Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading content…
Loading…
Transcript

Clasele sociale în societatea contemporană

Introducere

Societățile contemorane

Societățile contemporane sunt considerate societăți de clase și sisteme de stratificare socială, în care indivizii se pot mișca liber în ierarhia socială

Definiție

Clasele sociale

Clasele sociale reprezintă grupuri de indivizi care au aceleași resurse materiale, influență socială și șanse similare de a avansa în ierarhia unei societăți.

Elemente clasificatoare:

a. Educația

b. Ocupația

c. Venitul

d. Averea

0,5% din populație, deși are un număr redus de indivizi, este de referință pentru celelalte clase sociale. Principala sursă de venit: moștenirile și investițiile proprii.

Sunt familiile nobile, cu sânge albastru

Clasa de sus

Dețin venituri și averi considerabile. Diferența e că în clasa de sus este preponderent alcătuită din membri ai unor familii vechi ori cu tradiție. În această clasă indivizii au reușit prin educație și eforturi proprii, cel mai adesea, indivizii din clasa corporatistă provin din clasa de mijloc.

Clasa corporatistă

45% din populație. Intră micii meseriași și antreprenori, intelectuali – medicii, avocații, profesorii, inginerii, arhitecții.

Clasa de mijloc

38% din populație. Muncitori calificații, semicalificați și necalificați din industrie, comerț și agricultură.

Clasa muncitoare

16% din populație. Persoane cu venituri foarte mici, nu dețin proprietăți și au un nivel de școlarizare redus. Intră șomerii și cei care trăiesc din ajutoare sociale. Această clasă este cea a săracilor unor societăți.

Clasa de jos

Mobilitatea socială

Mișcările indivizilor sau grupurilor, dintr-o clasă socială în alta.

A

a. După criteriul direcției mișcării persoanelor, mobilitatea poate fi:

1. Verticală:

- Ascendentă: de la o clasă inferioară, la o clasă superioară;

- Descendentă: de la o clasă superioară, la una inferioară;

2. Orizontală: Mișcarea unui individ dintr-o poziție socială în alta, aflată însă la același nivel.

b. În funcție de criteriul de direcție în raport cu părinții:

- Mobilitate socială intergenerațională ascendentă: copiii ajung într-o clasă superioară părinților;

- Mobilitate socială intergenerațională descendentă: copiii ajung într-o clasă inferioară părinților.

B

c. Din punct de vedre al modificărilor produse pe baza educației și ocupației copiilor comparate cu cele ale părinților: mobilitate educațională sau ocupațională, pot fi ascendente sau descendente.

C

d. Modul în care se produce modificarea poziției sociale:

- Mobilitate de schimb sau individuală: mișcare socială dintr-o clasă socială în alta, mișcări datorate eforturilor și meritelor individuale determinate de educație, calificări și merite personale.

- Mobilitate structurală: mișcările unor indivizi de la o clasă socială la alta, mișcări datorate unor schimbări majore în configurația unei societăți.

D

Generalități

1. În societatea contemporană, mobilitatea socială a crescut foarte mult, mai ales prin educație. În antichitate de cele mai multe ori mureai în clasa socială în care te nășteai.

O clasa socială se conturează în cadrul unei societăți numai dacă există un numar considerabil de familii care au caracteristici suficient de omogene încat să poată fi considerată ca făcând parte din același grup.

2.

Comportamentul claselor sociale este dinamic, deoarece el reflectă schimbările de mediu. Clasele sociale nu sunt statice, ele se schimbă în timp, deși de obicei nu mult și nu rapid.

3.

Ierarhia claselor sociale este importantă pentru marketing. Cumpărătorii pot cumpăra anumite produse deoarece acestea sunt susținute de membrii propriei ei clase sau de membrii claselor superioare

4.

În general prin consumul anumitor produse sau servicii indivizii iși demonstrează apartenența sau aspirația către o anumită clasă social.

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi