Te presentamos
Tu nuevo asistente de presentaciones.
Perfecciona, mejora y adapta tus contenidos, busca imágenes relevantes y edita elementos visuales más rápido que nunca.
Búsquedas populares
Bilişim hukuku, insanlar tarafından bilgi alışverişi, iletişim, alışveriş amacıyla kullanılan bilgi ve teknolojinin kötüye kullanımı ile insanlara zarar verilmesini önlemek amacıyla ortaya çıkmış olan bir hukuk dalıdır.
Başlıca bilişim suçları;
Bilgisayar Sistemlerine ve Servislerine Yetkisiz Erişim ve
Dinleme
Bilgisayar Sabotajı
Bilgisayar Yoluyla Dolandırıcılık
Bilgisayar Yoluyla Sahtecilik
Bilgisayar Yazılımlarının İzinsiz Kullanımı
Yasadışı Yayınlar
Bilgisayar Ve İnternet Kullanımından Doğan Hukukî Meseleler
-Bilgi Ve Eser Hırsızlığı (İntihal)
-Genel ahlaka aykırı yayınlar( müstehcen ve uygunsuz yayınlar)
-Devlet sırlarını ifşa
-İftira
Bilişim etiği bilgisayar dünyasında insanların davranışlarını inceleyen felsefe dalıdır. Bilişim etiği konusunda hackerlık, dosya paylaşımı, internetin demokratik olup olmaması, lisanslamalar vb. konular yer almaktadır.
Bilgisayar başka insanlara zarar vermek için kullanılamaz.
Bilgisayar ortamında başka insanların dosyaları karıştırılamaz.
Bilgisayar hırsızlık yapmak için kullanılamaz.
Bilgisayar yalan bilgiyi yaymak için kullanılamaz.
Bedeli ödenmeyen yazılım kopyalanamaz ve kullanılamaz.
Kişi, bilgisayarı, diğer insanları dikkate alarak ve saygı göstererek
kullanmalıdır.
Fenerbahçe – Beşiktaş arasındaki oynana maça alınmayan Beşiktaşlı bir taraftar bu konuya çok öfkelenmiş ve İstanbul Valisi Muammer Güler’e evinden yazdığı e-posta ile tepki göstermişti, bunun üzerine yazının içeriğinin hakaret dolu sözler olduğundan bahisle hakkında soruşturma açıldı ve bu Beşiktaş taraftarı gözaltına alındı.
Küçükçekmece’de bir lise 1. sınıf öğrencisi, www.knightonline.com isimli oyun sitesinde bulunan 1600 TL tutarındaki oyun karakterinin şifresinin çalındığı şikâyetinde bulundu. Şifreyi çalanın Bursa’da 29 yaşındaki bir bilgisayar programcısı olduğu tespit edildi.
Herkes şarkı dinliyor ben dinliyorum, sen dinliyosun fakat o sanatçı emek verip ,bir bütçe yani sermaye harcayıp o çalışmayı ortaya koyuyorki hayranları satın alsın para kazansın.Asıl soru şu biz o sanatçının hayranı olalım olmayalım yaptığı o çalışmayı o emeği kolayca illegal yolla elde etmekten vicdanen rahatsızlık duyuyomuyuz yoksa duymuyomuz ?
Sizce bu olay hangi hukuki meseleye örnektir?
Şişli’de 20 yaşındaki bir üniversite öğrencisi, facebook’taki şifresinin kırıldığını, arkadaşlarıyla kendisiymiş gibi konuşulduğunu öğrendi. Olayı araştıran polis, failin şikâyetçinin eski sevgilisi olduğunu ortaya çıkardı.
Türkiye'de meydana gelen bir intihal olayında İstanbul Üniversitesi Rektörü Kemal Alemdaroğlu, yazdığı bir kitapta intihal yaptığı gerekçesiyle 2003 yılında iki ay meslekten men cezası almıştı. 2004 yılında ise rektörlükten alınmıştı.
Sakarya Üniversitesi Eğitim Fakültesi X hocası 4 yıldır üzerinde çalıştığı kitabını sonunda tamamlamıştır. Sadece basıma göndermesi kalmıştır.
Derse gittiğinde öğrenciler geçen haftaki ders sunumlarını hocadan isterler. Hocada sınıftaki y isimli öğrencisini odasına sunumları almak için gönderir.Y öğrencisi slaytları aldıktan sonra hocanın bilgisayarını karıştırırken hazırlamış olduğu kitabı bulur ve kopyalar.Odadan çıkar ve sınıfa gider. Kitabı hocadan önce basıma vermenin yollarını arar. Z adlı bir basım evi kitabın basımını kabul eder.
Aradan kısa bir süre geçtikten sonra kitap basılır ve piyasada satılmaya başlar. Hoca basılan kitabını görünce polise başvurur. Polisin araştırmaları sonucu belgelerin kopyalandığı anlaşılır. Bu arada hoca Y adlı öğrenciye bilgisayarını kullanması için verdiğini hatırlar. Y öğrencisini göz altına alan polis öğrencinin suçlu olduğunu anlar. Hoca öğrenciden davacı olur. Öğrenci gerekli cezayı alır.
GEREKLİ OLAN,