Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Πρωτογενής Προοδευτική Αφασία
Η γλώσσα στην άνοια
Παρουσίαση της Χρυσούλας Δημητριάδου
ΑΕΜ 2990
Μάθημα: Νευρογλωσσολογία
Εισηγήτρια: Σ. Σταυρακάκη
Πηγές:
-Cognitive Neurology and Alzheimer's Disease Center, "What is PPA?"
-Η γλώσσα στην άνοια,Χ. Μανουηλίδου
Τι είναι η Πρωτογενής Προοδευτική Αφασία
(ΠΠΑ);
Πρόκειται για μια μορφή γνωστικής εξασθένησης που περιλαμβάνει προοδευτική απώλεια της λειτουργίας της γλώσσας.
Τι είναι η Πρωτογενής Προοδευτική Αφασ...
Η γλώσσα είναι μια μοναδική ανθρώπινη ικανότητα που μας επιτρέπει να επικοινωνούμε μεταξύ μας. Οι γλωσσικές λειτουργίες περιλαμβάνουν την ομιλία, την κατανόηση των άλλων, την επανάληψη πραγμάτων που έχουμε ακούσει, την ονομασία κοινών αντικειμένων, τη γραφή και την ανάγνωση.
Ο όρος “αφασία” είναι γενικός και αναφέρεται στην ύπαρξη ελλειμμάτων στις γλωσσικές λειτουργίες. Η ΠΠΑ προκαλείται από εκφυλισμό των τμημάτων του εγκεφάλου που είναι υπεύθυνα για το λόγο και τη γλώσσα. Η ασθένεια αυτή εμφανίζεται σταδιακά και σε αρχικά στάδια, βιώνεται ως δυσκολία ανάκλησης κοινών λέξεων ενώ το άτομο μιλάει ή γράφει.
ΠΠΑ μπορούν να αναπτύξουν ενήλικες οποιασδήποτε ηλικίας, αλλά είναι πιο συχνή σε άτομα ηλικίας κάτω των 65 ετών. Οι πάσχοντες μπορεί να εμφανίσουν μια ποικιλία διαφορετικών γλωσσικών συμπτωμάτων και ποτέ δύο περιπτώσεις δεν είναι ακριβώς οι ίδιες.
Ο όρος “αφασία” είναι γενικός και αναφέρεται στην ύπαρ...
Η ΠΠΑ επιδεινώνεται σταδιακά μέχρι το σημείο όπου η λεκτική επικοινωνία με οποιοδήποτε μέσο είναι πολύ δύσκολη καθώς μειώνεται η ικανότητα αντίληψης του τι λένε οι άλλοι ή του τι έχει διαβάσει το άτομο.
Σε πρώιμο στάδιο, η μνήμη, η λογική ικανότητα και η οπτική αντίληψη δεν επηρεάζονται από την ασθένεια και έτσι τα άτομα με ΠΠΑ είναι σε θέση να λειτουργούν κανονικά στις καθημερινές τους δραστηριότητες, παρά την αφασία. Ωστόσο, με την εξέλιξή της υπάρχει εξασθένιση και σε άλλες νοητικές ικανότητες.
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
Άτομα με ΠΠΑ μπορούν να βιώσουν πολλά διαφορετικά είδη γλωσσικών συμπτωμάτων. Σε πολλές περιπτώσεις, το άτομο με ΠΠΑ μπορεί να είναι το ίδιο που θα αντιληφθεί ότι κάτι δεν πάει καλά, αν και τα συμπτώματα αποδίδονται συχνά στο άγχος. Μια λίστα από τα πιθανά πρώτα συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνει:
ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ
PPA-G/ΠΠΑ-α ( Αγραμματικός/Μη ρευστός Τύπος): Πρόβλημα με την παραγωγή και τη σειρά των λέξεων
Η παραγωγή λόγου είναι περιορισμένη και καταβάλλεται προσπάθεια. Οι προτάσεις γίνονται όλο και πιο σύντομες και ο δισταγμός για την εύρεση της κατάλληλης λέξης γίνεται όλο και πιο συχνός. Περιστασιακά δίνεται εντύπωση τραυλισμού. Αντωνυμίες, συζεύξεις και άρθρα χάνονται πρώτα. Η σειρά λέξεων μπορεί να είναι ανώμαλη, ειδικά στον γραπτό λόγο (emails). Οι λέξεις μπορεί να μην προφέρονται σωστά ή να χρησιμοποιούνται με αντίστροφη έννοια (πχ “αυτός” αντί “αυτή” ή “ναι” αντί “όχι”). Η κατανόηση των λέξεων διατηρείται αλλά η κατανόηση φράσεων είναι δύσκολη ειδικά αν οι προτάσεις είναι μεγάλες και γραμματικά πολύπλοκες.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
Τα άτομα με ΠΠΑ τείνουν να έχουν παρόμοια ομαδοποιημένα συμπτώματα. Οι ερευνητές που εξειδικεύονται στην ασθένεια διακρίνουν 3 τύπους: του αγραμματικού λόγου, τον λογοπενικό και του σημασιολογικού ελλείμματος.
ΤΑΞΙΝΟΜΗΣΗ
PPA-L/ΠΠΑ-λ (Λογοπενικός τύπος) : Πρόβλημα στην εύρεση λέξεων
Σε αντιθεση με τον τύπο ΠΠΑ-α, ο λόγος είναι ρευστός κατά τη διάρκεια της καθημερινής ομιλίας, αλλά χαρακτηρίζεται από λάθος προφορά λέξεων και από διακοπές για αναζήτηση λέξεων, όταν χρειάζεται να χρησιμοποιηθεί μια πιο δύσκολη ή ακριβής λέξη. Ορισμένα άτομα με ΠΠΑ-λ έχουν ιδιαίτερη ικανότητα στο να μιλούν γύρω από μία λέξη, την οποία όμως δε μπορούν να βρουν. Επίσης, μαθαίνουν να χρησιμοποιούν πιο απλές λέξεις για να γεμίσουν τις προτάσεις τους όπως “αυτό που χρησιμοποιείς για να κάνεις αυτό”, “ξέρεις τι εννοώ”. Εμφανίζονται λάθη στην ορθογραφία, η ικανότητα ονομασίας αντικειμένων μειώνεται και η κατανόηση μεγάλων και περίπλοκων προτάσεων γίνεται δύσκολα, αλλά διατηρείται η κατανόηση μεμονωμένων λέξεων.
PPA-S/ ΠΠΑ-σ (Σημασιολογικός Τύπος) : Πρόβλημα στην κατανόηση λέξεων
Το κύριο χαρακτηριστικό είναι η απώλεια της έννοιας της λέξης, ακόμα και για κοινά αντικείμενα. Για παράδειγμα, όταν το άτομο ζητηθεί να φέρει ένα πορτοκάλι, μπορεί να έρθει σε δύσκολη θέση και να ρωτήσει τι σημαίνει “πορτοκάλι”. Στην ομιλία του περιέχονται πολύ λίγα ουσιαστικά και ως εκ τούτου είναι κάπως κενή σημασιολογικά. Παρ' όλ' αυτά ο λόγος είναι ρέοντας λόγω της χρήσης περιφραστικών “γεμισμάτων”.
ΑΙΤΙΕΣ
Στην περίπτωση της ΝΑ, η ΠΠΑ θεωρείται “ατυπική” συνέπεια της ασθένειας, μια που το πιο σημαντικό κλινικό σύμπτωμα είναι η απώλεια μνήμης για πρόσφατα γεγονότα.
Ο λογοπενικός τύπος ΠΠΑ έχει ιδιαίτερα μεγάλη πιθανότητα να προκληθεί από τη ΝΑ.
Για τη διάκριση μεταξύ των δύο υποκείμενων ασθενειών, μπορεί να βοηθήσει η ειδική εξέταση τομογραφίας εκπομπής ποζιτρονίων (PET) και η εξέταση νωτιαίου υγρού, ενώ το ποια από τις δύο ασθένειες έχει προκαλέσει την ΠΠΑ μπορεί να καθοριστεί οριστικά μόνο σε αυτοψία μέσω εξέτασης εγκεφαλικού ιστού στο μικροσκόπιο.
Για το λόγο αυτό ο όρος “άνοια τύπου Αλτσχάιμερ” προκαλεί σύγχυση, ακόμα και μεταξύ των επιστημόνων.
Στην πλειονότητα των ατόμων, η ΠΠΑ δεν είναι γενετικής προέλευσης. Ωστόσο, σε μικρό αριθμό οικογενειών, μπορεί να προκληθεί από κληρονομικές μορφές ΜΕ. Το πιο κοινό γονίδιο που εμπλέκεται σε αυτές τις οικογένειες είναι το γονίδιο προγενολίνης (GNR).
Η ΠΠΑ προκύπτει όταν τα νευρικά κύτταρα σε σημεία του εγκεφάλου που σχετίζονται με το λόγο, δυσλειτουργούν. Οι υποκείμενες ασθένειες ονομάζονται “εκφυλιστικές” επειδή προκαλούν σταδιακά τον προοδευτικό θάνατο νευρικών κυττάρων, ο οποίος όμως δεν οφείλεται σε άλλα αίτια όπως κρανιοεγκεφαλική κάκωση, λοίμωξη, εγκεφαλικό επεισόδιο ή καρκίνο. Υπάρχουν διάφοροι τύποι νευροεκφυλισμού που μπορεί να προκαλέσει ΠΠΑ. Αυτοί που συναντιούνται συχνότερα είναι η Μετωποκροταφική Εκφύλιση (Νόσος του Pick) και η Νόσος Alzheimer.
ΑΙΤΙΕΣ
Τόσο η ΜΕ όσο και η ΝΑ μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικά κλινικά προβλήματα,ανάλογα την περιοχή του εγκεφάλου που φέρει τον κύριο όγκο της απώλειας των νευρικών κυττάρων. Όταν οι παραπάνω ασθένειες προσβάλλουν τις περιοχές της γλώσσας (συνήθως στην αριστερή πλευρά του εγκεφάλου), προκύπτει η ΠΠΑ. Στην περίπτωση της ΝΑ, η ΠΠΑ προκύπτει σε ποσοστό 30-40% των περιπτώσεων, ενώ στην ΜΕ περίπου 60-70%.
Επειδή η ΠΠΑ είναι εξελικτική, η εξασθένιση της γλωσσικής ικανότητας συνεχίζεται. Επιπλέον, μπορεί να επηρεαστούν και κάποιες λειτουργίες μη γλωσσικές (μνήμη, προσοχή, κρίση, αλλαγές συμπεριφοράς και προσωπικότητας).
Τα συμπεριφοριστικά προβλήματα (που παρατηρούνται επίσης στη συμπεριφοριστική παραλλαγή της μετωποκροταφικής εκφύλισης) είναι πιο συνηθισμένα στην ΠΠΑ-σ, ενώ οι δυσκολίες στην επίλυση προβλημάτων, οι περίπλοκες και σύνθετες κινήσεις είναι πιο κοινές στον τύπο ΠΠΑ-λ.
Ο ρυθμός εξασθένισης αλλάζει από άτομο σε άτομο και εξελίσσεται για πολλά χρόνια, ενώ δεν είναι σαφές γιατί σε κάποιους ο ρυθμός εξέλιξης είναι πιο γρήγορος από άλλους.
Η διάγνωση της ΠΠΑ περιλαμβάνει
Υπάρχουν πολλές χιλιάδες άνθρωποι με ΠΠΑ. Παρ'όλ' αυτά, σε σύγκριση με τα εκατομμύρια των ασθενών με αμνησιακές άνοιες τύπου Αλτσχάιμερ, η ΠΠΑ είναι σπάνια. Επιπλέον μπορεί να ξεκινήσει στα 40 και στα 50 ενός ατόμου, όπου οι γιατροί συνήθως δεν τη συσχετίζουν με νευροεκφυλιστικές εσθένειες. Ως εκ τούτου, ορισμένοι ασθενείς με ΠΠΑ βλέπουν πολλούς γιατρούς και λαμβάνουν πολλές διαφορετικές διαγνώσεις πριν διαγνωστούν με ΠΠΑ.
Διαδικαστική μνήμη και προβλήματα γραμματικής : αναπτυξιακές γλωσσικές διαταραχές, νόσος Parkinson, νόσος Huntington (νευροεκφυλιστιστική γενετική διαταραχή) και ΠΠΑ-α (μη ρέων)
Δηλωτική μνήμη και προβλήματα με το λεξιλόγιο : Νόσος Alzheimer, ΠΠΑ-με ρέοντα λόγο
Διαφορά μεταξύ φύλων:
Γυναίκες: δηλωτική μνήμη
Άντρες: διαδικαστική μνήμη
(Πάνω) Δύο στεφανιαίες τομές που δείχνουν την ασύμμετρη ατροφία του αριστερού φλοιού σε ασθενή με ΠΠΑ (Κάτω) Αξονικές τομές που δείχνουν την εξέλιξη της ατροφίας