Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Presented by SHAUN
for 6AA1
1. British bimbang akan pertapakan kuasa Barat yang lain.
2. Kuasa Barat seperti Belanda, Itali, Perancis, Rusia dan Jerman berusaha untuk mendapatkan tanah jajahan.
3. Rusia dan A.S menunjukkan minat untuk meluaskan pengaruhnya.
4. Lord Kimberly, menegaskan kemungkinan Jerman
5. Arahan membuat laporan dan usaha memulihkan keamanan.
1. Parti Liberal di bawah Gladstone ambil alih pemerintahan.
2. Lord mengeluarkan arahan kepada Sir Andrew Clarke untuk membantu memulihkan keamanan dan melindungi kepentingan ekonomi
1. W.H. Read, pedagang berpengaruh di Singapura menjadi tokoh penting dalam campur tangan British di Negeri Melayu.
2. Sir Andrew Clarke telah bertindak tanpa arahan rasmi. Beliau tel...
2. Sir Andrew Clarke telah bertindak tanpa arahan rasmi. Beliau telah mengiktiraf Perjanjian Pangkor dan melantik Raja Abdullah sebagai Sultan Perak. Menjelang akhir tahun 1874, beliau berjaya menempatkan Residen di Perak, Selangor dan Sg. Ujong.
1. Pada awalnya, kuasa Barat hanya memerlukan pasaran dan pusat perniagaan sahaja. Selepas Revolusi Perindustrian, keperluan Britain berubah kepada kepentingan mendapatkan bahan mentah. Bekalan bahan mentah yang banyak dan berterusan hanya terjamin dengan adanya tanah jajahan yang sesuai.
2. Perusahaan mengetin makanan menghidupakan kembali permintaan terhadap bijih timah.
3. Dasar campur tangan adalah penting kerana konsesi dan pelaburan yang luas dan berharga
4. Sebagai contoh, Paterson, Simons dan rakan-rakannya telah membay...
4. Sebagai contoh, Paterson, Simons dan rakan-rakannya telah membayar $330 500 untuk mendapat konsesi di Kuantan pada 1868. Syarikat Bijih Timah Sg. Ujong telah membayar $30 000 pada tahun 1872 kepada Dato' Kelana bagi mendapatkan konsesi perlombongan. Syarikat yang mempunyai kepentingan ekonomi ialah James Guthrie Davidson di Selangor. W.T. Lewis, Residen Kaunselor di P.Pinang mempunyai kepentingan ekonomi di Krain, Perak, W.H. Read dan Tan Kim Cheng di Klang, dan Henry Velge di Sg. Ujong.
1. Negeri-negeri Melayu kaya dengan bijih timah, emas, bijih besi dan arang batu.
1. Raja-raja Melayu tidak berkuasa penuh ke atas pembesar.
2. Contoh : Perang Larut (1861-1873)
3. Perang Saudara - Raja Abdullah dengan Raja Ismail dan juga perang saudara.
4. Keadaan huru hara menyebabkan saudagar dan pelabur di negeri-negeri Melayu membuat rayuan kepada British untuk mendapatkan perlindungan.
1. British menganggap diri sebagai kuasa yang "superior" dan mempunyai tanggungjawab "beban orang putih" untuk menamatkan huru hara
2. Faktor kemanusiaan dengan alasan untuk membantu sult...
2. Faktor kemanusiaan dengan alasan untuk membantu sultan dan pembesar yang bertelagah sesama sendiri sering digunakan sebagai alasan utama campur tangan. Alasan ini digunakan Frank Swettenham dalam isu campur tangan British di Negeri-negeri Melayu, campur tangan Sir Andrew Clarke dalam perebutan takhta.
1. Pembukaan Terusan Suez
2. Penciptaan kapal wap
3. Penciptaan telegraf