken tilpasser sig så den er i stand til at leve i både ferskvand og saltvand. Den skifter også farve til sølvskinnende, som en form for camouflage. Tilbage til ferskvandet Når ørreden vandrer ned mod havet, bliver den præget til vandløbet. Prægningen gør, at havørreden senere er i stand til at finde tilbage til gydepladsen i vandløbet, hvor den blev klækket eller udsat. Efter 1-4 år i havet vandrer ørreden op for at gyde for første gang. Evnen til at vende tilbage til vandløbet kaldes 'homing'.
Full transcript