Primul metrou din URSS nu trebuia să fie doar un simplu mijloc de transport rapid pentru proletariat, dar şi o dovadă a faptului că statul sovietic era capabil să depăşească democraţiile occidentale. Metroul din Moscova trebuia să fie mai bun, mai eficient şi mai frumos în comparaţie cu oricare reţea de metrou existentă.
Elementele arhitecturale deosebite ale fiecărei staţii de metrou trebuiau să reflecte conceptul socialist asupra artei. Conform acestui concept, arta aparţinea fiecărui cetăţean şi trebuie ca urmare să fie afişată în primul rând în spaţiile publice. În viziunea conducerii sovietice, arta trebuia să fie prezentă în viaţa cotidiană. Nimic nu era mai convingător decât metroul din Moscova pentru a demonstra această idee.
Este cea mai cunoscuta piata a Moscovei si in acelasi timp cea mai vizitata din lume.Aici au loc impresionantele parade militare ale rusiei. Este locul unde se afla si Kremlinul locul in care rezideaza presedintele rusiei. In Kremlin puteti vizita un muzeu care are detaliata toata istoria acestui edificiu,catedrala cel 12 apostoli,turnurile Kremlinului care sunt asezate de-a lungul zidului fortificat care inconjoara regiunea(2235 m lungime cu o inaltime variand intre 5 si 18 m),catedrala arhaghelului Mihai,cladirea Arsenalului si bineinteles palatul Kremlinului cea mai mare constructie de acest fel din rusia si a caruie reconovare din anul 1995 a costat peste un miliard de dolari.Aici se afla si una dintre cele mai recunoscute catedrale din lume si un simbol al moscovei, Catedrala St.Basil (Vasiliy Blajennuy).
Este una dintre cele mai vechi in rusia si a fost prima catedrala construita din lemn. Ea dateaza din sec al 14-lea. In anul 1837 a fost partial dezmembrata si reconstruita din piatra. A fost terminata in anul 1845.
Manastirea danilov este un exemplu ar arhitecturii rusesti . Constructia ei a inceput in sec al 12-lea iar in sec al 14-lea a fost modificat reconstruita. Manastirii i sa atasat o biserica (Petrovskaya). In 1991 aceat edificiu a revenit petriarhiei Moscovei. Manastirea este aacum rezidenta patriarhului rusiei. O alta mastire considerata cea mai faimoasa in rusia la ora actuala se afla la doar 70 de km de moscova si se numeste Serghiev Posad.
A fost construita de catre arhitectul Konstantin Ton. Infaptuirea edificiului a durat 44 de ani catedrala fiind terminata in anul 1883. Este cea mai mare catedrala ortodoxa de pe teritoriul rusiei. Aici au fost tinute incoronarile tarilor . In anul 1931 catedrala a fost distrusa aproape in totalitate la ordinul dictatorului rus Stalin. In anul 2000 reconstructia a luat sfarsit si din nou acest mare monument rusesc si-a deschis poarta spre toti crediciosii ortodocsi.
Este situat pe bulevardul Kutuzov si a fost contruit in dupa razboiul din 1812. In anul 1834 a avut loc inaugurarea monumentului care prin originalitatea sa inspira puterea militara,gloria si maretia rusiei. Mai tarziu locatia monumentului a fost schimbata acum aflanduse in piata Victoriei.
Are cea mai mare colectie de picturi si arte fine rusesti din lume. A fost infintata de un negustor Paul Tretyak in anul 1856 colectiile crescand a dus la deschiderea galeriei in anul 1893 sub numele de (Paul and Serghey Tretyak 's Moscow city gallery). Expozitia detinea 1276 de picturi, 471 de desene si 10 sculpturi toate infaptuite de artisti rusi. Cu sosirea gautoritatii sovietice la putere ,galeria si-a schimbat numele in Galeria de stat Tretykovskaya.Intre anii 1986 si 1995 galeria a fost inchisa pentru o reconstructie capitala.
De la strălucirea imperială a turlelor aurite, tundra siberiană și monumentele epocii comuniste, până la cultura urbană cosmopolită, Rusia dispune de tot atât de multe fațete contrastante precum sugerează dimensiunile sale colosale.
Țara pe care Churchill o descria într-un mod original drept „o ghicitoare invăluită într-un mister din interiorul unei enigme”, este cea mai mare a lumii și rămâne o destinație pe care am putea cu greu s-o abordăm în totalitate.