Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading content…
Transcript

Viața Copiilor din Evul Mediu

până în pragul secolului al XIX-lea

Adina Petre

Copilăria în Evul Mediu

Viața copiilor din Evul Mediu era foarte grea față de copilăria noastră. Cum trăiau copii acum două sute de ani este aproape de neînțeles. Pe atunci puțini oameni ajungeau sa trăiască peste 30 ani.

Naşterea copiilor

Mulți părinți își trimiteau copiii să muncească pentru alte familii și erau lipsiți de afecţiunea părintească. Până la Renaștere școala nu era necunoscută, dar era pentru viitorii clerici care trebuiau să înveţe limba Latină. Chiar și așa, in Evul Mediu copiii primeau o educație religioasă in fiecare zi și asistau mereu la rugăciuni ale familiei.

Venirea pe lume a unui copil era un prilej de bucurie pentru întreaga familie. Astrologii îi întocmeau horoscopul, iar obiceiul era să îi fie dat un singur nume (numele de botez). Copiii nobililor şi ai orăşenilor bogaţi, erau alăptaţi de o doică. Datorită condiţiilor grele de trai, a bolilor şi a lipsei asistenţei medicale, foarte mulţi copii mureau în primii ani de viaţă.

Ca urmare a faptului ca băieţii erau consideraţi majori la 14 ani, iar

fetele la 12 ani, aceasta era vârsta la care se putea încheia o căsătorie (întotdeauna ea era hotărâtă de părinţi). Fetele treceau de la o copilărie lipsită de afecţiune şi de joacă la rolul de soţie şi mamă, deşi nu ajunseseră încă nici la adolescenţă.

Copii din Evul Mediu

Învăţământul

Un tip de învăţământ e cel introdus de iezuiţi, aceştia căutând să formeze simţul ordinii şi al disciplinei. Gramatică,filozofie, teologie - iată ce trebuiau să înveţe, de timpuriu, elevii colegiilor iezuite. Idealul ce n-a fost pierdut din vedere niciodată, în secolele XVII - XVIII, era de a pregăti pe cineva care să fie folositor mai întâi Bisericii şi apostatului. Latina nu era numai limba culturii clasice, era mai ales limba Bisericii catolice. Bineînţeles, era vorba de fiii nobilimii şi ai burgheziei.

Chiar dacă regimul de muncă al copiilor putea fi foarte dur (în ţesătorii, de exemplu), se făcea şi şcoală, câte două ore pe zi. Un adevărat sistem de dresaj era cel impus copiilor din colegii, care, pentru a fi "căliţi", erau siliţi să se spele cu apă rece iarna şi erau biciuiţi pentru orice act de indisciplină.

Educaţia

în acest filmuleţ ne arată că totuși nu era numai suferință pentru copiii din Evul Mediu, ci şi bucurie pentru că ei se jucau nu doar învăţau.

Educaţia copiilor începea la vârsta de 7 ani.

Nobilii aduceau în casele lor preceptori, care să-i înveţe pe copii să scrie şi să citească.

De la 10 ani predominau exerciţiile fizice, care îi pregăteau pe copii să devină cavaleri.

Fetele nobililor învăţau să recite versuri, să danseze, să brodeze (educaţie mondenă). Educaţia acestora se realiza, de obicei, într-o mănăstire unde erau izolate până la căsătorie. Copiii celor de la oraş urmau profesia tatălui lor. Familiile cu cei mai mulţi copii erau cele de la sate.

Plecarea copiilor în cruciadă

Stiaţi că...

... copiii erau botezaţi la maxim 3 zile după ce se năşteau ?

...

primul născut, dacă era băiat, rămânea în casa părintească, iar ceilalţi căutau să practice diferite meserii ?

... a fost şi o cruciadă a copiilor in anul 1212 ?

... ziua de muncă a copiilor începea la 6 dimineaţa până la 9 seara ?

Școala în Evul Mediu

O pictură din Evul Mediu

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi