Ion Luca Caragiale
Eleva: Ilie Raluca Gabriela
Clasa: aVI-a A
Imagini
Opere
Moftangii
Națiunea română
Căldură mare
Justiție
Mitică
Politică
O zi solemna
Politică înaltă
Un pedagog de școală nouă
D-l Goe
Lanțul slăbiciunilor
La Moși
Bubico
Jertfe patriotice
Situațiunea
Românii verzi
Telegrame
Triumful talentului
Tot Mitică
Ultima oră
Infamie
C.F.R.
Boris Sarafoff
Repausul duminical
Urgent
Cum stăm
Meteahnă
Justiția română
La poștă
Moșii
Politică și delicatețe
Cum se naște o revistă
Cum se înțeleg țăranii
Duminica Tomii
Gazometru
Istoria se repetă
Petițiune
Mici economii...
Ultima emisiune
Activitatea Literara
Proces-verba
O cronică de Crăciun...
Vizită...
Ion Luca Caragiale este cel mai mare dramaturg român. Critica literară a remarcat excepţionala înzestrare a lui Caragiale pentru comic în comedii, şi pentru analitic (analiză sufletească, psihologică) în nuvele şi în drama Năpasta. Deci se vorbeşte de bivalenţa spiritului caragian. În acest sens criticul literar Maria Vadă Căpeşan consideră că dimensiunea operei lui Caragiale se întinde de la mască la hău (simbol al râsului – profunsime, adâncime sufletească, zonă ascunsă a conştienţei).
Biografia
In 1878 a început să frecventeze ședințele bucureștene ale Junimii, la Titu Maiorescu și să citească din scrierile sale. La Iași, a citit O noapte furtunoasă într-una din ședințele de la Junimea. În 1879 a publicat în Convorbiri literare piesa O noapte furtunoasă. De Paște, în 1879, se afla la Viena, împreună cu Titu Maiorescu.
Ion Luca Caragiale (n. 1 februarie 1852, Haimanale, județul Prahova, astăzi I. L. Caragiale, județul Dîmboviţa, d. 9 iunie 1912, Berlin) a fost un dramaturg, nuvelist, pamfletar, poet, scriitor, director de teatru, comentator politic și ziarist român, de origine greacă. Este considerat a fi cel mai mare dramaturg român și unul dintre cei mai importanți scriitori români. A fost ales membru al Academiei Române post-mortem.
S-a născut în ziua de 1 februarie 1852, în satul Haimanale, care-i poartă astăzi numele, fiind primul născut al lui Luca Caragiale și al Ecaterinei.
Atras de teatru, Luca s-a căsătorit în 1839 cu actrița și cîntăreața Caloropulos, de care s-a despărțit, fără a divorța vreodată, întemeindu-și o familie statornică cu brașoveanca Ecaterina, fiica negustorului grec Luca Chiriac Caraboas.
Primele studii le-a făcut între anii 1859 și 1860 cu părintele Marinache, de la Biserica Sf. Gheorghe din Ploiești, iar până în anul 1864 a urmat clasele primare II-V, la Școala Domnească din Ploiești.
În 1870 a fost nevoit să abandoneze proiectul actoriei și s-a mutat cu familia la București, luîndu-și cu seriozitate în primire obligațiile unui bun șef de familie.