Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Viète este considerat fondatorul algebrei moderne.
Prin introducerea calculului literal, Viète a lărgit în mod considerabil cunoştinţele asupra proprietăţilor ecuaţiilor algebrice; astfel, a stabilit dependenţa între coeficienţii unei ecuaţii şi rădăcinile ei (relaţiile lui Viète).
François Viète a mai fost numit și tatăl criptanalizei moderne. Criptanaliza reprezinta studiul metodelor de obținere a înțelesului informațiilor criptate, fără a avea acces la informația secretă necesară în mod normal pentru aceasta. Într-un limbaj non-tehnic, aceasta este practica spargerii codurilor.
În timpul razboiului împotriva Spaniei, trupele spaniole foloseau, pentru a mentine confidențialitatea datelor, un sistem de coduri care conținea mai mult de 500 de simboluri. Viète l-a ajutat pe regele Henry al IV-lea sa decripteze o scrisoare trimisa catre Philip al II-lea al Spaniei.
El a sugerat să se folosească vocale pentru necunoscute şi consoane pentru cantităţi cunoscute.
Lui i se datorează formulele sumei şi diferenţei a două sinusuri sau cosinusuri; e de menţionat că Viète a introdus prima dată funcţiile trigonometrice în algebră.
La început, el a fost în stare să-i traducă doar câteva părţi din mesaj lui Henry al IV-lea, dar a reuşit să-i trimită lui Henry al IV-lea la data de 15 martie 1590 întregul mesaj. François Viète decriptase și înainte o serie de scrisori pentru regele Henry al III- lea. În 1589, acesta a descifrat câteva scrisori secrete ale Ligii Catolice și ale altor inamici ai regelui.
Viète nu a fost angajat niciodată ca om de ştiinţă sau matematician.
Viète a fost numit de Henry al III-lea prim – consilier regal la 25 martie 1580 şi a fost ataşat al parlamentului în Paris.
Viète a făcut multe îmbunătăţiri în teoria ecuaţiilor. El s-a limitat la condiţii de omogenitate a dimensiunilor, adica pentru a căuta soluţia ecuaţiei , presupunea a aduna un obiect tridimensional cu unul într-o singură dimensiune x, ceea ce nu avea sens. Trebuie să remarcăm, faptul că utilizarea cuvântului “coeficient” este atribuită lui Viéte.
Viète a studiat dreptul la Universitatea din Poitiers, iar în anul 1560 a primit o diplomă de licențiat în drept. Viète a fost angajat ca și consilier în parlamentul din Bregagne şi la cel din Rennes.
După asasinarea lui Henry al III-lea, de către un călugăr, Viète a fost numit în slujba lui Henry al IV-lea. Viète a fost foarte cunoscut pentru abilităţile sale matematice la acel timp şi ca un loial susţinător al regelui Henry al IV-lea.
Contribuţiile ştiinţifice au fost iniţiate prin lucrări de astronomie şi trigonometrie: Harmonicum coelesta (netipărită) şi Canon mathematicus seu ad triangula (publicată între 1571-1579), o carte de trigonometrie care cuprinde mai multe formule pentru sinus, cosinus și diverse tabele. El a stabilit valoarea numărului Pi cu 9 zecimale exacte..
Viéte a introdus prima notaţie algebrică în cartea sa “In artem analyticum isagoge”, publicată în Tours în 1591. Această artă analitică se dorea a fi atât de puternică, încât nu lăsa nicio problemă nerezolvată: Nullum non problema solvere.
Viète a continuat să-i fie slujbaş al lui Henry al IV-lea în Paris până în 1597 când s-a întors în oraşul său natal Fontenay-le-Comte. Doi ani mai târziu s-a reîntors în Paris, din nou în serviciul lui Henry al IV-lea, dar a fost dat afară de acesta pe 14 decembrie 1602. A murit exact un an mai târziu.