Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Aceasta manifestare este caracterizata de urmatoarele trasaturi:
-o relatie strânsă între Guvern (putere executivă) si Parlament (putere legislativă);
-compatibilitate (consens) între guvern si parlament, ceea ce înseamnă că seful guvernului si ministrii săi sunt si deputați, apartnâd de regulă si factiunii / factiunilor majoritare;
-guvernul răspunde politic în fata Parlamentului, care poate să îi acorde acestuia un vot de neîncredere;
-dreptul guvernului de a dizolva Parlamentul si a organiza alegeri anticipate.
Avantajele de sisteme parlamentare:
Unul dintre avantajele de obicei atribuit sistemelor parlamentare este faptul ca este mai rapid si mai usor sa treaca legislatatia.
parlamentarismului are caracteristici atractive pentru natiuni care sunt etnic, rasial, sau ideologic divizate.
Critici ale parlamentarismului
Una din criticile principale ale sistemelor parlamentar este ca seful guvernului, in majoritatea cazurilor, nu este ales prin vot direct. Într-un sistem prezidential, presedintele este, de obicei, ales direct de catre electorat, sau de un set de electori direct ales de catre popor, separat de legiuitorul (a se vedea colegiu electoral). Cu toate acestea, într-un sistem parlamentar prim-ministrul este ales de catre legiuitor, de multe ori sub influenta puternica a conducerii de partid. Astfel, candidatul partidului pentru seful guvernului este, de obicei cunoscut înainte de alegeri, ceea ce face, eventual, alegerile la fel de mult despre persoana ca partidul din spatele lui sau ei.
Parlamentarismul este specific monarhiei constitutionale si republicane.
Monarhia constitutionala se caracterizeaza prin restrangerea prerogativelor politice ale monarhului, formarea guvernului pe baza majoritatii parlamentare si responsabilitatea sa in fata parlamentului. Organul care indeplineste atributiile de sef al statului este monarh ereditar sau ales pe viata. In cadrul monarhiei dualiste (deosebita de cea constitutionala), guvernul este numit de monarh si subordonat acestuia, monarhul fiind restrans in prerogativele sale prin existenta si activitatea parlamentului.
În Anglia, tara care a “inventat” parlamentarismul, sistemul politic este bazat peprincipiile traditiei si respectului cutumei politice. Functionarea exemplara a sistemuluiWestminster nu rezida în existenta unui riguros cadru juridico-politic, ci în îndelungatapractica parlamentara si politica cutumiara.
Sistemul parlamentar este o formă de manifestare deosebită a sistemului reprezentativ si a parlamentarismului.
Procesul de formare a institutiilor de guvernare, în special a Monarhiei siParlamentului a parcurs etape distincte. Mai întâi, s-a format Coroana ca simbol alautoritatii publice, parlamentul aparând mai târziu, ca o reactie a burgheziei împotriva absolutismului regalitatii.
Raporturile cu coroana exprimau subordonarea parlamentului fata de monarhie,regele având atât atributii executive cât si legislative.Starea de subordonare aparlamentului britanic fata de rege a continuat si în sec. XIV, secol marcat de separareaparlamentului în doua camere. Astfel la 1332 cele doua grupuri (unul format din prelati sinobili si unul format din cavalerii reprezentanti ai comitatelor si reprezentantii oraselor)deliberau separat, iar în 1351 din aceste doua grupuri s-au format doua adunari culocaluri separate – Camera Lorzilor respectiv Camera Comunelor. La acesta data celedoua adunari nu aveau atributiile unui organ legislativ.