Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Svjetski rekordi

No description
by

Luka Bestulic

on 27 April 2017

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Svjetski rekordi

Svjetski rekordi u atletici
Neki svjetski rekordi su toliko nedostižni da im se predviđa još nekoliko desetljeća nedodirljivosti.
Ja ću vam navesti neke od njih kojima se i ja divim.
Kugla: Randy Barnes 23.12 (Westwood 1990.): Jedan od rekorda za koje se s pravom sumnja da su postignuti uz upotrebu neke vrste dopinga je onaj Randyja Barnesa u bacanju kugle. Nestvarnih 23.12 Barnes je bacio na malom natjecanju u Westwoodu.
Prije četiri godine Cristian Cantwell uspio je doći blizu 22.50 i to je najbliže što mu je netko došao u novije vrijeme. Za usporedbu, ove godine najduži hitac imao je Joe Kovacs koji je bacio 22.03.
Kladivo: Jurij Sedih 86.74 (Stuttgart 1986.): Dok današnji kladivaši jedva prebacuju 82-83 metra, za Jurija Sediha hitac od 85 metara nije predstavljao nikakav problem. Bez dvojbe najveći kladivaš svijeta aktualni je svjetski rekorder s dalekih 86.74 koje je prije devet godina ugrozio Ivan Tsihan bacivši svega centimetar slabiji hitac.
Skok u vis: Stefka Kostadinova 2.09 (Rim 1987.): Kada pogledate karijeru jedne od najvećih atletičarki svih vremena, morate joj se nakloniti. Stefka Kostadinova čak 197 puta preskočila je dva metra, svjetska je rekorderka s 2.09 i samo joj se Blanka Vlašić približila preskočivši u Zagrebu na vrhuncu karijere 2.08. Iako se rekord čini dostižan, nitko nije uspio preskočiti veliku Stefku već 27 godina.
Međutim, možda u budućnosti dočekamo neku atletičarku koja će se opet približiti Stefkinoj visini.
Zanimljivosti
Većinu ovih rekorda postignuto je osamdesetih godina, te početkom 90-ih te se o mnogi misle da je to zbog toga što su atletičari tada koristili nedozvoljena sredstva, a tada je to bilo teško dokazati što nije u današnjem slučaju.
Skok u dalj: Mike Powell 8.95 (Tokio 1991.): Još jedan od rekorda kojem se ne nazire skoro rušenje je onaj u skoku u dalj. Mike Powell srušio je 1991. godine više od 20 godina star rekord Boba Beamona na fantastičnom natjecanju na Svjetskom prvenstvu u Tokiju.
Današnji skakači mogu samo sanjati takve skokove, u ovom desetljeću najbliže mu je došao Rus Aleksandr Menkov skočivši 8.56, a ove godine Greg Rutherford s 8.51.
Disk: Gabriele Reinsch 76.80 (Neubrandenburg 1988.): Neubrandenburg bio je sretan za njemačke atletičarke i atletičare. Danas je vrlo glasna teorija kako je riječ o potpuno netočnom mjerenju daljine jer Reinsch više nikada nije došla niti blizu sličnog rezultata. U ovoj disciplini moram istaknuti Sandru Perković koja je bacila disk 70,88 metara te je trenutno aktualna prvakinja u ovoj disciplini.
Full transcript