Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

"Ultima noapte de dragoste, întâia de război"

de Camil Petrescu

Prezentare generală

  • Romanul "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război",de Camil Petrescu a fost publicat în 1930. Este o poveste clasică de dragoste şi un jurnal de război, greu de legat între ele. Este un roman modern de tip subiectiv, de analiză psihologică.
  • Tema romanului surprinde drama intelectualului lucid,marcată de cele douăa aventuri existenţiale,aspiraţia spre iubirea absolută şi tragedia războiului. Protagonistul fiind însetat de absolutul sentimentului de iubire şi dominat de incertitudini.
  • Textul narativ este structurat în două părţi ce indică temele romanului şi, în acelaşi timp, cele două experienţe fundamentale trăite de protagonist: dragostea şi războiul.

Cartea mea preferată

Elaborat de Moldovan Victoria cl.XII

Personajele principale şi relaţia dintre ele.

Ela

Ştefan Gheorghidiu

Ela, personajul feminin al romanului, este studentă la Facultatea de Litere, este orfană, crescută de o mătuşă. Aceasta reprezintă tipul cochetei, considerată cea mai frumoasă studentă de la Universitate "era atâta tinereţe, atâta gingăşie, atâta nesocotinţă în trupul bălai şi atâta generozitate în ochii înlăcrimaţi, albaştrii…”. Ela reprezintă idealul de iubire la care aspiră Ştefan Gheorghidiu.

Personajul principal, Ştefan Gheorghidiu, reprezintă tipul intelectualului lucid "intelectualul lucid, însetat de absolut, dornic de cunoaştere, de autenticitate, dominat de incertitudini", "proaspăt sublocotenent rezervist în primăvara anului 1917, în timpul unei concentrări pe Valea Prahovei."

Gheorghidiu reprezintă intelectualul care trăieşte într-o societate fără valori, într-un mediu care nu se potriveşte cu firea lui de filosof. Este o fire reflexivă, analizându-şi cu exactitate trăirile, sentimentele.

Poveste de dragoste dintre Ştefan Gheorghidiu şi Ela a început, pe când erau studenţi. Gheorghediu crezuse că găsise marea iubire"Simţeam că femeia aceasta era a mea în exemplar unic". Astfel dragostea lor se înfiripa repede şi la scurtă vreme s-au căsătorit. Însă căsnicia lor nu a ţinut mult. Viaţa cuplului se schimbă când Gheorghidiu primeşte o moştenire după moartea unchiul Tache. Ela este fermecată cu viaţa nouă şi lux; chiar devine amantă a avocatului Grigoriade.Gheorghidiu şi Ela se distanţează unul de altul; el se ocupă cu filosofie în timp ce ea se distră cu prietenii noi. Începe războiul şi Gheorghidiu merge pe front; când se întoarce acasă găseşte o scrisoare anonimă care menţionează relaţia între Ela şi avocatul Grigoriade. După ce a fost rănit şi trimis la Bucureşti, Gheorghidiu decide că a ajuns timpul pentru divorţ. El lăsa Elei nişte proprietăţii şi îi dă o sumă generoasă de banii spunând

că îi lasă tot trecutul.

Despre autor...

Camil Petrescu

Camil Petrescu (n.22 aprilie 1894 — d. 14 mai 1957) a fost un romancier, dramaturg, doctor în filozofie, nuvelist și poet. Între 1916 - 1918 participă ca ofițer la primul război mondial, iar experiența trăită acum se regăsește în romanul "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război" (1930). Camil Petrescu, personalitate multilaterală, s-a manifestat creator în cele mai variate direcţii ale culturii. Cu vădite şi temeinice aplicaţii spre filosofie. Cele mai citite romane de Camil Petrescu sunt:

Mi-a plăcut mult această carte prin ideile referitoare la tema dragostei. Autorul ne arată printr-o simplă poveste de dragoste ce înseamnă cu adevărat să fii dependent de persoana de lângă tine.

"De cele mai multe ori te obişnuieşti greu, la început, să-ţi placă femeia fără care mai târziu nu mai poţi trăi. Iubeşti întâi din milă, din îndatorire, din duioşie, iubeşti pentru că ştii că asta o face fericită, îţi repeţi că nu e loial s-o jigneşti, să înşeli atâta încredere. Pe urmă te obişnuieşti cu surâsul şi vocea ei, aşa cum te obişnuieşti cu un peisaj. Şi treptat îţi trebuieşte prezenţa ei zilnică. Înăbuşi în tine mugurii oricăror altor prietenii şi iubiri. Toate planurile de viitor ţi le faci în funcţie de nevoile şi preferinţele ei. Vrei succese ca să ai surâsul ei."

Concluzie

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi