Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Algemene uitzonderingen (art. 23 LBP):
Uitdrukkelijk toestemming
Openbaar
Verdediging van recht in rechte
Volkenrechtelijke verplichting
Wetenschappelijk onderzoek
TO DO
Het begrip ‘gezondheidsgegeven’ in de zin van artikel 16 Wbp moet ruim worden opgevat. Het omvat niet alleen de gegevens die een arts bij een medisch onderzoek of medische behandeling verwerkt, maar álle gegevens die de lichamelijke of geestelijke gezondheid van een persoon betreffen. Zo is het enkele feit dat iemand zich ziek heeft gemeld een gegeven over de gezondheid, ook al zegt dat niets over de aard van de aandoening.
En dat mag dus niet.
Met de "pet"op van werkgever, mag SGR geen gezondsheidsgegevens verwerken.
Beleidsregels voor de verwerking van persoonsgegevens
over de gezondheid van zieke werknemers
Met het gebruik van toestemming als grondslag voor gegevensverwerking dient in een arbeidsrelatie bijzonder terughoudend te worden omgegaan.
Gelet op de gezagsverhouding valt niet uit te sluiten dat een werknemer onder druk van de relatie waarin hij staat tot de werkgever zich gedwongen voelt toestemming te verlenen, zodat geen sprake is van een vrije wilsuiting. Er zal daarom in de relatie werkgever-werknemer niet snel sprake zijn van een toestemming die in vrijheid is geuit.
Dus: SGR als werkgever: geen gezondheidsgegevens verwerken.
Verplichtingen uit de LBP
Verplichtingen voor dossier
Vernietigen
Bewaren
Verplichtingen voor dossier
Social Media
1. Werknemers publiceren niet ongevraagd vertrouwelijke of andere merkgebonden informatie.
2. Voor het publiceren van gesprekken wordt eerst toestemming gevraagd aan de leidinggevende of de daarvoor verantwoordelijke afdeling of persoon.
3. Werknemers mogen geen vertrouwelijke en/of schadelijke informatie verstrekken over klanten, partners of leveranciers zonder hun goedkeuring.
4. Wees extra voorzichtig bij het publiceren over, of in discussie gaan met, een klant of concurrent.
Verkeerd opgevatte of slecht onderbouwde stukken, kunnen direct nadelige gevolgen hebben voor de SGR.
5. Werknemers die publiceren op een website (of andere sociale media) over een onderwerp dat wel te maken kan hebben met de SGR, maken kenbaar of zij op persoonlijke titel publiceren. Als werknemers namens de SGR spreken, vermelden zij hun organisatie en functie.
6. Bestuurders, managers, leidinggevenden en degene die namens de organisatie het beleid en de strategie uitdragen hebben een bijzondere verantwoordelijkheid bij het gebruik maken van social media. Voor sommige functies geldt dat iemand altijd wordt gezien als SGR’er – ook als hij een privé-mening verkondigt. Op grond van hun positie moeten werknemers nagaan of zij op persoonlijke titel kunnen publiceren.
7. Werknemers zijn persoonlijk verantwoordelijk voor de inhoud die ze, voor zover dat niet tot hun functie behoort, publiceren op media die gebaseerd zijn op user-generated content. Zij zijn zich ervan bewust dat wat zij publiceren voor langere tijd openbaar zal zijn.
8. Wanneer een online discussie dreigt te ontsporen, of in het ergste geval al helemaal ontspoort is, neem dan direct contact op met de verantwoordelijke afdeling/persoon en overleg over de te volgen strategie.
9. Bij de geringste twijfel over een publicatie of over de raakvlakken met de SGR is het verstandig contact te zoeken met je leidinggevende of de daarvoor verantwoordelijke afdeling/persoon.
Social Media
Volgens deze beleidsregels mag:
Social Media
Voorbeelden misstanden social media op het werk:
Gevolgen Social Media op arbeidsproductiviteit
Over de gevolgen voor de arbeidsproductiviteit verschillen de meningen. In onderzoek van de Universiteit van Melbourne is aangetoond dat mensen die in werktijd actief met social media bezig zijn 9% productiever (output gericht) zijn (zie publicatie Dr. Dr Brent Coker, 2009). Brits onderzoek legt juist de nadruk ‘verloren’ arbeidsuren (werktijd gericht) waardoor de productiviteit door social media juist lager is.
Social Media
Tijdens het werk veelvuldig niet werkgerelateerde internetsites bezoeken kan reden zijn voor ontslag. Zie onder meer de uitspraak van de kantonrechter Arnhem van 27 maart 2012. In deze zaak had de werknemer erkend gedurende werktijd veelvuldig goksites en seksueel getinte websites te hebben bezocht. De kantonrechter oordeelde dat die omstandigheid maakt dat ontbinding op grond van een dringende reden, zonder toekenning van een vergoeding, gerechtvaardigd is.
Hier geldt natuurlijk wel dat de werkgever er goed aan doet om duidelijke regels over internetgebruik vast te stellen en die ook te handhaven.
Social Media
Pfff is deze werkdag al om? Ik wil verlost worden van deze mongool wat een gek zeg!!
De werknemer, die ook discriminerende teksten plaatste, kreeg wel nog een neutrale vergoeding mee, omdat verder weinig aan te merken was geweest op het functioneren van de werknemer. Maar hij moest wel op zoek naar een nieuwe baan.
blokker wat een hoerebedrijf spijt dak er ben gaan werken en die mensen ook d er werken vooral me teamleider wat een gore achter de ellebogen nijmegseple nep wout je ken aan die kkstreken van hem wel merken dat hij uit nijmegen ko en wout uis geweest de hoerestumperd ooit komt mijn dag en geloof me dan st ze te janken kkhomo,s
Social Media
De werkneemster was IC-verpleegkundige bij een ziekenhuis.
Dochter haar portofolio uitbreiden met een item over gezondheidszorg
foto’s maken van de IC-afdeling
dochter haar witte uniformjasje aangedaan met daarover een sjerp met de tekst “Miss International Netherlands”
foto’s op Facebook geplaatst
werkneemster, na eerst een op non-actief stelling, op staande voet ontslagen
35 jaar in dienst en altijd goed gefunctioneerd
De rechter:
verwijtbare schending van de privacy van de patiënt(en)
geen toestemming gevraagd voor het maken van de foto’s, noch voor het plaatsen op internet
niet de juiste afweging gemaakt tussen haar eigen belang c.q. het belang van haar dochter enerzijds, en het belang van de patiënt anderzijds
Echter, geen dringende reden. Alle verwijten zijn namelijk terug te voeren op één relatief korte gebeurtenis, waarbij de werkneemster weliswaar ondoordacht en onzorgvuldig heeft gehandeld, maar niet is gebleken van kwade bedoelingen. Van daadwerkelijke concrete schade of negatieve gevolgen voor het ziekenhuis is niet gebleken. Bovendien is de werkneemster al 35 jaar in dienst en heeft zij altijd goed gefunctioneerd.
ontbinding wegens een onherstelbare vertrouwensbreuk. Nu de vertrouwensbreuk in overwegende mate aan de werkneemster kan worden verweten, kent de kantonrechter geen vergoeding toe.
Verplichtingen voor dossier
Beveiligen
Volgens deze beleidsregels mag:
LBP
1. Algemene norm: in overeenstemming met de wet op behoorlijke en zorgvuldige wijze (art. 6 LBP)
2. Doelbinding: welbepaald, uitdrukkelijk omschreven en gerechtvaardigde doeleinden (art. 7 LBP)
3. Verwerkingsgronden (art. 8 LBP):
Ondubbelzinnige toestemming
Uitvoering van een overeenkomst
Uitvoering wettelijke plicht
Vitaal belang van de betrokkene
Publiekrechtelijke taak
Gerechtvaardigd belang
4. Nevengebruik (art. 9 LBP): niet onverenigbaar met doeleinden
5. Bewaartermijn (art. 10 LBP): niet langer dan noodzakelijk voor het doel
6. Kwaliteitseisen (art. 11 LBP): minimum = maximum (niet bovenmatig, toereikend, ter zake dienend)
7. Geheimhouding (art. 12 LBP)
8. Beveiliging (art. 13 LBP): passende technische en organisatorische maatregelen tegen verlies of enige vorm van onrechtmatige verwerking. Passend beveiligingsniveau die gelet op de verwerking en aard van de gegevens meebrengt.