Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

PASHTUN FOLKET

description
by

mohammad hussein sakhidad

on 29 March 2010

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of PASHTUN FOLKET

1. Historia 2. Folket 3. Kläder och smycken 4. Musikinstrument 5. Nationell stolthet dance! Pashtuner Sverige Pashtunistan Denna flagga består av tre vertikala ränder i färgerna svart, rött och grönt. Detta har varit närvarande på de flesta flaggor i Afghanistan under de senaste tjugo åren. Centret Emblemet är det klassiska emblemet i Afghanistan med en moské med sin Mihrab vänd Mecka. Denna flagga liknar en flygas i Afghanistan under monarkin mellan 1930 och 1973. Skillnaden är tillägget av shahadah överst på pälsen-of-vapen (sett i vitt) i mitten. Det visar nu skriver år 1298 (1298), Solar islamiska kalendern motsvarar 1919 AD i den gregorianska kalendern, året för självständighet från Storbritannien. Det fanns en inofficiell variant med ett guld emblem. Men nu finns en viss rörelse mot ett enat och oberoende Pashtunistan. Denna rörelse är inte så populär, men det håller växer. Afghanistans historia. Kort. Tidiga historia.

Läget i Afghanistan grensle över landvägen mellan den indiska subkontinenten, Iran och Centralasien har lockat erövrare genom historien. Dess höga berg, men hindrar enhet, hjälpte bergsstammarna att bevara sin självständighet. Det är troligt att det fanns väl utvecklade civilisationer i S Afghanistan under förhistorisk tid, men det arkeologiska post är inte klart. Visst kulturer växte sig starka i norr och öster innan den persiske kungen Darius I (c.500 BC) erövrade dessa områden. Senare, Alexander den store erövrade (329-327 f.Kr.) dem på väg till Indien.

323 B.C. Efter Alexanders död.
Efter Alexanders död (323 f.Kr.) i området vid första var en del av Seleukiderna. I norr blev Bactria oberoende och söder förvärvades av Maurya dynastin. Baktrien expanderade söderut men föll (mid-2d cent. F.Kr.) till partherna och upproriska stammar (särskilt Saka). Buddhismen infördes från öster av Yüechi, som grundade Kushan dynastin (tidig 2d cent. F.Kr.). Deras huvudstad var Peshawar. Den Kushans minskade (3d cent. AD) och har ersatts av sassaniderna, den Ephthalites, och den turkiska Tu-Kuie.

7th århundradet Den muslimska erövring.
Den muslimska erövring av Afghanistan inleddes den 7 cent. Flera kortlivade muslimska dynastier grundades, den mäktigaste av dem har sitt kapital till Ghazna (se Ghazni). Mahmud av Ghazna, som erövrade land från Khorasan i Iran till Punjab i Indien i början av 11 cent., Var den störste av Afghanistans härskare. Jenghiz Khan (c.1220) och Timur (sent 14. Cent.) Var senare erövrare ryktbarhet. Babur, en ättling till Timur, används Kabul som bas för sin erövring av Indien och inrättandet av Mughal imperiet i den 16: e cent. I den 18 cent. persiska Nadir Shah utökade sitt herravälde till N i Hindu Kush. Efter hans död (1747) sin löjtnant, Ahmad Shah, en afghansk stamledare, inrättat en enad stat som täcker de flesta av dagens Afghanistan. Hans dynasti, den Durrani, gav afghanerna namnet (Durrani) att de själva ofta använder.

1818 Durrani linjen avslutades.
Härska i Durrani linjen avslutades 1818, och ingen dominerande härskare fram tills Dost Muhammed blev emir 1826. Under hans styre status Afghanistan blev ett internationellt problem, som Storbritannien och Ryssland överklagade till inflytande i Centralasien. Syftar till att kontrollera tillträdet till norra inloppet till Indien, försökte britterna att ersätta Dost M. med en tidigare Emir, som är underställda dem. Denna politik orsakade det första afghanska kriget (1838-42) mellan de brittiska och afghanerna. Dost Muhammed var avsattes först, men efter en afghansk uppror i Kabul, återställdes. År 1857 undertecknade Dost Muhammad en allians med britterna. Han dog 1863 och efterträddes efter familjära striderna, genom hans tredje son, Sher Ali.

1878 andra afghanska kriget började.
Som ryssarna förvärvade territorium som gränsar till Amu-Darja, Sher Ali och den brittiska grälade, och det andra afghanska kriget började (1878). Sher Ali dog 1879. Hans efterträdare, Jakub Khan, överlät Khyberpasset och andra områden till britterna, och efter ett brittiskt sändebud mördades britterna ockuperade Kabul. Småningom Abd ar-Rahman Khan erkändes (1880) som Emir. Under de följande åren Afghanistans gränser har preciserats. Border avtal slöts med Ryssland (1885 och 1895), Brittiska Indien (Durand-avtalet, 1893), och Persien (1905). Den engelsk-ryska överenskommelsen från 1907 garanteras oberoende av Afghanistan under brittiskt inflytande i utrikesfrågor. Abd ar-Rahman Khan dog 1901 och efterträddes av sin son Habibullah. Trots brittisk press, förblev Afghanistan neutrala i första världskriget Habibullah mördades 1919. Hans efterträdare, Amanullah, försöker frigöra sig från brittiskt inflytande, invaderade Indien (1919). Denna tredje afghanska kriget avslutades med fördraget i Rawalpindi, som gav Afghanistan full kontroll över sina yttre förbindelser.

Försöken av Amanullah
(som efter 1926, titulera sig som kung) på västerländskt, inklusive minskade makt landets religiösa ledare och öka friheten för de kvinnor väckte motstånd som ledde till hans nedfallet 1929. En stamledare, Bacha-i Saqao höll Kabul för några månader tills besegrades av Amanullah kusin, Muhammad Nadir Khan, som blev kung Nadir Shah. Den nye kungen eftersträvade försiktig modernisering ansträngningar tills han mördades 1933. Hans son Muhammad Zahir Shah efterträdde honom. Afghanistan var neutralt i andra världskriget, det anslöt sig till FN 1946.

När brittiska Indien delades
(1947), ville Afghanistan pashtunerna i North-West Frontier Province, som skilts från Afghanistan är pashtuner i Durand-avtalet 1893, att kunna välja om de vill ansluta sig till Afghanistan, delta i Pakistan, eller oberoende. Den pashtunerna erbjöds endast valet att gå med Pakistan eller ansluter sig till Indien, de valde det förra. År 1955 uppmanade Afghanistan skapandet av en självständig Pathan stat, Pushtunistan (Pakhtunistan). Frågan avtog i slutet av 1960 men återuppstod i Afghanistan 1972 när Pakistan har försämrats genom förlusten av den östra flygeln (nuvarande Bangladesh) och kriget med Indien.

Neutral until the late 1970s
I stor-maktförhållanden, var Afghanistan neutral till slutet av 1970-talet, som får stöd från både USA och Sovjetunionen. I början av 1970 att landet hade drabbats av allvarliga ekonomiska problem, bland annat en svår långvarig torka i centrum och norrut. Hävdar att kung Muhammad Zahir Shah hade misskött den ekonomiska krisen och dessutom var kvävande politiska reformer, en grupp unga officerare avsatte (juli 1973) kungen och utropade en republik. Lt Gen Sardar Mohammad Daud Khan, kungens kusin, blev president och premiärminister. År 1978 avsattes Daud av en grupp ledd av Noor Mohammed taraki, som tagit marxistiska reformer och närmat landet närmare med Sovjetunionen. I september, 1979, dödades taraki och Hafizullah Amin tog makten. Kort därefter skickade Sovjetunionen trupper i Afghanistan, avrättades Amin, och Sovjet-stödda Babrak Karmal blev president.


1970 Sovietisk okkupationen och den islamiska motståndsrörelsen.

Kriget i Afghanistan och den islamiska motståndsrörelsen i slutet av 1970 att regeringen inför ökande folkliga motståndet mot sin socialpolitik. Från och med 1979 gerillan oppositionen, populärt kallad Mujahidin ( "islamiska krigare"), var aktiva i stora delar av landet, bekämpa både sovjetiska styrkor och Sovjet-stödda afghanska regeringen. 1986 avgick Karmal och ersattes av Mohammad Najibullah. Landet ödelades av Afghanistan kriget (1979-89), som tog ett enormt mänskligt lidande och ekonomiska förluster. Efter Sovjetunionens tillbakadragande förlorade regeringen stadigt mark till gerillastyrkor. I början av 1992 tillfångatogs Kabul, och gerillan alliansen tillsätta en ny regering bestående av ett 50-medlem styrande rådet. Burhanuddin Rabbani hette ålderspresidenten.

1998 talibanerna verkade.
I augusti 1998, som talibanerna verkade på väg att ta över hela landet, USA missiler förstörde vad som beskrevs av Pentagon som en omfattande utbildning av terrorister komplexa nära Kabul drivs av Osama bin Laden, saudisk född militanta anklagas för masterminding 1998 bombningarna av de amerikanska ambassaderna i Kenya och Tanzania. I mars 1999, ett FN-ledda fredsavtal ingicks mellan talibanerna och deras återstående stora fienden, styrkorna i Norra alliansen, enligt Ahmed Shah Massoud, etniska tadzjikiska och tidigare Mujahidin ledare, men kriget bröt ut igen i juli . I november införde FN: s ekonomiska sanktioner mot Afghanistan, denna åtgärd och 1998 US missil attacker var relaterade till afghanska vägran att lämna över bin Laden. Ytterligare FN-sanktioner, bland annat ett förbud mot vapenförsäljning till talibanernas styrkor, infördes i december 2000.

2000 90% av landet kontrolleras av talibanerna
Talibanerna kontrollerade ungefär 90% av landet år 2000, men deras regering inte allmänt erkända av det internationella samfundet (FN erkända ordförande Burhanuddin Rabbani och Norra alliansen). Fortsatt krigföring hade orsakat över en miljon dödsfall, medan 3 miljoner afghaner kvar i Pakistan och Iran som flyktingar. Lägga till nationens ve, en torka i W och Centralasien som inleddes i slutet av 1990-talet har varit mest allvarliga i Afghanistan.

USA inledde attacker mot talibanerna
och al-Qaida (oktober 2001).
När talibanerna vägrade att bin Ladin över, inledde USA (oktober 2001) attacker mot talibanerna och al-Qaida (bin Ladens organisation) positioner och krafter. USA började också ge ekonomiskt stöd och annat bistånd till Norra alliansen och andra oppositionsgrupper. Biträdd av amerikanska luftangrepp, avsatte oppositionen talibanerna och Al Qaeda styrkor från Afghanistan större tätorter i november och december, ofta med hjälp av avhopp av styrkor allierade med talibanerna. Flera tusen amerikanska trupper började komma in i landet i november, främst koncentrera sig på jakten på bin Ladin och talibanernas ledare mulla Muhammad Omar och ta itu med de kvarvarande fickor av deras styrkor.

2005 Increasedattacks av talibanerna.
Våren 2005 präglades av en ökning av attacker av talibanerna och deras allierade. Rapporter om eventuell skändning av Koranen av amerikanska interregators i Guantanamo, när afghanska fångar hölls av USA, framkallade protester och upplopp i ett antal afghanska städer i maj 2005. Protesterna var i stort sett i landets södra och östra, där USA krafter verkade och man trodde att spegla frustration med USA närvaro där så mycket som ilska över den påstådda vanhelgande.

Hjälte Amanullah Khan. Victori mot Brittiska! Taliban kom tillbaka.
Full transcript