Loading presentation...

Present Remotely

Send the link below via email or IM

Copy

Present to your audience

Start remote presentation

  • Invited audience members will follow you as you navigate and present
  • People invited to a presentation do not need a Prezi account
  • This link expires 10 minutes after you close the presentation
  • A maximum of 30 users can follow your presentation
  • Learn more about this feature in our knowledge base article

Do you really want to delete this prezi?

Neither you, nor the coeditors you shared it with will be able to recover it again.

DeleteCancel

Begaafd gevoelig creatief visueel ruimtelijk

Hoogbegaafdheid gaat vaak samen met hooggevoeligheid. Wat zeggen experts hierover?
by

Marita van den hout

on 26 February 2013

Comments (0)

Please log in to add your comment.

Report abuse

Transcript of Begaafd gevoelig creatief visueel ruimtelijk

Begaafdheid Pearl Buck Lesly Sword Linda Silverman Maureen van Thiel Overexcitabilities Dabrowski 3 altijd verhoogd aanwezig bij hoogbegaafden 5 overexcitabilities Verhoogde zintuiglijke gevoeligheid;
Geur, smaak, geluid, tast, zien.
Houdt van mooie dingen;
Muziek, natuur, lekker eten.
Intense afkeer bepaalde kleding
Plezier willen beleven sensueel Nieuwsgierig
Geconcentreerd
Theoretische / analytische denker
Houdt van leren
Bevraagt alles
Houdt zich bezig met morele kwesties intellectueel Creatief
Inventief
Superieur visueel geheugen
Levendige dromen
Dagdromen
Houdt van muziek/drama
Groot gevoel voor humor imaginair Vroege levensjaren Snel praten
Beweeglijk
Goed in sport
Actief
Impulsief
Weinig slaap nodig
Competitief psychomotorisch Intensiteit in voelen.
Meerdere gevoelens door elkaar
Extreem in emoties
Empathie
Verlegenheid
Angsten
Zeer rechtvaardig emotioneel hoog gevoeligheid Emotioneel
Imaginair
Intellectueel
Psychomotorisch
Sensueel gevoelig Bevraagd alles
Intens emotioneel
Zeer nieuwsgierig
Veel energie
Rechtvaardig
Perfectionistisch
Levendige fantasie Herkenning
in vroege levensjaren Goed geheugen
Redeneert goed
Leert snel
Grote woordenschat
Vroege lezer
Snel verveeld
Zeer creatief Werken met en voor hoogbegaafde / getalenteerde kinderen P!T Peers in Tilburg
P!T Pioneer in 3D Marita van den hout Beren van jouw weg
Boomstraat 127a, 5038 GP Tilburg
www.berenvanjouwweg.nl
info@berenvanjouwweg.nl Overexcitabilities; een overvloed aan fysieke, sensuele, creatieve, intellectuele en emotionele energie die in creatieve inspanningen kan resulteren. Zij zijn een positieve kracht voor begaafdheid, aangezien zij voeden, verrijken, bekrachtigen en talent vergroten. begeleiding intellectueel emotioneel imaginair Bij emotionele spanning kan deze prikkelgevoeligheid zich uiten door te kritisch zijn naar zichzelf en anderen, perfectionisme en betweterigheid. Tevens kan de focus op morele vraagstukken het kind tot wanhoop drijven door zijn hulpeloosheid.

De begeleiding van deze kinderen bestaat uit:
• Laat zien hoe je antwoorden kunt vinden op vragen. Dit moedigt het kind aan om te voldoen aan zijn verlangen om te analyseren, synthetiseren en inzicht te verwerven.
• Suggereer manieren om ethisch en maatschappelijke bezig te zijn vanuit morele en ethische kwesties. Dit geeft hen gelegenheid te tonen dat ze iets kunnen doen om te helpen, zelfs al is het op een beperkte manier, om problemen van de samenleving en de wereld aan te pakken.
• Laat het kind duidelijk merken dat je liefde niet afhankelijk is van zijn prestaties.
• Vertel ze regelmatig over de positieve aspecten van hun hoog gevoeligheid, bijvoorbeeld:
o Jij kan snel nieuwe dingen leren!
o Jouw nieuwsgierigheid brengt ons nog eens ergens!
o Als jou iets interesseert, dan ga je ervoor.
o Van jou leer ik vaak iets nieuws.

• Help ze ook om hun gedrag te moduleren:
o Zoek mogelijkheden voor deze kinderen om met intellectuele gelijken om te gaan, of zoek volwassenen met een zelfde belangstelling.
o Als het kind erg kritisch is, help het dan om die kritiek zo te uiten dat anderen die niet zien als gebrek aan respect of als wreedheid. Als ze een idee “stom” vinden, kunnen ze dat beter niet zo formuleren, zelfs al klopt hun kritiek.
o Help ze om hun ideeën uit hun hoofd en in de wereld te krijgen. Sommige kinderen zijn zo snel in hun denken dat er nooit een resultaat ontstaat. Zorg voor een integratie van het denken en het handelen.
o Het kind is geen kleine volwassene, laat het ook ruimte houden voor gekkigheid, onredelijkheid en pret.
o Leer ze om te luisteren naar hun gevoelens. Bij emotionele spanning kan deze prikkelgevoeligheid zich uiten door fantasie en werkelijkheid niet meer kunnen scheiden, leven in een schijnwereld, heftige dromen en zich dingen verbeelden.

De begeleiding van deze kinderen bestaat uit:
• Help hen om hun voorstellingsvermogen op een goede manier te gebruiken zodat ze hun vermogen tot leren en hun productiviteit kunnen verhogen. Mindmaps maken in plaats van gewone aantekeningen, gebruik van kleuren, plaatjes en dergelijke om organisatie aan te brengen in hun leerwerk.
• Help ze om zich te realiseren dat ze de eigen fantasie kunnen reguleren. Ze hoeven zich niet mee te laten slepen door hun verbeeldingskracht als ze kunnen evalueren welke fantasieën voor of tegen henzelf werken.
• Maak tijd en ruimte vrij voor fantasiespel met het kind, doe mee en heb plezier.
• Help kinderen om hun ideeën vast te leggen, door het opschrijven van verhalen van het kind dat nog niet kan schrijven of door het samen bijhouden van een dagboek.
• Vertel ze regelmatig over de positieve aspecten van hun hoog gevoeligheid, bijvoorbeeld:
o Jij hebt een rijke fantasie!
o Jij bekijkt de wereld van verschillende kanten!
o Wat is het fijn om naar jouw verhalen te luisteren.
o Wat is er veel te zien in jouw tekeningen.

• Help ze ook om hun gedrag te moduleren:
o Help hen om onderscheid te maken tussen fantasie en werkelijkheid. Zie het niet als liegen, maar vraag voorzichtig of het een echt gebeurd verhaal is of een bijna echt gebeurd verhaal. Hun herinneringen en nieuwe gedachten of ideeën lopen snel door elkaar.
o Zorg dat er ruimte is voor het uiten van creativiteit, voor schilderen, tekenen, kleien, toneelspelen, dansen, enz.
o Help ze door bewust te verzinnen, door samen het spel van “Stel je voor dat” te spelen.
o Leer ze dat ze hun verbeeldingskracht ook kunnen gebruiken voor het oplossen voor echte problemen en om te gaan met uitdagingen. Bij emotionele spanning kan deze prikkelgevoeligheid zich uiten door psychosomatische klachten (buikpijn, hoofdpijn, slecht slapen, blozen, hartkloppingen, opvliegers, warm worden, zweethanden), het vasthouden aan gevoelsherinneringen van ervaringen in het verleden, veel bezig zijn met de dood, angstig zijn, depressieve gevoelens of last van depressie, een intens gevoel van eenzaamheid, last van schuldgevoelens en zelfs zelfmoordgedachten.Deze kinderen kunnen heel extreem reageren (enthousiast, extatisch, euforisch, trots, schuldig, angstig) en krijgen vaak te horen dat ze zich niet zo moeten aanstellen. Hun mededogen en bezorgdheid voor anderen, hun focus de verbinding met anderen en de intensiteit van hun gevoelens zal regelmatig lastig zijn in het gewone leven en zal irritatie opwekken bij mensen die deze prikkelgevoeligheid niet begrijpen.

De begeleiding van deze kinderen bestaat uit:
• Accepteer alle gevoelens, ongeacht de intensiteit. Voor mensen die niet erg emotioneel zijn, klinkt dit nogal vreemd. Zij beschouwen deze uitingen als melodramatisch, lastig of kinderachtig. Maar als we de emotionele intensiteit accepteren en hen helpen met de problemen die daarmee kunnen ontstaan, bevorderen we een juist een gezonde groei.
• Help ze om te anticiperen op fysieke en emotionele reacties en leer ze ermee om gaan. Soms weten ze niet wanneer ze zo overstuur raken dat ze hun controle verliezen. Als ze op hun eigen waarschuwingssignalen leren letten, zoals hoofdpijn, zweethanden of buikpijn, kunnen ze hun emoties beter in de gaten houden en worden ze er niet door overvallen.
• Bereid kinderen voor op veranderingen in omgeving en op wisselingen bij verzorgers of leerkrachten, zodat het de ruimte heeft om aan die dingen te wennen. Door hun grotere gehechtheid aan verzorgers, leerkrachten en omgeving kost het moeite om die gehechtheid los te laten en een nieuwe verbinding aan te gaan.
• Help ze onderscheid aanbrengen tussen emoties van anderen, die ze meevoelen, en authentieke emoties van zichzelf. Het verdriet van de ander hoeven ze niet helemaal mee te doorleven, medeleven is behulpzamer voor de ander en henzelf.
• Vertel ze regelmatig over de positieve aspecten van hun hoog gevoeligheid, bijvoorbeeld:o Jij bent je bewust van wat anderen voelen.
o Jij geeft om mensen!
o Jij zal iemand niet snel laten vallen.
o Wat begrijp je me goed.

• Help ze ook om hun gedrag te moduleren:
o Help hen om emoties en gevoelens met anderen op een positieve en productieve manier te delen, leer ze om woorden te gebruiken, of hun emoties te uiten in een gedicht, tekening of verhaal.
o Leer ze respect te hebben voor de emoties en het gebrek aan emoties bij anderen.
o Help ze om hun woordenschat te vergroten, met betrekking tot gevoelswoorden. Welke woorden kunnen we gebruiken om “slecht” te omschrijven (rot, naar, irritant, vervelend, saai, ongemakkelijk, bezorgd, angstig, frustrerend, enz.) en welke woorden kunnen we gebruiken bij “vrolijk”(tevreden, gelukkig, blij, uitgelaten, huppelig,verrukkelijk , enz.)?
o Leer ze ontspanningstechnieken.
o Leer deze kinderen om regelmatig stil te staan bij hoe ze zich voelen. Voel ik me goed? Wat betekent dit gevoel? Ben ik warm of koud? Hoe voel ik me in mijn buik, in mijn hoofd? De hoge prikkelgevoeligheden, van begaafde en getalenteerde kinderen zijn een
wezenlijk en onverbrekelijk deel van hun persoonlijkheid, van hun ‘Zelf’.

Het is geen ziektebeeld, dat behandeld moet worden, maar een kwaliteit van de persoonlijkheid en de potentie voor een diepe emotionele ontwikkeling.

Het is de taak van ouders, verzorgers en leerkrachten om deze kinderen te
leren om hun gedrag te moduleren,
en hen te leren welk effect hun gedrag op anderen kan hebben.

Ondanks dat het omgaan met mensen met een hoge prikkelgevoeligheid heel moeilijk, heel uitdagend, soms onbegrijpelijk en soms pijnlijk kan zijn, moeten we niet vergeten dat het vooral een gave, een vreugde en een rijkdom in het leven is. De intense manier waarop deze mensen kunnen genieten van
schoonheid, vreugde en liefde is inspirerend om te zien en mee te maken. de orchidee tussen de paardenbloemen kwetsbaarheid gen gevoeligheid 5-httlpr allel serotonine transporter Visueel
Ruimtelijk
Full transcript