Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
b) ASİDE YEDİRME: Metal plakayı doğrudan oymak yerine sanatçı aside dayanıklı bir vernikle plakanın zeminini kaplar. Plakanın üzerine deseni, verniği sıyırarak çizer. Daha sonra plaka asit banyosuna batırılır. Desen olarak sıyrılmış yerlerdeki metali asit yemeye başlar, çukurlar oluşur. Çukurların derinliği aside yedirme zamanı ile ayarlanır. Gravür gibi basılır.
c) LEKE BASKI (AKUATİNT): Metalin yüzeyine değişik kalınlıklarda kuru toz vernik serpilir, alttan ısıtılarak eriyip yapışması sağlanır. Asit banyosuna batırıldığında serpintiyi almayan yerleri asit yer. Nokta serpintili doku elde edilir. Akuatint tek başına çok az kullanılmıştır. Diğer tekniklerle birlikte uygulanır.
3) ŞABLON BASKI (SERİGRAFİ)
a) ELEK BASKI (İPEK BASKI): Günümüzde en yaygın olanı ipek baskıdır. Tahta çerçeveye gerilmiş özel ince kumaşın baskı yapılacak kısımları açık bırakılarak diğer kısımları maskelenir. Mürekkep sıyrılarak sıvandığında basılan desenin açık bırakılan kısımlardaki ince dokudan aşağıya , kağıt üzerine geçer. Basılan desenin kenarlarında iper dokusunu görmek mümkündür. Her renkli değişik desen için ayrı ipek kalıp yapılır.
b) ŞABLON BASKI: Baskı atölyesinde uygulanan tekniklerden şablon baskı tekniği (stencil), çizilen şeklin şablondan çıkarılarak çoğaltıldığı basit bir baskı metodudur. Şablon baskı; baskı sanatlarının temel tekniklerinden biridir. Stencil kelimesi bir görselin dış hatları demektir. Pencere,duvar, zemin, kumaş, mobilya ve hemen hemen tüm yüzeylerde baskı üretmek isteyen kişiler için basit fakat etkili bir yöntem olarak tanımlanabilir.
b) OFSET BASKI (OFSET-LİTO): Litografinin gelişmiş biçimidir. Yine yağ ve su temeline dayanır. Taşın yerini çinko, alüminyum, bakır vb metal yüzeler almıştır. Sanatçı imgeyi doğrudan metale çizip boyayarak bu tekniği taş baskıda olduğu gibi kullanır. Günümüzde bu teknikle de özgün baskı üretilmekte, ayrıca bu teknikte fotoğrafik yöntemler de uygulanabilmektedir.
Şablon Baskı Tekniğinin Kullanım Alanları
1) ÇUKUR BASKI (GRAVÜR)
Şablon baskı tekniği iki yüzü parlak karton, ahşap yüzeyler, kumaş vb. düz yüzeyler üzerine uygulanabilir. Röntgen kağıdı kullanılarak, şekilleri gretuvar ucuyla kesip, kalıplar kaydırılarak iki veya daha fazla renklerle boyandığında, püskürtme yapıldığında, diğer baskı teknikleriyle bir arada kullanılır.
Bu baskı türünde, metalin çukurlaştırılmış yerlerine boya doldurulur; yüksek kısımlar temizlenir ve press aracılığıyla kağıda aktarılır. Kazıma baskı tekniği, çizgi halinde kazıma ile metal plaka üzerine çizilen desenin kabartma baskıya ters bir yöntemle basılmasıdır. Basılacak görüntü, baskı yapılacak yüzeye oyulur. Yağlı, kıvamlı bir baskı mürekkebi ile doldurulur. Yüzey dikkatlice silinir, mürekkep sadece çukurlarda kalır. Kağıt plaka üzerine konur, yüksek bir baskı ile basılır; kağıdın çukarlardaki mürekkebi alması sağlanmıştır. Kağıtta mürekkepli kısımlar daha az ezildiğinden, kağıtta mürekkeple birlikte hafif bir kabarıklık görülür.
Sablon hazirlama
a) AĞAÇ GRAVÜR: Ağacın gövdesine dik kesilmiş bir kütük alınır. Elde edilen yüzey daha sert ve sık dokuludur. Baskıda ağaç dokusu daha az hissedilir. Sanatçı çizdiği deseni kendisi oyar. Baskıdan sonra siyah zemin üzerinde desen beyaz olarak çıkar. Pek çok baskıda ağaç oyma ve ağaç gravür teknikleri beraber kullanılır. Renkli baskı için ya her renk için ayrı ahşap blok kullanılır ya da baskı yapıldıktan sonra elle renkler boyanır.
Yaprak icin hazirlanmis kalip
Baskıya Desen Hazırlama
Osmanlı desenleri ile bordür şablon baskı örnekleri
Yapılacak baskının sayısına ve uygulanacak yüzeye göre şablon malzemesi
seçilmelidir.
Kitap kapağı üzerine şablon baskı örneği
Deseni Şablon Baskı Tekniğine Uygun Lekesel Çalışma
Baskı yapılacak objenin çizimine başlamadan önce modeli iyi incelemek gerekir.
Şablon baskı, örneklerde de görüldüğü üzere tek renklidir. Modeli incelerken açık ve koyu
olarak görmek gerekir. Bu sebeple objenin yapısal özelliklerini bozmadan ayrıntıları
azaltılarak sadeleştirilme yöntemiyle çizim yapılmalıdır. Modelin bölümlerinden ve
dokusundan yola çıkarak yorumlar da katabilirsiniz.
Desen hazırlamak için resim kağıdı kullanılacak malzemelerin başında gelir. Kalıp
hazırlamak için neme dayanıklı karton ya da asetat türü malzeme bulunmalıdır. Röntgen
filmleri de kalıp hazırlamak için kullanılabilecek uygun malzemelerdendir. Kalıpta gerekli
yerleri çıkarmak için maket bıçağı ya da kretuar gibi keskin ve rahat hareket ettirilebilecek
kesici aletler kullanılır. Boya malzemesi olarak baskı yapılacak yüzeye uygun farklı boyalar
kullanılabilir. Matbaa boyası, guaj boya, sprey boya, sentetik boyalar, plastik boya, akrilik
boyalar gibi boyalar kağıt yüzeyler için uygundur. Kumaş yüzeylere suya dayanıklı ve
kalınlık yapmayacak boyalar kullanılabilir. Örneğin emprime ve plastik boya gibi. Ahşap,
metal ve duvar yüzeyler için daha dayanıklı boyalar kullanılmalıdır. Boyayı sürmek için
fırça, sünger, airbrush ve rulo fırçalar kullanılır.
Kağıt üzerine şablon baskı örneği
Kullanılan Araç Gereçler ve Özellikleri
Grafik Tasarim Sablon Baski Modulu
http://www.megep.meb.gov.tr/
http://www.grafikerler.org/
http://www.msxlabs.org/
Görsel İletişim ve Grafik Tasarımı
Tevfik Fikret Uçar
SUMEYYE YOLDAS
HAZIRLAYAN