Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
“Uluslararası Sosyal Etki Örgütü”nün (Social Value International) tanımına göre;
“Sosyal Etki”, en genel anlamıyla, “yapılan bir aktivite sonucu ortaya çıkan değişim” veya “bir eylem/aktivite/proje/program sonucu farklı insanlar üzerinde oluşan etkiler” olarak tanımlanabilir.
Sosyal fayda üretmeye çalışan tüm kuruluşların ve programlarının yarattıkları sosyal etkinin ölçülmesi ve değerlendirilmesi sürecine verilen isimdir.
Günümüzde sosyal etki analizi kavramı STK'ların, sosyal girişimcilerin ve şirketlerin ilgi alanına girmektedir.
Sosyal etki analizi, kuruluşların yapılan işlere;
Etki ölçümlemesiyle ilgilenen organizasyonlar topluma ve çevreye sağladıkları faydanın ikna edici kanıtlarını bularak;
bağışçılar, yatırımcılar ve fon veren kuruluşlar nezdinde daha güvenilir olur.
Uzun vadede sektördeki rekabet de göz önüne alındığında sosyal etki ölçümlemesi bir kuruluşun kaynak bulmasında önemli bir rol sahibidir. Bu nedenle sosyal etki ölçümü yalnız organizasyonların etkilerini kontrol etmesi için değil, finansal açıdan ayakta kalabilmesi için de giderek artan bir önem taşır.
Şeffaflık ve hesap verebilirliği arttırmak için: Şeffaflık ve hesap verebilirlik paydaşlar, bağışçılar ve yatırımcılarla güven ilişkisi kurulmasını sağlamaktadır.
Marka değerini arttırmak için: Yaratılan sosyal değerin ölçülmesi kuruluşların daha güvenilir bir marka olmasına doğrudan etki etmektedir. Bu da kuruluşların daha fazla kişiye ulaşmasını mümkün kılmaktadır.
Başarınızı ödüllendirmek için: Performansınızı ölçmek, insanlara bir hizmet sunduğunuzu ve sunduğunuz hizmetin fark yarattığını ortaya koymak açısından faydalı olmaktadır.
Bir şirketin veya bir şirketin yürüttüğü proje...
Bir şirketin veya bir şirketin yürüttüğü projeyi destekleyen, desteklemek isteyen yatırımcılar için, yapılan yatırım sonucunda elde edilen sosyal değerin hesaplanması önemlidir. Burada kilit olan etkin bir şekilde yaratılan sosyal etkiyi gösterebilmektir.
Etkinin ölçülmesi, şirketin hem destekçilerine hem de topluma, çalışmalarının değerini gösterebilmesi adına en somut yoldur. Bu hem destekçi kuruluşun güvenini kazanmak ve buna sahip olmaya devam etmek açısından, hem de finansal kaynaklara erişim açısından kritiktir. Bu ayrıca, paydaşlara projenin anlatılması ve aynı paydada bir araya gelinmesi noktasında, önemli bir iletişim aracı olarak karşımıza çıkmaktadır.
"Misyonu olan organizasyonlar ve markalar başarılarını sosyal ve çevresel sorunları ele almalarıyla ölçer"
Sosyal etkinin doğru bir biçimde ölçülebilmesi için Avru...
Sosyal etkinin doğru bir biçimde ölçülebilmesi için Avrupa Komisyonu Haziran 2014 yılında yeni bir “standart” oluşturmuş ve bir rapor yayınlamıştır. Bu raporun ve raporda anlatılan yöntemin amacı sosyal şirketlerin yarattıkları sosyal etkiyi ölçüp, bunu duyurabilmelerinin sağlanmasıdır. Böylece finansal kaynaklara erişimi kolaylaşacak, yatırımcı ve ortaklarla işbirlikleri kurmaları kolaylaşacaktır.
Sosyal etki değerlendirmesi planlanmış bir programın-reformun ya da projenin sosyal sonuçlarının analiz edilmesini, izlenmesini ve yönetilmesini kapsayan bir süreçtir (Vanclay F., 2003).
Bu süreçte birbirini tamamlayan niceliksel ve niteliksel yöntemler bir arada kullanılabilmektedir. Yöntemler projenin uygulandığı alan, sektör konu-tema, zaman, kaynak ( insan kaynağı da dâhil olmak üzere) ve hedef grup gibi faktörlere bağlı olarak değişmektedir (World Bank,2003).
Etkinizi ölçerken 5 konuya dikkat edin:
İzleme süreci (monitoring): Sosyal girişim, STK veya pro...
İzleme ve Değerlendirme;
Sosyal etki ölçümü yapılırken aşağıda yer alan kavramların benimsenmesi önem taşır.
İzleme süreci (monitoring): Sosyal girişim, STK veya proje hakkında bilgi toplama süreci.
Değerlendirme süreci (evaluation): Sosyal girişim, STK veya projenin etkisini ortaya koymak ve geliştirmek amacıyla izleme sürecinde edinilen bilgileri değerlendirme.
Kanıtlama (proving): Bilgi toplama ve değerlendirme süreçlerinin sonucunda oluşturulacak raporlarla projenin sosyal değişim yarattığını ortaya koyma.
İyileştirme (improving): İzleme, değerlendirme ve raporlama süreçlerinde edinilen bilgiler ışığında, kurumun sosyal misyonunu ve sürdürülebilirliği de göz önünde bulundurularak devam eden bir öğrenme ve gelişme sürecini destekleme
Gösterge
Gerçekleştirmek istediğiniz farklı hedefleriniz hakkında bir fikriniz olduktan sonra, bu hedeflerin gerçekleşip gerçekleşmediğine göstergelere bakarak karar vermek gerekir. Göstergeler nicel (sayısal) ya da nitel (kişilerin algılayışı ya da deneyimleri) olabilir. Örnek olarak nicel bir gösterge, bir egitim merkezinde kişiler tarafından kazanılan yetenek çeşitleri ve sayısı olabilir. Nitel gösterge ise eğitim merkezine gelenlerin kendine güvenlerindeki değişim olabilir (azalma, artma ya da sabit kalma)
Bazı göstergeler çok nettir. Örnegin; ‘daha az hastaneye gidildi’ sonucunun basit bir göstergesi vardır: ‘hastaneye giriş kayıtları’
Örnegin eğer sonuç ‘daha sağlıklı bireyler’ ise, ‘daha az doktora gitme’ bir gösterge olabilir.
Paydaşlar - Girdi - Çıktı - Faaliyetler - Sonuç (değişim)
Paydaşlar: Faaliyete katılımcı veya üretici olarak dahil olanlar.
Girdi: Sermaye, zaman, para, kaynaklar,uzmanlık.
Çıktı: Girdilerin dönüştüğü somut ürünler.
Faaliyetler: Girdileri çıktıya dönüştürme amacıyla yapılan çalışmalar.
Sonuç (değişim) : Faaliyetlerin sonucunda toplumda oluşan değişimlerdir.
b-fit
Sosyal Etki Raporu
Bu rapor, b-fit’in üç ana paydaşı olan girişimciler, üyeler ...
Bu rapor, b-fit’in üç ana paydaşı olan girişimciler, üyeler ve antrenörler üzerinde yarattığı değişimi, geçerli gösterge ve verilere dayandırarak şeffaf bir biçimde ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Çalışma kapsamında mevcut verilerin kullanılmasının yanı sıra, etki ölçümüne yönelik birçok araç geliştirilmiş ve uygulanmıştır.
Raporda hem niceliksel hem de niteliksel sonuçlara yer verilmektedir.
b-fit’in kuruluş amacı; kadınlara spor yapma ve sosyalleşme imkanı sunarak bağımsızlık kazanmalarına teşvik etmek ve kadınların spor ihtiyaçlarını karşılarken onları girişimcilik konusunda desteklemektir. Bu yönüyle b-fit diğer spor merkezlerinden ayrılır.
Bir sosyal girişim olan b-fit; kadın girişimciliğini destekleyerek ve kadınlara istihdam yaratarak ekonomik hayattaki güçlerini artırmayı hedefliyor. Franchising sistemiyle büyüyen b-fit markasında francisee’ler kadınlardan oluşuyor.
Bu çalışmada kullanılan yöntem, pek çok uluslararası izleme-değerlendirme ve sosyal etki ölçümü araçlarından harmanlanarak bu rapor için özel olarak şekillendirilmiştir. Bu araçlar arasında özellikle ¨Sosyal Etki Haritalandirmasi (Outcome Mapping) yöntemi yer almaktadır.
Çalışma süresince aşağıdaki temel adımlar izlenmiştir:
1.Kapsamın ve ana paydaşların belirlenmesi
2.Beklenen sonuçların haritalandırılması
3.Göstergelerin belirlenmesi
4.Veri toplama sistematiği kurulması ve araçların
oluşturulması
5.Oluşturulan araçların belirlenmiş paydaşlar
üzerinde uygulanması
6.Verilerin toplanması ve analiz edilmesi
7.İyileştirme önerilerinin geliştirilmesi
8.Raporun hazırlanması
Berk Barokas
145212035
Berk Barokas
145212035