Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
4. Controlul statistic
Controlul statistic prevede stabilirea calitatii productiei prin verificari sistematice ale pieselor în procesul de fabricatie.
Locul de munca trebuie sa fie asigurat cu fise de control statistic în care pentru pentru fiecare dimensiune sunt notate abaterile minime admise.
Controlul statistic se recomanda la fabricarea pieselor în serie mare, pe utilaje speciale, care trebuie sa asigure o calitate constanta, timp îndelungat.
Aplicarea controlului statistic al calitatii produselor este conditionat de cunoasterea modului de desfasurare a procesului de fabricatie.
3. Efectuarea controlului statistic al calitatii.
Controlul statistic constă în prelevarea la intervale anumite de timp a unor probe de mărime determinată, înscrierea rezultatelor măsurtorilor în fişe de control, şi apoi efectuarea interpretării acestor rezultate, luându-se deciziile corespunzătoare, conform metodei utilizate.
Controlul tehnic de calitate este procesul ce se compune din totalitatea verificărilor şi încercărilor care se efectueaza asupra pieselor, subansamblelor si produselor finite, prin care se stabileşte concordanţa parametrilor cu caracteristicile tehnice impuse prin standarde, norme interne şi condiţii tehnice.
Controlul tehnic de calitate constă din ansamblul operaţiilor de control incluse în procesul tehnologic, care trebuie sa conţina:
- numarul operaţiilor de control;
- succesiunea dispunerii operaţiilor de control în procesul tehnologic;
- metodele si mijloacele de control.
Aceste operaţii de control se execută conform fişelor tehnologice şi instructiunilor de lucru stabilite. Materialele de baza, initiale, pentru stabilirea tehnologiei controlului sunt:
- desenele pieselor, subansamblelor si produselor;
- procesele tehnologice ale fabricarii pieselor, asamblarii si reglajului subansamblelor si subansamblului general;
- conditiile tehnice pentru piese, subansamble si produse finite.
1. Încercarile de control mecanice sunt în general comune întregii industrii a constructiei de masini si utilaje.
Aceste încercri se efectueaza asupra tuturor materialelor, semifabricatelor, pieselor, subansamblelor si produselor finite.
Încercarile de control mecanice se executa prin: verificarea cu ochiul
liber (vizual), cu instrumente de masura uzuale, cu calibre si dispozitive de
control.
Din punct de vedere al naturii încercarilor distingem:
1. încercari mecanice;
2. încercari tehnologice.
2.Încercarile de control tehnologice se efectueaza asupra materialelor pentru determinarea principalelor aspecte de prelucrabilitate prin procedeul ales. Se pot executa vizual, cu instrumente de masura, dispozitive, instalatii si automate de control.
Atât încercrile mecanice cât si cele tehnologice sunt normalizate, standardizate.
Încercarile de produs sunt încercarile care se executa la asimilarea în fabricatie a produsului, sau dupa modificari introduse în construcaie, în procesul tehnologic sau la materiale, modificari care pot influenta caracteristicile produselor.