Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Kruistocht - Brun Stöver en Merijn Stojansek

No description
by

Brun Stöver

on 18 November 2016

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Kruistocht - Brun Stöver en Merijn Stojansek

I
Inleiding
Amiens
Amiens
Frankfurt
Frankfurt
Wenen
Wenen
Jeruzalem
De verovering van Jeruzalem
Istanboel
slot
In deze prezi ga je lezen over de kruistochten die vroeger in de middeleeuwen plaats vonden. Hier kun je het reisverslag lezen van een ridder die meeliep in zo'n kruistocht. Het begon allemaal zo. De turkse moslims vielen een groot deel in het midden-oosten aan. Zo hadden ze na een tijdje ook Jeruzalem. De keizer in Byzantium, nu heet dat Istanbul, werd bang dat zijn rijk ook veroverd zou worden door de moslims. Hij stuurde een brief naar de Paus van Rome. Hij vroeg in die brief of hij kon komen helpen met een leger. De Paus was de leider van alle katholieken. Vroeger in de middeleeuwen waren bijna alle mensen katholiek dus hij was de leider van heel veel mensen. Hij wilde nog wel meer macht en dus stuurde hij een brief terug met het antwoord: Ja ik wil helpen. Hij bedacht een plan...


De kruistocht

Brun en Merijn
Mag ik mij even voorstellen? Ik ben Ridder Hendrikus de 2e, het liefst schrijf ik maar ik houd ook wel van wat avontuur. Gisteren hoorde ik van de bisschop van de stad dat hij opgeroepen was door paus Urbanus II. Zeven maanden later kwam paus Urbanus zelf met een oproep voor alle rangen mensen, arm en rijk, om het heilige land te heroveren. De meeste mensen bleven liever thuis totdat paus Urbanus vertelde dat god dit wilde, ook zij hij dat je een plekje in de hemel zou krijgen als je mee ging lopen. Ook ging ik mee omdat iedereen het deed en anders was ik bijna alleen in het dorp. En de laatste reden is omdat ik altijd al eens naar Jeruzalem wilde. Na deze woorden wou iedereen graag meedoen aan de eerste kruistocht ooit gehouden. Zelf ga ik ook mee, ik heb nog drie dagen.
Wat is een kruistocht
Een kruistocht is een tocht die werd gelopen door de Christenen die op weg waren naar Jeruzalem. Ze werden gehouden om Jeruzalem te bevrijden van de Turkse moslims die in die tijd de stad in bezit hadden. Er zijn veel verschillende kruistochten gehouden vanaf veel verschillende plaatsen. Maar het was wel moeilijk om zo'n kruistocht te houden want het was moeilijk om zo'n leger van 2000 man te eten te geven en te zorgen dat ze allemaal ergens konden slapen. Een paar jaar geleden is er weer een kruistocht gehouden door Christenen. Deze ging ook naar Jeruzalem maar deze keer om hun excuses aan te bieden aan de Turkse moslims. Er zijn twee oorzaken waardoor de kruistochten werden gehouden. Eén omdat de Turkse moslims Jeruzalem hadden overgenomen. Twee omdat de keizer in Byzantium het te gevaarlijk vond worden. De kruistochtgangers waren niet altijd even vriendelijk voor de dorpjes die ze tegenkwamen. Zo werden er geregeld dorpjes geplunderd, gewoonweg omdat er voedselproblemen waren.
8 November 1095
We zijn eindelijk aangekomen in Frankfurt. De reis is langer dan ik had gedacht, we zijn al 85 dagen onderweg. Er zijn nog maar een paar mensen overleden, maar uit Frankfurt gingen er maar liefst 2000 mensen mee. Er is weinig voedsel aanwezig, en we hebben weinig te drinken. Gelukkig heb ik een paard en hoef ik niet al die stukken te lopen en ik heb gelukkig ook nog een fatsoenlijke tent. Alle normale burgers moesten zelfs onder de sterrenhemel slapen.
27 - Januarie - 1096
Luchtfoto Amiens
We zijn eindelijk in Wenen aangekomen na een slopende reis door de Alpen, ik zag dat de andere kruisridders aardig ongeduldig werden. Er is zelfs al een moord gepleegd door een ridder. Ik kan wel snappen dat sommige mensen graag meelopen, we kregen namelijk tijdens het lopen nog te horen dat we na deze kruistocht door god gezegend zouden worden en een plekje in de hemel krijgen. Ondanks dat er in Wenen veel mensen bijkwamen misten we toch een grote groep mensen die het niet hadden overleefd. De meeste kruisridders waren nors en onaardig en sommige waren zelfs moordlustig, alleen hadden die arme boeren er onder te leiden. Ik heb het zo onderhand ook wel gehad, maar ik ga door!
Ik moest natuurlijk wel even bedenken wat ik allemaal mee ging nemen. Want de paus had gezegd dat het wel eens lang zou kunnen gaan duren. Dus ik moest even slim zijn. Nou in ieder geval moest mijn zwaard mee om mij te kunnen verdedigen. Ik moest ook even mijn harnas klaar leggen want morgen moet ik er mee naar de klerenmaker om er een kruis op te laten naaien. Dat moet iedereen die meeloopt in de kruistocht. Ik moet ook mijn kan mee nemen dan kan ik water drinken uit een rivier. Oh natuurlijk mijn tent nou tent je kunt wel zeggen tentJE, nou ja het is beter dan niets. Ook moet ik nog met mijn paard naar de hoefijzersmid en hij moet natuurlijk nog gezadeld worden maar dat doe ik later wel. Ik moet ook zeker wat eten meenemen want het gaat moeilijk worden om aan eten te komen straks.
Byzantium / Istanboel
We zijn eindelijk aangekomen in Byzantium. Er sterven steeds meer mensen. Zelfs mijn reisgenoot is gisteren gestorven van de honger. Het eten wat ik mee had was al snel op. Het is echt heel moeilijk om aan eten te komen. Soms word er zelfs gevochten om eten. Dat is ook de reden dat wij sommige dorpjes plunderen in de hoop dat daar dan eten is in dat dorpje. Vaak is dat dan ook zo maar het is nooit genoeg. Hier in Byzantium stonden ook al veel mensen klaar om mee te gaan met de kruistocht. Dat komt denk ik omdat de keizer van Byzantium de oproep had gedaan. We hebben ons mega grote kamp opgeslagen in de buurt van Byzantium. Sommige mensen vonden dat ze nog niet genoeg gelopen hadden en gingen een kijkje nemen in Byzantium. Ik ben gewoon in mijn tent gaan liggen uitrusten. Want morgen moesten we al weer verder.
De oproep van Paus Urbanus II
De Alpen
De Alpen
Ik heb de Alpen genoteerd in mijn notitie blok. Ik vond het erg zwaar om me erdoor te bewegen, de passen liggen heel erg hoog en het is er koud en zelfs in de zomer ligt er sneeuw. Maar wonderbaarlijk is dat je in de dalen wel goed kunt leven. Hier liggen mooie dorpjes en steden. Ik zou hier zelf in de dalen wel een stad willen stichten, juist omdat er veel riviertjes en wegen doorheen lopen.
'Ja eindelijk, we zien Jeruzalem.' Het was wel nog ver weg maar we hebben het gezien. Waar ons hele leger even niet aan had gedacht was dat als je hen kon zien dan konden ze jou ook zien. Zo hadden de moslims al gauw door dat er een leger aan kwam. Dus binnen een dag kwam er een leger van de andere kant aan. Een leger van moslims op paarden met pijl en boog. Wij waren heel verrast. De bedoeling was dat wij hun zouden verrassen niet dat zij ons zouden verrassen. Ze schoten super veel pijlen op ons af. Heel veel mensen gingen al dood voor hun missie geslaagd was. Het meest gingen er boeren dood want die waren alleen gewapend met een stok of één klein mesje. De moslims waren super snel op hun kleine paarden. Toen hebben we gewacht op de andere kruisvaarders die wat achteraan liepen. Eindelijk zou het dan echt beginnen. De datum is nu volgens mij 15 juli 1099. Toen het donker werd vielen we aan. Na lang vechten konden we de stad binnendringen. We hebben echt heel veel mensen gedood. Eindelijk was de stad Jeruzalem weer van ons.
Oppervlakte: 200.000 km²
Gemiddelde hoogte: 2000M
Hoelang duurde de reis
De reis duurde ongeveer 2,5 jaar. Het was ongeveer 4487 km.
De Zwarte zee
Toen wij langs Byzantium liepen en daar ook bleven slapen kwamen wij langs een heel speciale zee, toen een van de kruisridders iets wou gaan drinken uit het water stikte hij bijna van het zout dat hij binnenkreeg.
Oppervlakte: 422 000 km²
Diepste punt: 2210 m
Inwoners: Geen
Dit was de kruistocht van onze ridder Hendrikus de 2e. Hij heeft na de kruistocht nog lang en gelukkig verder geleefd in Jeruzalem. De kruistochten worden tegenwordig nog steeds herdacht. Osama Bin Laden zei bijvoorbeeld:
'Als de Amerikanen niet naar ons advies willen luisteren, en het goede, leiding en rechtschapenheid waar wij hen naartoe roepen, weet dan dat jullie deze kruistocht zullen verliezen die Bush begon, net als de vorige kruistochten waarin jullie werden vernederd door de handen van de moedjahedien, en jullie naar jullie huizen vluchtten in stilte en schande.' (Osama Bin Laden in een oproep aan het Amerikaanse volk)
Bevolking: in de bergen zeer dun bevolkt
Hoogste top: Mont Blanc 4811 m
Meest gebruikte pas: Brenner pas
krak des chevaliers
Krak des Chevaliers is een kleine burcht vlakbij onze eindbestemming. Alle zieke mensen werden voor een tijdje opgevangen in dit kasteel. Krak des Chevaliers ligt in het voorname Syrië. In het kasteel was plaats voor 2000 paarden en 2000 soldaten voor de versterking van de kruistocht.
Bewoners: Minstens 1000 man, tijdens de kruistocht ruim 4000
Begin bouw: 1144
Eind Bouw: 1170
Nederzetting plek 1
Op deze plek hieronder zou wel een nederzetting kunnen komen want er is een weg die goed te begaan is. Ook met een paard en wagen. En het ligt bij een rivier. Dat is handig want dan kun je vissen en water uit de rivier halen. Deze plek is niet ver van Amiens het ligt dus in Frankrijk.
Bronnen
Wikipedia: www.wikipedia.nl
Nederzetting plek 2
Bronnen van moodle
www.moodle.vathorstcollege.nl
Vader van Brun
Heeft helaas geen site
Docent Geschiedenis
Heeft helaas geen site
De middelandse zee
Dit is de tweede plek waar een nederzetting kan komen want er ligt weer water bij en er is een goeie landbouw.
Niet alleen via land gingen er mensen naar Jeruzalem, ook via de Middellandse zee voeren mensen om de heilige stad te heroveren. Van Frankrijk en Italië werd er voornamelijk naar Syrië gevaren.
Oppervlakte: 2.5 miljoen km
Gemidelde dieptepunt: 1430m
moeder van Merijn
heeft helaas geen site
Full transcript