Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Dansuri de perechi:
– mocaneasca (fiind cea mai arhaica forma a dansului, cu miscari iuti, pasi tropotiti, trecerea pe sub mâna a fetelor în miscari smucite si strigaturi cântate)
– a vasarilor (aceasta este o varianta cu ritm vioi desfasurata pe strigaturi recitate)
– a minerilor (este un joc mai domol, fara strigaturi, flacaul dansând la distanta fata de fata).
https://youtu.be/2fd-WsEbBZo
Bătuta este unul dintre cele mai specifice dansuri din această zonă, unic în România și întâlnit doar în zona Moldovei. Este un dans voios și foarte ritmic. Bătuta este un dans viguros, foarte rapid, executat mai ales de bărbații, care, după ritmul muzicii, fac mișcări virtuoase și bat, la propriu, pământul ”de sub picioare”, iar femeile își arătă măiestria și ușurința corpului, fiind purtate de ritmica bărbaților.
https://youtu.be/nNDpxjOhxLE
Brâul sau Brâul cu bătăi de la sud se joacă în jumătăți de horă semicerc. Dansatorii și brațele sprijinite pe umerii partenerilor, începând jocul ușor, apoi intensificând treptat mișcările. Dansatorul din capul rândului flutura uneori în mâna dreaptă o batista și spune o strigătură, iar ceilalți își dau drumul de brațe și se prind de cingătoare.
https://youtu.be/134PROi5UMs
Dansul oltenesc din campia Dunarii are ritmuri alerte, miscari executate in mare viteza, pasi sincopati, strigaturi la comanda. Vibratia permanenta la unison a intregului grup creaza un spectacol dinamic, plin de vigoare.
Călușul oltenesc este una din variantele numeroase ale obiceiului străvechi al românilor, numit căluș. Este un obicei extrem de complex, implicând o societate fraternală a călușarilor, care sunt atât membri ai acestei societăți precum și participanții la faimosul dans omonim, călușul.
https://youtu.be/wJy8mkgbUy8
Brâul din Muntenia se dansează fie în cerc, fie pe pereche, ritmul fiind alert. La coregrafia în cerc, fiecare dansator își sprijină mâinile pe umerii celorlalți, brațele sunt întinse, deplasarea se face de la stânga la dreapta. Pașii: cu picioarele ușor depărtate, se ridică piciorul stâng spre dreptul, apoi piciorul drept spre cel stâng, urmați de trei pași în lateral cu piciorul drept. Se reia coregrafia.
Ciuleandra, un dans popular din Muntenia, cu ritm accelerat progresiv; melodie după care se execută acest dans.
https://youtu.be/V33efMT0yjw
Dansul banatean de munte are ritmuri alerte, pe placul tuturor celor cu un temperament aprins si nelinistit.
Dansul banatean de campie are miscari mai line, mai elegante, mai complexe. Din aceasta categorie face parte “Sorocul” – unul dintre cele mai pretentioase dansuri populare romanesti din punct de vedere al executiei. Miscarile acestui dans sunt de o ritmica foarte complicata, iar elementele de baza ale miscarilor se combina intre ele cu multa ingeniozitate.
https://youtu.be/SKG4bz9tiTo
Unul dintre cele mai reprezentative dansuri din zona Ardealului cu un grad de dificultate major este DANSUL FECIORESC.
Dansul fecioresc din Ardeal este inclus de UNESCO pe lista patrimoniului imaterial al omenirii iar specialiştii afirmă că din punct de vedere tehnic este unul dintre cele mai dificile dansuri populare româneşti bazate pe armonie, mișcare, multă tenacitate și ritm.
Învârtita este cel mai comun dans, care se joacă în Țara Făgărașului, ca și în alte părți ale Transilvaniei. Pentru Ardeal, învârtita este echivalentul sârbei oltenești.
https://youtu.be/cy_nwMRAB14
Stilul dansului dobrogean reprezinta un specific coregrafic bine conturat: ritmicitatea puterniva si retinuta, lejera si accentuata, unduioasa si punctata. Dansul dobrogean a realizat o sinteza a valorilor coregrafice de proveniente variate regionale devenind o unitate de sine statatoare si reprezentativa in tabloul stilurilor regionale romanesti.
Jocuri dobrogene: Bataia,Braul dobrogean,Cadaneasca, Plopeanca, Chipernita, Dragaicuta, Gimbaseasca dobrogeana, Garliceanca, Hora, Hora Dragaicii, Lamaita, Leoasa, Maringhile, Papusica, Saltata, Tropca
https://youtu.be/YwTWlJS1C_w
- Dansul este caracterizat prin ritmica tropotita - pasi maruntei cu accente pe contratimp
- Dansul specific baietilor este "Barbatescul" iar jocul de perechi este numit "Invartita"
https://youtu.be/-YU6NkqFLuY