Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

O extraordinară diversificare a suferit romanul, câteva specii ale acestuia putând fi, după conținut, clasificate astfel:

"Romanul este specia genului epic, în proză, de mare întindere, cu o acțiune complexă care se desfășoară pe mai multe planuri narative, cu personaje numeroase a căror personalitate este bine individualizată și al căror destin este determinat de trăsături, de caracter și întâmplările ce constituie subiectul opere."

Tipuri de romane

Z

W

Realizat de : Tataru Sergiu

Clasa: 11 real 2

X

e

h

e

S

K

G

5

Romanul social

A

Romanul social, cunoscut, de asemenea, ca roman cu temă socială (sau protest social), este o „operă de ficțiune care prezintă o anumită problemă socială și efectul ei asupra unor personaje sau grupuri”.Principalele exemple de probleme sociale abordate în astfel de lucrări sunt sărăcia, condițiile dificile din fabrici și mine, munca prestată de copii, violența împotriva femeilor, criminalitatea în creștere și condițiile mizerabile de trai din orașe.

Exemple

Romanul ''Morometii'' de Marin Preda reconstituie imaginea satului românesc într-o perioadă de criză, în preajma celui de-al Doilea Război Mondial şi înregistrează transformările vieţii rurale,dominata de saracie.

Romanul "Ion" de Liviu Rebreanu este o monografie a realităților satului ardelean de la începutul sec. al XX-lea,ilustrând conflictul generat de lupta aprigă pentru pământ,într-o lume în care statutul social al omului este determinat în funcție de averea pe care-o posedă,fapt ce justifică multe dintre acțiunile personajelor

Fără îndoială, romanul Mizerabilii (1862) al lui Victor Hugo a fost cel mai important roman de protest social al secolului al XIX-lea.

Problemele sociale reprezintă, de asemenea, o preocupare importantă în romanele lui Charles Dickens, mai ales sărăcia și condițiile nesănătoase de viață asociate cu ea, exploatarea oamenilor obișnuiți de către cămătari, corupția și incompetența sistemului juridic, precum și a administrației publice.Romanele "Hard times" sau "Oliver Twist" sunt doar cateva exemple.

''Demonii'' (1862) de Feodor Dostoievski, ca și ''Amintiri din casa morților'', ''Însemnări din subterană'', '''Frații Karamazov'' și, de fapt, orice roman, povestire și jurnal scrise de Dostoievski după detenția sa în Siberia pentru activități antiguvernamentale .

Romanul istoric

B

Este o ficțiune, dar cu anumite momente (date, evenimente, limbaj) identificabile și în alte scrieri de specialitate, sau texte vechi, în special, cronici istorice. Personajele pot fi reale sau ficționale.

Romanul istoric are următoarele caracteristici:

-Cititorul este informat despre un eveniment social, politic, personal etc. trecut și terminat.

-Personajul evocat este unul cunoscut și are o alură „legendară”.

-Limbajul, comportamentul și felul de a gândi al personajelor este cel al epocii descrise, chiar și în cazul unei parodii.

Mihail Sadoveanu reprezinta,poate,cel mai cunoscut autor român de romane istorice .Operele "Neamul Șoimăreștilor" si "Frații Jderi" sunt ecemple perfecte ce redau specificul acestui tip de romane

Opera "Frații Jderi" are în centru epoca de strălucire a domniei lui Ştefan cel Mare, cuprinsă în perioada 1469-1475, fiind prezentată de însuşi autorul ei cu subtitlul „roman istoric” şi este o epopee care reconstituie timpul şi atmosfera acestei perioade cu o deosebită autenticitate a evocării.

Neamul Șoimăreștilor este un roman istoric, iar primul argument pentru a susține această afirmație este tema pe care o abordează autorul. Mai exact, este povestita perioada domniei lui Tomșa Vodă și evenimentele istorice care au loc în acest interval de timp. În plus, sursa principală de inspirație pentru opera lui Sadoveanu este „Letopisețul Țării Moldovei de la Aaron Vodă încoace”.

Ken Follett este un scriitor britanic, născut la 5 iunie 1949, în Cardiff, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord.Un veritabil autor de romane istorice si thriller.Mai jos sunt doar cateva din operele ce descriu viata din Marea Britanie în diferite erioade de timp.

Roman psihologic

C

Romanul psihologic este o specie literară a genului epic în proză care urmărește un singur plan narativ cu accent pe analiza stărilor sufletești ale personajelor.

Particularitățile romanului psihologic:

-importanța acordată trăirilor interioare

-transformarea personajelor pe parcursul textului

-dublarea conflictului exterior de unul interior

-modificarea radicală a relațiilor dintre personaje

-schimbarea interioară a individului datorita mediului impropriu acestuia

Romanul "Ultima noapte de dragoste, întâia noapte de război"de Camil Petrescu a constituit o noutate absolută în epoca interbelică. Cunoscător al diferitelor teorii filosofice și științifice care circulau în epocă, admirator declarat al operei lui Marcel Proust, Camil Petrescu creează primul personaj – narator din literatura română preocupat să înțeleagă în ce constă diferența între realitate și autosugestie, între absolut și relativ.

Romanul "Concert din muzică de Bach" de Hortensia Papadat-Bengescu se încadrează în proza psihologică, punându-se accentul pe investigarea detaliată a vieţii interioare a personajelor.Opera prezintă prin intermediul personajelor moravurile vremii.

Astfel, Lică reprezintă tipul parvenitului, care reuşeşte să urce în scara societăţii datorită relaţiei cu Ada Maxenţiu, tipul femeii voluntare. Elena Drăgănescu este tipul femeii mondene iar Sia este fata abandonată de mamă şi neiubită de tată, care este incapabilă să se descurce în viaţă de una singură.

Literatura universala prezinta o multitudine de capodopere ce apartin domeniului psihologiei ,cu personaje ce realizeaza un conflict interior.Arta descrierii si alcatuirii diferitor tipaje de personaj face aceste romane sa fie nelipsite din biblioteca oricarui intelectual.

Roman polițist

D

Romanul polițist e un roman al cărui acțiune o constituie o anchetă condusă cu metode criminaliste specifice, de un polițist sau de un detectiv privat.De multe ori în baza subiectului lor sunt ecranizate filme sau seriale.

În romanul "Baltagul" De M.Sadoveanu se reliefeaza întamplari, precum: crima,ancheta,descoperirea si pedepsirea criminalilor.

– La început, Vitoria crede că soţul ei ar fi putut fi jefuit din cauza sumei de bani pe care acesta o avea asupra sa, în urma vânzării oilor, la Dorna;

-rolul clasicului detectiv îl ia nevasta victimei, aceasta fiind o femeie inteligentă, jucând comedia disimulării, îl va demasca pe criminal;

– martorul (element esenţial în elucidarea crimei) este un animal – câinele lui Lipan;

– praznicul este prilej de a realiza interogatoriul;

– arma crimei (baltagul) devine arma punitivă.

Romanul "Amandoi" constituie, din punct de vedere cronologic, ultima creatie romaneasca a lui Liviu Rebreanu, intregind, in numar de noua, tot atatea tehnici, tematici si stiluri literare in epica sa.

"Amandoi" este un roman politist avand ca subiect uciderea a doi batrani bogati si avari in casa lor din Pitesti. Imediat se deschide o ancheta condusa de judecatorul de instructie Aurel Dolga, un tanar dornic de afirmare cat mai rapida. Cu comportamentul unui "Sherlock Holmes" construieste un caz fantastic, spre uluirea celorlati participanti la cercetari. E adus cu picioarele pe pamant atunci cand criminalul se autodenunta.

Maestrul absolut al genului rămâne însă Sir Arthur Conan Doyle, creatorul detectivului Sherlock Holmes, asistat de doctorul Watson. Plictisit de succesul seriei, l-a „ucis” pe detectiv în povestirea Ultima problemă (1893), dar a fost forțat de public să-l învie.

O cunoscuta autoare de romane polițiste este Agatha Cristie.Primul roman al Agathei Christie, "Misterioasa Afacere de la Styles", a fost publicat în 1920 și introduce personajul detectivului Hercule Poirot, ce avea să apară în încă 33 de alte romane și 54 de povestiri scurte ale autoarei.

Roman de dragoste

Romanul de dragoste sau romanul romantic este o operă literară de ficțiune care se axează pe relațiile sentimentale dintre doi oameni și trebuie să aibă un „final satisfăcător emoțional și optimist.

E

Dacă vorbim despre romane de dragoste nu pot să nu amintesc numele lui Ionel Teodoreanu.Opera ''Lorelei",alaturi de trilogia "La Medeleni", farmecă prin romantism, tristețea apăsătoare, intimitatea gratioasă și noblețea lirică a poveștii de iubire.Sentimentul dragostei este descris si analizat minuțios în fiecare dintre romanele menționate.

Romanul "Invitatia la vals" de Mihail Drumeș isi seduce inca de la primele pagini cititorul, care ramane cu sufletul la gura, conectat la acordurile povestii de dragoste dintre cei doi studenti, Tudor si Micaela. Candoarea emotiilor si a framantarilor sfasietoare provocate de iubire, inregistrate de scriitor cu sinceritate si sensibilitate, are darul de a aduce revelatia bucuriei de a trai alaturi de cei dragi, facand din "Invitatia la vals" o lectura necesara maturitatii.

Bildungsroman

Un bildungsroman este o scriere în proză, care prezintă procesul de formare a personalității eroului principal sub influența experienței directe. Cuvântul a fost preluat din germană, în care Bildungsroman înseamnă, literal, „roman de formare”.

Bildungsromanul este axat exclusiv pe acumulări de experiențe de către un personaj care, inițial, se prezintă ca o foaie imaculată pe care viața urmează să își pună amprentele decisive.

F

"Romanul adolescentului miop" de Mircea Eliade arată viaţa adolescentului contemporan, acela al generaţiei sale. Lipsa succeselor şcolare şi mondene devine o treaptă către o altfel de împlinire. Ţelul pe care şi-l stabileşte adolescentul miop nu este să ajungă ca alţii, ci să ajungă la sine însuşi, Învingându-şi slăbiciunile şi crescându-şi bogăţiile interioare, Eliade se construieşte ca personalitate. Adolescentul ajunge să caute răspunsul la întrebările despre suflet, despre viaţă şi sensul ei, ajungând la concluzia că scopul vieţii nu este fericirea, ci realizările eroice care pot fi înfăptuite.

Opera pune în centrul narativ al acţiunii formarea personalităţii lui Felix, din acest motiv putem considera romanul „Enigma Otiliei” de George Călinescu un bildungsroman. Comportamentul, gesturile, atitudinea şi faptele conturează încă de la început o fire raţională, lucidă, cu o mare nevoie de certitudini, cu un spirit de observaţie foarte dezvoltat.Eşecul în dragoste îl maturizează, păstrând în suflet o iubire inocentă. Este foarte lucid şi realist, înţelegând că într-o societate degradată moral dragostea nu mai poate fi un sentiment pur, căsătoria fiind o afacere pentru avere, deci pentru supravieţuire.

Nașterea bildungsromanelor se consideră a fi datată odată cu apariția operei "Anii de ucenicie ai lui Wilhelm Meister" de Johann Wolfgang von Goethe, în 1795–96.

"Portret al artistului la tinerete"de James Joycea este un roman exemplar pentru modernismul european și iluminează momente semnificative din copilăria şi tinereţea lui Stephen DedalusUn bildungsroman care ilustrează atât desprinderea treptată a eroului de constrângerile familiei, religiei şi naţionalismului irlandez, cât şi parcursul său către individualizarea artistică.

Roman de groază

G

Literatura de groază (sau literatura horror) este un gen de literatură, care este destinată sau are capacitatea de a speria cititorii săi, de a induce sentimente de groază și teroare. Povestea poate fi supranaturală sau non-supranaturală.Multe dintre filmele horror moderne sunt bazate pe subiectul a astfel de romane.

"Acluofobia. Zece povestiri macabre" de Flavius Ardelean cuprinde angoasă, atmosferă apăsătoare, sufocare, amenințări mute, nebunie indusă de spectrele trecutului, vâscosul animalic, vampiri, cultul morților și alte credințe locale românești, horror clasic, americănesc, noir, mister și mediație asupra zădărniciei vieții.

Cu pasaje de thriller polițist, cu tente horror, dar și cu un fundal realist al României de azi," Din oficiu" de Cristi Ardeleanu este un roman care te ține în priză până la final și te trimite în mijlocul acțiunii,făcându-te să treciprin tine sentimentele personajului.

Unul din cei mai cunoscuți autori ai acestui gen este Stephen King cu o serie de romane care poate băga în sperieți și pe cei mai curajoși cititori.

Roman distopic

H

Familiaritatea este trăsătura esențială a romanelor distopice, lumea acesteia nu e doar neplăcută, ci are unele ecouri din societatea de azi, se bazează pe experiența cititorilor. Dacă cititotorul se identifică cu aceste trăsături și le recunoaște, lectura distopiei se transformă într-o experiență personalizată.Romanul distopic prezintă o poveste spusă selectiv despre o revoluție, un război, o revoltă, efectele suprapopulării, un dezastru natural, o schimbare climaterică ce au adus schimbări dramatice în plan social.Este specifică prezența unui protagonist care înțelege că în societatea respectivă e ceva putred.

" 1984" de George Orwell

Scris cu mult timp înainte de anul menţionat în titlu, romanul prezintă prin mijloace deosebit de tulburătoare viitorul distopic aproape împlinit, părând încă de la început un roman vizionar.

Eliminarea sentimentelor, eradicarea personalităţii sau exersarea adversităţii sunt numai câteva dintre temele care organizează acest scenariu groaznic. În umbra unui Partid care terorizează, cititorul poate simţi că el însuşi se atrofiază şi e torturat de pierderea lumii interioare, riscând întruna să se trezească blocat în cea mai rea lume posibilă.

"Exilatul din Planetopolis" este un roman științifico-fantastic distopic din 1972 de Victor Bârlădeanu.Povestea este concentrată in jurul personajului Flaviana, care realizează o călătorie cosmică imposibilă.

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi