Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Încărcarea şi descărcarea acumulatoarelor
Acumulatoarele se încarcă de la sursele de energie de curent continuu sau de la sursele de curent alternativ, utilizând redresoarele.
Încărcarea acumulatorului poate fi normală, rapidă sau forţată. Încărcarea normală se efectuează în timp de 6 ore cu o intensitate de curent egală cu o pătrime din capacitatea acumulatorului; încărcarea rapidă se efectuează în timp de 4 ore.
Acumulatoarele cu plumb (cu acid)
Acumulatoarele cu plumb se compun dintr-un vas, plăci şi electrolit. Vasele se confecţionează din sticlă, din masă plastică sau lemn, căptuşit cu plumb.
Plăcile acestui acumulator cu plumb se confecţionează din plumb sub formă de grătare şi sunt umplute cu masă activă. Ca masă activă a plăcilor negative este utilizat plumbul metalic poros (spongios), iar a celor pozitive, bioxidul de plumb.
Aceasta pila se compune dintr-o placa de cupru, cufundata intr-o solutie(concentrata) de sulfat de cupru, si o placa de zinc, cufundata intr-o solutie(diluata) de sulfat de zinc. Cele doua solutii sunt despartite printr-un perete de material ceramic poros, numit diafragma, care impiedica amestecarea solutiilor, dar permite trecerea ionilor , in timpul functionarii pilei.
Cat timp cele doua metale nu sunt unite in exteriorul pilei printr-un conductor electronic, nu are loc nici o reactie in pila. Cand se stabileste acest contact, ioni de se desprind de pe placa de zinc si simultan se descarca ioni din solutia de ,depunandu-se sub forma de cupru metalic pe placa de cupru.Totodata prin circuitul exterior trec electroni de la zinc la cupru.Placa de zinc devine pol negativ, iar placa de cupru polul pozitiv al pilei.Prin diafragma trec ioni de la electrodul pozitiv la cel negativ.
Aceasta pila electrica a fost conceputa de catre inventatorul fizician Nicolae Vasilescu Karpen.
Vasilescu-Karpen a realizat doua pile electrice legate in serie, care alimentau un minimotor galvanometric. Acesta la randul sau, misca o paleta conectata la un comutator. La fiecare jumatate de rotatie, paleta deschidea circuitul, iar la a doua jumatate de rotatie il inchidea. Timpul de rotatie era calculat in asa fel incat pilele sa aiba timp de reincarcare, respectiv pentru refacerea polaritatii in perioada cat circuitul era deschis. Motorul si paletele aveau drept scop demonstrarea faptului ca pilele furnizeaza energie electrica.
Pilele electrice sunt stramosul bateriilor de azi si nu pot functiona mai mult de 5-10 ani, deoarece unul dintre electrozi se corodeaza, iar inlocuirea lui inseamna… o pila electrica noua. Pila Karpen, care exista intr-un seif in Muzeul Tehnicii din Bucuresti functioneaza si astazi, la 60 de ani de la construire.
Pila este compusa din doi electroni, unul de aur, iar altul din aur platinat, inmuiati in acid sulfuric pur in doi cilindrii de sticla.Electrolizii sunt conectati la un motoras electric, mai mult un osciloscop.Acest motoras arata ca pila produce energie continua de mai bine de 50 de ani.
În 1800, Volta devine celebru prin invenţia sa majoră, aşa-numita pilă voltaică, ce permitea transformarea energiei chimice în energie electrică. Această invenţie consta într-o coloană verticală compusă dintr-o succesiune de 1 disc de cupru / 1 disc de hârtie îmbibată în soluţie salină / 1 disc de zinc. La extremităţile coloanei era ataşat câte un fir metalic între care se producea un curent electric continuu de joasă intensitate.
Bateria, element galvanic, este un dispozitiv ce transforma energia chimica in electricitate. Strict vorbind, o baterie este formata din doua sau mai multe celule conectate in serie sau in paralel, dar termenul este de asemenea folosit pentru celule singulare. Toate celulele sunt alcãtuite dintr-un lichid, pasta, sau electrolit solid si doi electrozi, unul pozitiv si celãlalt negativ. Electrolitul este un conductor ionic; unul din electrozi va reactiona, eliberand electroni, pe cand celãlalt va accepta electroni.
Bateriile in care chimicalele nu pot fi aduse la starea lor initiala o datã ce energia a fost transformata (bateriile care s-au descãrcat) sunt numite celule primare sau celule voltaice. Bateriile in care componentii chimici pot fi readusi la starea lor initiala, trecand un curent electric prin ele in sensul opus celui al reactiei normale, sunt numite celule secundare, reancãrcabile, de acumulare, sau acumulatori.
Acumulatoare
Acumulator se numeşte un dispozitiv, care acumulează în el o energie electrică şi pe care o cedează circuitului exterior pe măsura în care avem nevoie de ea.
Strângerea în acumulator a energiei electrice se produce în timpul încărcării lui şi este însoţită de o reacţie chimică. În funcţie de natura electrolitului, acumulatoarele se împart în acumulatoare bazice (alcaline) şi acumulatoare cu plumb (acide).
Dumitru Oana-Mihaela
Pila lui Karpen
Dumitru Elena Catalina
Pila Volta
Aceasta pila a fost construita de catre inventator fizician si chimist numit
Alessandro Volta Giuseppe Antonio Anastasio.
Pila Daniell
Baterii
Este interesant faptul că Volta descria invenţia sa ca un „organ electric”, similar celui al peştelui-torpilă. La originea invenţiei se află teoria „electricităţii animale” şi experienţele asupra broaştelor ale altui fizician