Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Experiment:
Cunoscand desublimarea s-au creat becuri mai bune,lampi cu halogen etc.Vaporii desprinsi din filament,se desublimeaza tot pe filament,reintregindu-l.
Naftalina solidă care se pune în dulapurile cuhaine(împotriva moliilor) dispare complet după untimp. Totusi ,se simte mirosul naftalinei, semn că ea s-atransformat din solid în gaz.
Explicaţia este ca solidele se pot transformadirect în gaz (prin sublimare).Sublimarea este transformarea unei substanţesolide direct în stare gazoasa, şi se produce cu absorbţiede căldura(când substanţa e încălzită).
Sublimarea este o metoda de purificare si prezinta urmatoarele avantaje:
• Se evita pierderile de substanta datorata adsorbtiei (ex: carbunele activ)
• Este necesara un singur proces de sublimare, obtinandu-se un produs anhidru pur; randamentul de purificare este 98-99%
• Are costuri reduse deoarece nu se utilizeaza solventi organici si nici aparatura sofisticata
• Datorita temperaturilor de lucru relativ scazute, compusii de sublimat nu se descompun
Dezavantaje: sublimarea este un proces cu utilizare limita deoarece se aplica doar anumitor clase de compusi (greutate moleculara mare). Sublimarea este un proces mai lung decat recristalizarea.
În fizică, sublimarea este fenomenul de trecere, prin încălzire, a unei substanțe din stare solidă, direct în stare de vapori (gazoasă), fără a mai trece prin starea lichidă. Fenomenul de sublimare este endotermic, adică are loc cu absorbție de căldură.
Un exemplu de substanță care sublimează este naftalina.
Fenomenul invers, cel de trecere a unei substanțe din stare de vapori direct în starea solidă, poartă numele de desublimare. Fenomenul de desublimare este exotermic, adică are loc cu cedare de căldură.