Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Ραφαήλ Κατσούλας
Σωτήρης Φρέσκος
Διονύσης Πετόγλου
Δημήτρης Πέτσος
Mαυσωλείο Γαζή Εβρενός
Λουτρό Σεΐχη Ιλαχή
Τέμενος Αχμέτ Μπέη
Χτισμένο στα τέλη του 15ου αιώνα από τον Αχμέτ μπέη προς τιμή του Σεΐχη Ιλαχή ,είναι γνωστό για τις ιαματικές του ιδιότητες .
Το τέμενος αναφέρεται ως "μέγα τόπος προσκυνήματος"καθώς σε αυτό ενταφιάστηκε ο σεΐχης Ιλαχή,σημαντικός λόγιος του 15ου αιώνα.Δίπλα του τάφηκε και ο Αχμέτ Μπέης ,εγγονός του Γαζή Εβρενός.
mescit -16ος αιώνας
Λουτρά Γαζή Εβρενός
To τετράγωνο κτίριο με το ανοιχτό πέρασμα στο ισόγειο και τον όροφο ,με εξωτερική κλίμακα και κόγχη προσευχής -mihrab χρονολογείται στον 16ο αιώνα .Λειτουργούσε πιθανότα ως μικρό τέμενος -mescit,έχοντας τον χώρο της προσευχής στον όροφο και αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος κτιρίων.
Μαυσωλείο Γαζή Εβρενός
Κατά τη δεκαετία του 1380 ο Γαζή Εβρενός ίδρυσε την αγαπημένη του πόλη, τη Νέα Πόλη του Αξιού, τη Γενιτζέ-Βαρδάρ. Την κόσμησε με σημαντικά δημόσια κτήρια .Από τα μνημεία, που οικοδόμησε, σήμερα διατηρούνται μόνο τα Λουτρά. Χρονολογούνται στα τέλη του 14ου αιώνα και συνδέονται με την περίοδο ίδρυσης των Γιαννιτσών. Βρίσκονται στο δυτικό τομέα επί της Οδού Στράντζης, σε απόσταση λίγων μέτρων από το Μαυσωλείο του Γαζή Εβρενός. Το μνημείο δεν είναι αναστηλωμένο, ούτε επισκέψιμο.
Οικία του Εμίν Μπέη-αρχές του 20ου αιώνα
To τετράγωνο κτίριο με το ανοιχτό πέρασμα στο ισόγειο και τον όροφο ,με εξωτερική κλίμακα και κόγχη προσευχής mihrab χρονολογείται στον 16ο αιώνα .Λειτουργούσε πιθανότα ως μικρό τέμενος -mescit,έχοντας τον χώρο της προσευχής στον όροφο και αποτελούσε τμήμα ενός μεγαλύτερου συγκροτήματος κτιρίων.
Το μνημείο χτίστηκε στις αρχές του 20ου αιώνα από τον Εμίν Μπέη, τελευταίο απόγονο του Γαζή Εβρενός .Αποτέλεσε κατοικία του Εμίν Μπέη που διοίκησε την περιοχή μέχρι το 1912.
Ο Πύργος Ρολογιού του Σερίφ Αχμέτ (18ος αιώνας)
Τέμενος Ισκεντέρ Μπέη
Το τέμενος του Ισκεντέρ μπέη το 1916
Στις αρχές του 16ου αιώνα ο δισέγγονος του Γαζή Εβρενός ,Ισκεντέρ μπέης,ανακαινίζει το πιο εντυπωσιακό σε μέγεθος τρουλαίο τέμενος της πόλης ,χτισμένο αρχικά από τον Γαζή Εβρενός.Ο Εβλιγιά Τσελεμπί το περιγράφει ως το πιο στολισμένο ,εξαίσιο και με το μεγαλύτερο πλήθος πιστών
Ο Πύργος Ρολογιού του Σερίφ Αχμέτ (18ος αιώνας)
O πύργος χτίστηκε το 1753-4 από τον Σερίφ Αχμέτ, απόγονο του Γαζή Εβρενός για να τιμήσει τους γονείς του και το Ισλάμ.
1ο ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ ΓΙΑΝΝΙΤΣΩΝ
ΤΑΞΗ ΣΤ΄
https://blogs.e-me.edu.gr/evapomaki/