Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Marea Criza Economica

1929 - 1933

Inceputul Crizei Economice - 1929

În ansamblu, din 1929 până în 1932 venitul național al SUA scade, de la 87 la 39 de miliarde de dolari. Criza economică lovește toate categoriile sociale. Semnul cel mai vizibil al crizei sociale: numărul șomerilor crește considerabil, de la 1,5 milioane de șomeri în 1929 la 12 milioane în 1932, adică un sfert din populația activă.

Începutul marii crize economice în Statele Unite este asociat cu prăbușirea bursei de acțiuni din așa-numita "Marțea neagră".

Eveniment ce a avut loc în data de

29-Octombrie-1929.

Motivele Marii crize economice

Acestea sunt doar câteva caracteristici a ceea ce înseamnă o criză economică la nivel global.

Important este ca pe viitor să învățăm din greșeli și să incercăm să nu le repetăm, ceea ce se pare că până în prezent nu s-a intamplat.

Odată cu terminarea Primului Război Mondial relațiile economice naționale și internaționale s-au confruntat cu probleme ca:

  • dispariția unor resurse umane și de producție,
  • emiterea banilor fără acoperire,
  • haos în relațiile economice,
  • supraproducție/respectiv scăderea dramatică a cererii și
  • speculații la bursă

Deși pierderea de averi personale cauzată de căderea prețurilor pe acțiuni a fost relativ redusă, crahul a scăzut cheltuielile de consum, fiind principalul motiv al scăderii productivității, care a intrat în regres.

În câteva luni economia americană se dezorganizează: falimente bancare, întreprinderi industriale a căror producție este paralizată și care-și trimit muncitorii și funcționarii în șomaj. Scăderea veniturilor provoacă o reducere a consumului. Supraproducția agricolă provoacă prăbușirea cursului mărfurilor alimentare determinând ruinarea fermierilor.

Efectele Crizei Economice

Efectul crizei economice pe glob

Criza economică a avut efecte devastatoare, atât în țările puternic industrializate, cât și în cele mai puțin dezvoltate.

  • Nivelul comerțului mondial a scăzut rapid
  • Veniturile personale au scăzut de altfel
  • Profitul din afaceri a scăzut și el
  • Mineritul și exploatarea lemnului au avut probabil cea mai dramatică scădere
  • Inflația și șomajul au crescut.

Crahul bursei de valori a redus substanțial cererea globală americană. Achizițiile de bunuri de folosință îndelungată și investițiile în afaceri au urmat o scădere considerabilă. O explicație ar fi generarea de către criza financiară în rândurile populației o nesiguranță considerabilă în ceea ce vizează veniturile viitoare, iar nesiguranța, la rândul ei, a determinat consumatorii și agenții economici să amâne achiziția de bunuri de folosință îndelungată.

Prin sistemul de vase comunicante care lega SUA de celelalte state ale lumii, întreaga economie mondială a început să fie afectată.

Marea depresiune economică în diferite țări ale globului s-a încheiat în momente diferite. În majoritatea țărilor au fost concepute programe de refacere și cele mai multe au trecut prin diferite transformări politice, care le-au împins spre extremele dreaptă sau stângă. Societățile bazate pe democrația liberală au ieșit puternic slăbite din criză și dictatori, precum Adolf Hitler au ajuns la conducerea unora dintre cele mai puternice state și au pregătit condițiile politico-militare pentru declanșarea în 1939 a celui de-al Doilea Război Mondial.

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi