Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
ALPII SCANDINAVIEI
Munții Scandinaviei sunt un lanț muntos din Europa, care se întinde pe toată penisula Scandinavă, trecând prin Norvegia și Suedia. Lungimea lanțului muntos este de 1700km. Cel mai înalt vârf este Galdhopiggen, cu 2469 m altitudine. Partea de nord-vest a munților este erodată masiv anual de Marea Norvegiei, formându-se astfel fiordurile
FIORDURILE NORVEGIEI
Munții Scandinaviei sunt niște munți vechi, aparținând orogeezei caledoniene. Au apărut acum 400 milioane de ani.
Rocile din care sunt alcătuiți munții Scandinaviei sunt diverse, cele mi răspândite fiind rocile foarte vech, puternic metamorfozate, în deosebi sisturilr cristaline (roci formate prin procesul de metamorfism al altor roci sub acțiunea presiunii), gnaise, granite, dar si gresii, calcare, etc.
Sunt prezente un număr mare de lacuri glaciare, de dimensiuni mici. Majoritatea râurilor sunt mici, se varsă în Golful Botnic. Printre râuri amintim următoarele: Otra, Dal, Ume, Pite, Lule, Kemi. Lacuri : Vanem, Siljan, Storsjon, Inari
FAUNA
Animalele specifice acestei zone sunt: elanul, hermelina, renul, zibelina etc.
Clima este temperat-oceanică, caracterizată prin precipitații destul de dese. Valorile suntmoderate, temperaturile lunii iulie netrecând de 15 grade C. Munții Scandinaviei introduc o asimetrie climatcă separând vestul umed de estul din ce în ce mai continental. În aceste condiții vom avea în vest ploi bogate de toamnă și iarna din ce în ce mai mult către sud.
În Minții Scandinavi este prezentă vegetația până la 200 m altitudine. Cea mai des întâlnită formă de vegetație este pădurea mixtă. Alte forme sunt tundra și câmpiile, formate prin erodarea munților.