Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading content…
Loading…
Transcript

LLEI ORGÀNICA D'EDUCACIÓ

LOE

Processos i contextos educatius

Consuelo Cordero Gonzalez

Grau d’Educació Primària

Grup 8

Carla Melich - carla.melich@estudiants.urv.cat

Paula de Antonio - paula.deantonio@estudiants.urv.cat

Andrea Sánchez - andrea.sanchezp@estudiants.urv.cat

Francesc Sanz- francesc.sanz@estudiants.urv.cat

May Zaragozá - mariadelcarme.zaragoza@estudiants.urv.cat

09/03/2015

1. Context històric

A nivell global...

- Revolució científic-tecnològica

- Noves tecnologies de la informació i la comunicació

- Emergència de la societat de la informació i del coneixement

- Globalització de l'economia

- Canvi climàtic i la sostenibilitat

A nivell europeu...

Ampliació de la Unió Europea a 27 països

L'agenda de Lisboa 2000 i la cohesió social

Preocupació per la qualitat dels sistemes educatius i de formació

Reformes educatives en diferents països com a conseqüència de la convergència europea i dels seus resultats en les proves internacionals.

A nivell espanyol...

Desacord polític per consensuar una llei d'educació entre els dos partits majoritaris

Esforços per arribar als estàndards europeus

Altes taxes de fracàs escolar (Informes PISA)

Notable increment de la immigració

Gran conflictivitat als centres i a les aules

Desmotivació del professorat

2. Recerca de documentació

3. Procés d'aprovació de la normativa

La votació es va realitzar el dia 6 d’abril de 2006

Si  181 vots (suport PSOE, CiU, ERC, PNV i ICV)

No  133 vots (suport PP)

Abstencions  12 vots

4. Descripció de les paraules clau

En el preàmbul de la Llei Orgànica d’Educació es podrien destacar tres idees fonamentals per garantir una bona educació.

EQUITAT

Que va molt lligada a la primera idea, s’ha d’entendre juntament amb la qualitat de l’educació, que són termes que no poden anar per separat, perquè sense l’equitat, la qualitat perd valor. I per últim, la igualtat d’oportunitats per a tothom, ja sigui per motiu d’origen, econòmic o social.

COHESIÓ SOCIAL

Per arribar a aquesta és necessari promoure la solidaritat i la no-discriminació, així com respectar també les diferències individuals.

CIUTADANIA

Amb quatre adjectius indispensables: democràtica, responsable, lliure i crítica. Són les paraules clau per educar a una societat avançada, dinàmica i justa.

5. Intencions manifestades pel legislador

6. Anàlisis dels principis, finalitats i objectius

PRINCIPIS

QUE

PROPUGNA

FINALITAT

6. Anàlisis dels principis, finalitats i objectius

OBJECTIUS

OBJECTIU PRINCIPAL

Adequar la regulació legal de l'educació no universitària a la realitat actual d'Espanya sota els principis de:

- La qualitat de l'educació per a tot l'alumnat.

- L'equitat que garanteixi la igualtat d'oportunitats.

- La transmissió i efectivitat de valors que afavoreixin la llibertat, responsabilitat, tolerància, igualtat, respecte i justícia.

OBJECTIUS PER A CADASCUNA DE LES ETAPES

EDUCACIÓ INFANTIL

(0 a 6 anys)

I. Conèixer el seu propi cos i el dels altres, les seves possibilitats d'acció i aprendre a respectar les diferències

II. Observar i explorar el seu entorn familiar, natural i social.

III. Adquirir progressivament autonomia en les seves activitats habituals.

IV. Desenvolupar les seves capacitats afectives.

V. Relacionar-se amb els altres i adquirir progressivament pautes elementals de convivència i relació social, així com exercitar-se en la resolució pacífica de conflictes.

VI. Desenvolupar habilitats comunicatives en diferents llenguatges i formes d'expressió.

VII. Iniciar-se en les habilitats lògico-matemàtiques, en la lectoescriptura i en el moviment, el gest i el ritme.

EDUCACIÓ PRIMÀRIA

(6 a 12 anys)

I. Conèixer i apreciar els valors i les normes de convivència , aprendre a obrar d' acord amb elles , preparar-se per a l'exercici actiu de la ciutadania i respectar els drets humans , així com el pluralisme propi d'una societat

democràtica .

II. Desenvolupar hàbits de treball individual i d'equip , d'esforç i responsabilitat en l'estudi, així com actituds de confiança en si mateix , sentit crític , iniciativa personal , curiositat , interès i creativitat en l'aprenentatge .

III. Adquirir habilitats per a la prevenció i per a la resolució pacífica de conflictes , que els permetin desenvolupar-se amb autonomia en l'àmbit familiar i domèstic , així com en els grups socials amb els quals es relacionen

IV. Conèixer , comprendre i respectar les diferents cultures i les diferències entre les persones , la igualtat de drets i oportunitats d'homes i dones i la no discriminació de persones amb discapacitat .

V. Conèixer i utilitzar de manera apropiada la llengua castellana i , si n'hi ha, la llengua cooficial de la Comunitat Autònoma i desenvolupar hàbits de lectura .

VI. Adquirir en, almenys , una llengua estrangera la competència comunicativa bàsica que els permeti expressar i comprendre missatges senzills i desenvolupar-se en situacions quotidianes .

VII. Desenvolupar les competències matemàtiques bàsiques i iniciar-se en la resolució de problemes que requereixin la realització d'operacions elementals de càlcul , coneixements geomètrics i estimacions , així com ser capaços d' aplicar-los a les situacions de la vida quotidiana.

VIII. Conèixer i valorar el seu entorn natural , social i cultural , així com les possibilitats d'acció i cura del mateix.

IX. Iniciar-se en la utilització, per a l'aprenentatge , de les tecnologies de la informació i la comunicació desenvolupant un esperit crític davant els missatges que reben i elaboren.

X. Utilitzar diferents representacions i expressions artístiques i iniciar-se en la construcció de propostes visuals.

XI. Valorar la higiene i la salut , acceptar el propi cos i el dels altres , respectar les diferències i utilitzar l'educació física i l'esport com a mitjans per afavorir el desenvolupament personal i social.

XII. Conèixer i valorar els animals més propers a l'ésser humà i adoptar maneres de comportament que afavoreixin la seva cura.

XIII. Desenvolupar les seves capacitats afectives en tots els àmbits de la personalitat i en les relacions amb els altres , així com una actitud contrària a la violència , als prejudicis de qualsevol tipus i als

estereotips sexistes.

XIV. Fomentar l'educació viària i actituds de respecte que incideixin en la prevenció dels accidents de trànsit.

EDUCACIÓ SECUNDÀRIA OBLIGATÒRIA

(12 a 16 anys)

I. Assumir responsablement els seus deures , conèixer i exercir els seus drets

en el respecte als altres, practicar la tolerància , la cooperació i la solidaritat entre

les persones i grups , exercitar-se en el diàleg refermant els drets humans com a

valors comuns d'una societat plural i preparar-se per a l'exercici de la ciutadania

democràtica.

II. Desenvolupar i consolidar hàbits de disciplina , estudi i treball individual i en

equip com a condició necessària per a una realització eficaç de les tasques de

l'aprenentatge i com a mitjà de desenvolupament personal.

III. Valorar i respectar la diferència de sexes i la igualtat de drets i oportunitats entre ells . Rebutjar els estereotips que suposin discriminació entre homes i dones.

IV. Enfortir les capacitats afectives en tots els àmbits de la personalitat i en les relacions amb els altres, així com rebutjar la violència, els prejudicis de qualsevol tipus , els comportaments sexistes i resoldre pacíficament els conflictes.

V. Desenvolupar destreses bàsiques en la utilització de les fonts d'informació per , amb sentit crític, nous coneixements. Adquirir una preparació bàsica en el camp de les tecnologies , especialment les de la informació i la comunicació.

VI. Concebre el coneixement científic com un saber integrat, que s'estructura en diferents disciplines , així com conèixer i aplicar els mètodes per identificar els problemes en els diversos camps del coneixement i de l'experiència.

VII. Desenvolupar l'esperit emprenedor i la confiança en si mateix, la participació, el sentit crític, la iniciativa personal i la capacitat per aprendre a aprendre, planificar, prendre decisions i assumir responsabilitats.

VIII. Comprendre i expressar amb correcció, oralment i per escrit, en la llengua castellana i, si n'hi ha, en la llengua cooficial de la comunitat autònoma, textos i missatges complexos, i iniciar- se en el coneixement, la lectura i l'estudi de la literatura.

IX. Comprendre i expressar-se en una o més llengües estrangeres de manera apropiada.

X. Conèixer, valorar i respectar els aspectes bàsics de la cultura i la història pròpies i dels altres, així com el patrimoni artístic i cultural.

XI. Conèixer i acceptar el funcionament del propi cos i el dels altres, respectar les diferències, afermar els hàbits de cura i salut corporals i incorporar l'educació física i la pràctica de l'esport per afavorir el desenvolupament personal i social. Conèixer i valorar la dimensió humana de la sexualitat en tota la seva diversitat. Valorar críticament els hàbits socials relacionats amb la salut, el consum, la cura dels éssers vius i el medi ambient, i contribuir a la conservació i millora.

XII. Apreciar la creació artística i comprendre el llenguatge de les diferents.

BATXILLERAT

(16 a 18 anys)

I. Exercir la ciutadania democràtica, des d'una perspectiva global, i adquirir una consciència cívica responsable, inspirada pels valors de la Constitució espanyola així com pels drets humans, que fomenti la coresponsabilitat en la construcció d'una societat justa i equitativa.

II. Consolidar una maduresa personal i social que els permetrà actuar de forma responsable i autònoma i desenvolupar el seu esperit crític. Preveure i resoldre pacíficament els conflictes personals, familiars i socials.

III. Fomentar la igualtat efectiva de drets i oportunitats entre homes i dones, analitzar i valorar críticament les desigualtats existents i impulsar la igualtat real i la no discriminació de les persones amb discapacitat.

IV. Refermar els hàbits de lectura, estudi i disciplina, com a condicions necessàries per a l'eficaç aprofitament de l'aprenentatge, i com a mitjà de desenvolupament personal.

V. Dominar, tant en l'expressió oral com escrita, la llengua castellana i, si

escau, la llengua cooficial de la seva comunitat autònoma.

VI. Expressar-se amb fluïdesa i correcció en una o més llengües

estrangeres.

VII. Utilitzar amb solvència i responsabilitat les tecnologies de la informació i

la comunicació.

VIII. Conèixer i valorar críticament les realitats del món contemporani, els

seus antecedents històrics i els principals factors de la seva evolució.

Participar de manera solidària en el desenvolupament i millora del seu

entorn social.

IX. Accedir als coneixements científics i tecnològics fonamentals i dominar

les habilitats bàsiques pròpies de la modalitat triada.

X. Comprendre els elements i procediments fonamentals de la investigació

i dels mètodes científics. Conèixer i valorar de forma crítica la contribució

de la ciència i la tecnologia en el canvi de les condicions de vida, així com

refermar la sensibilitat i el respecte cap al medi ambient.

XI. Refermar l'esperit emprenedor amb actituds de creativitat, flexibilitat,

iniciativa, treball en equip, confiança en un mateix i sentit crític.

XII. Desenvolupar la sensibilitat artística i literària, així com el criteri estètic,

com a fonts de formació i enriquiment cultural.

XIII. Utilitzar l'educació física i l' esport per afavorir el desenvolupament

personal i social.

XIV. Refermar actituds de respecte i prevenció en l'àmbit de la seguretat viària.

FORMACIÓ PROFESSIONAL

EDUCACIÓ PER A PERSONES ADULTES

Adquirir una formació bàsica, ampliar i renovar els seus coneixements, habilitats i destreses de manera permanent i facilitar l’accés als diferents ensenyaments del sistema educatiu.

Millorar la seva qualificació professional o adquirir una preparació per a l’exercici d’altres professions.

Desenvolupar les seves capacitats personals, en els àmbits expressius, comunicatiu, de relació interpersonal i de construcció del coneixement.

Desenvolupar la seva capacitat de participació en la vida social, cultural, política i econòmica i fer efectiu el seu dret a la ciutadania democràtica.

Desenvolupar programes que corregeixin els riscos d’exclusió social, especialment dels sectors més desafavorits.

Respondre adequadament als desafiaments que suposa l’envelliment progressiu de la població assegurant a les persones de més edat l’oportunitat d’incrementar i actualitzar les seves competències.

Preveure i resoldre pacíficament els conflictes personals, familiars i socials. Fomentar la igualtat efectiva de drets i oportunitats entre homes i dones, com també analitzar i valorar críticament les desigualtats entre ells.

7. Entrevistes a professionals

Entrevista a Lluïsa Caballer, professora de llengua i literatura castellana de l'Institut Joaquim Bau.

I. Coneix els articles de la LOE?

Més o menys

II. Què és per a vostè la LOE?

La Llei Orgànica d’Educació

III. Quines novetats li aporta la LOE?

En la meva matèria poques, però potser en les noves tecnologies, poden haver-hi propostes interessants i útils per als alumnes i professors.

IV. La va considerar adequada als temps en què la van aprovar?

No, perquè va ser una idea política per anar en contra del govern anterior i poc meditada.

V. Quines limitacions suposa a l’hora d’elegir el tipus d’educació?

El tipus d’educació s’hauria d’escollir pel bé dels alumnes, per educar en valors i perquè aprenguen, no segons el que volen els polítics en aquell moment, els quals no estan a les aules i no tenen ni idea dels problemes o manca de recursos que hi ha a l’educació.

VI. Em podria dir els punts negatius i positius que va suposar la LOE?

Respecte als positius, la manera d’avaluar per competència i la importància de les noves tecnologies; respecte als negatius, el procés d’adaptació i el baix nivell que s’ha d’impartir.

VII.Quines semblances i diferències troba entre la LOE i la llei anterior?

I en l’actual? Més o menys el que he explicat en l’apartat anterior. El nivell és més baix i els recursos pèssims. Hi ha més alumnes a l’aula. Respecte a les semblances, podríem dir que, fan èmfasi en les matèries troncals (mate, castellà i català) i li donen més importància a la comprensió lectora.

Entrevista a Amparo Garcia Guimera, professora.

I. Coneix els articles de la LOE?

A mitges, no he llegit la llei complerta però si algunes parts.

II. Què és per a vostè la LOE?

La llei vigent fins fa molt poc temps.

III. Quines novetats li aporta la LOE?

La principal novetat que ens va aportar va ser el treball per competències. És aquesta llei la que ens parla de les competències i de modificar les estratègies de treball amb els alumnes per tal de què esdevinguin "persones autònomes", arrelades a l’entorn, responsables i compromeses, capaces d’obtenir informació, transformar-­la en coneixement i aquest en pensament propi, i amb capacitat d’adaptació a situacions noves."

IV. La va considerar adequada als temps en què la van aprovar?

Si, la considero adequada però qualsevol canvi significatiu necessita d' una iniciativa per part del professorat que s'ha de sentir segur que els canvis seran profitosos, aportaran beneficis significatius als alumnes, han de tenir clar quines són les estratègies que haurà de seguir i que aconseguiran bons resultats. Trobo que no es podrà portar a terme una reforma sense considerar el nivell d'implicació del professorat, ja que és ell qui ha de realitzar les modificacions per portar-­la a la pràctica.

Trobo que adequada sí però canviar tan sovint de metodologia de treball i d'una forma tan poc planificada i interioritzada per part dels professionals implica moltes dificultats a l'hora de portar-­la a la pràctica.

V. Quines limitacions suposa a l’hora d’elegir el tipus d’educació?

Jo no sóc conscient que limiti cap tipus d'educació. A nivell polític, pot ser econòmicament, donin més suport a centres privats? No ho sé, a les nostres terres penso que tothom pot escollir un bon centre d'acord a les seves conviccions sense més problemes.

VI. Em podria dir els punts negatius i positius que va suposar la LOE?

Punts negatius: l'improvisació a l'hora d'aplicar-­la sense aprofundir en el canvi de metodologia de treball que suposa. Punts positius: la teoria que porta implícita. L'intent de què l'educació no sols signifiqui aprendre alguna cosa i que sigui anar més enllà: aconseguir aprofitar allò que hem aprés en qualsevol situació de la nostra vida.

VII. Quines semblances i diferències troba entre la LOE i la llei anterior?

I en l’actual?

No he fet un exercici de reflexió al respecte. La gran diferència amb la llei anterior és el canvi que suposa el treball competencial, i amb la nova llei: l'amplitud en la capacitat de decisió que suposa la major autonomia de centres, separar Medi Social i Natural, considerar cursos i no cicles,

la diferent distribució de les hores de les assignatures, ...

He de dir que en haver-hi duess lleis, l'espanyola i la catalana i l'aplicació d'una amb les consideracions de altra, tot sembla una mica, .... descafeïnat.

9. Conclusió

La Llei orgànica d’educació és una llei que va estar vigent en el moment d’escolarització de la majoria del grup, i aquest fet dóna molta importància a l’hora de buscar informació, ja que és una llei que ens ha afectat, hem estat més interessats.

Les protestes (ja sigui per la dreta o l’esquerra política) que es van generar a partir d’aquesta llei.

És un punt important a refexionar, perquè es veuen reflectits els interessos de cada partit, en la dreta (Partit Popular) no volien que la religió quedés en segon lloc a l’educació, i en canvi l’esquerra protestava per l’afavoriment que hi havia per als centres concertats i privats.

11. Annex documental

Notícia 1

Rodríguez de Paz, Alicia (2005, 10 de Novembre). El PSOE insiste en garantizar que habrá clase de religión para todos los que la pidan. La Vanguardia, sociedad. Consultat el 23 de febrer del 2015 a la WWW:

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2005/11/10/pagina-31/43006788/pdf.html

Notícia 2

Rodríguez de Paz, Alicia (2006, 6 d'abril). El último examen. La Vanguardia, sociedad. Consultat el 23 de febrer del 2015 a la WWW:

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2006/04/06/pagina-29/47535922/pdf.html

Notícia 3

Redacción i agencias (2006, 2 d'abril). Últimas protestas públicas antes de la aprobación de la LOE. La Vanguardia, sociedad. Consultat el 25 de febrer del 2015 a la WWW:

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2006/04/02/pagina-35/47392933/pdf.html

Noticía 4

Beltran, Mercè (2007, 25 de maig). Con la música a otra parte. La Vanguardia, sociedad. Consultat el 22 de febrer del 2015 a la WWW:

http://hemeroteca.lavanguardia.com/preview/2007/05/25/pagina-38/58855674/pdf.html

Model de preguntes de les entrevistes

I. Coneix els articles de la LOE?

II. Què és per a vostè la LOE?

III. Quines novetats li aporta la LOE?

IV. La va considerar adequada als temps en què la van aprovar?

V. Quines limitacions suposa a l’hora d’elegir el tipus d’educació?

VI. Em podria dir els punts negatius i positius que va suposar la LOE?

VII. Quines semblances i diferències troba entre la LOE i la llei anterior? I en l’actual?

Llistat de material escolar

Llibre 1

Homs Aumatell, Montse, Ylla-Català Duran, Marta; Tiò i Casacuberta, Josep (coord.); Biel, Marta (il.). Murris 7: Aventura en la sabana. Edicions l'Alber, S.L. ISBN: 8496248631 ISBN-13: 9788496248632

Llibre 2

Lengua castellana ciclo inicial 1. Editorial Barcanova. ISBN: 978-84-489-2986-2

Llibre 3

Educació per a la ciutadania cicle superior. Editorial Edebé. ISBN: 9-788423-694808

Llibre 4

Equip editorial Cruïlla. Música i dansa. Llenguatge musical. Danses. 5 Primària. Projecte 3.16. Editorial Cruïlla. ISBN: 978-84-661-2209-2

Llibre 5

Boixaderas, Rosa; Fabrés, Núria; Galícia, Montserrat. Llengua catalana 2 CM. Llibre de l'alumne (Materials Educatius - Cicle Mitjà - Llengua Catalana). Editorial Barcanova. ISBN: 978-84-489-2214-6

Llibre 6

Equip editorial Cruïlla. Matemàtiques. 1 Primària. Projecte 3.16. Editorial Cruïlla. ISBN: 978-84-661-1509-4

Notícies

10. Bibliografia / Webgrafia

- Escamilla, A., Lagares, A R., García Fraile, J A. La LOE, Perspectiva pedagógica e histórica: Glosario de términos esenciales. 1a ed. Barcelona: Graó, 2006.

- Ley Orgànica de Educación, Segunda Edición, EDITORIAL TECNOS ( GRUPO ANAYA, S.A.) 2014 Juan Ignacio de Tena, 15 - 28027 Madrid

- https://diariosociologico.wordpress.com/2009/12/28/contexto-historico-social-y-politico-de-los-institutos-de-secundaria/

- http://es.wikipedia.org/wiki/Ley_Org%C3%A1nica_de_Educaci%C3%B3n_%28Espa%C3%B1a%29

- http://www.boe.es/buscar/act.php?id=BOE-A-2006-7899

7. Entrevistes a professionals

6. Anàlisis dels principis, finalitats i objectius

ALTRES ENSENYAMENTS

Recerca de material

escolar

ENSENYAMENTS ESPORTIUS

ENSENYAMENT D’IDIOMES

Desenvolupar la competència general corresponent al perfil dels estudis respectius.

Garantir la qualificació professional d’iniciació, conducció, entrenament bàsic, perfeccionament tècnic, entrenament i direcció d’equips i esportistes d’alt rendiment en la modalitat o especialitat corresponent.

Comprendre les característiques i l’organització de la modalitat o especialitat respectiva i conèixer els drets i les obligacions que deriven de les seves funcions.

Adquirir els coneixements i les habilitats necessaris per dur a terme la seva tasca en condicions de seguretat.

ENSENYAMENTS ARTÍSTICS

Capacitar l’alumnat per a l’ús adequat dels diferents idiomes, fora de

les etapes ordinàries del sistema educatiu, i s’organitzen en els nivells

següents: bàsic, intermedi i avançat.

Proporcionar a l’alumnat una formació artística de qualitat i garantitzar la

qualificació dels futurs professionals de la música, la dansa, l’art dramàtic,

les arts plàstiques i el disseny.

D'algunes de les entrevistes que vam realitzar, destaquem:

6. Anàlisis dels principis, finalitats i objectius

Desenvolupar la competència general corresponent a la qualificació o qualificacions objecte dels estudis realitzats.

6. Anàlisis dels principis, finalitats i objectius

Comprendre l'organització i les característiques del sector productiu

corresponent, així com els mecanismes d'inserció professional; conèixer la legislació laboral i els drets i obligacions que es deriven de les relacions laborals.

Aprendre per si mateixos i treballar en equip, així com formar-se en la prevenció de conflictes i en la resolució pacífica dels mateixos en tots els àmbits de la vida personal, familiar i social. Fomentar la igualtat efectiva d'oportunitats entre homes i dones per accedir a una formació que permeti tot tipus d'opcions professionals i l'exercici de les mateixes.

Treballar en condicions de seguretat i salut, així com prevenir els possibles riscos derivats del treball.

Desenvolupar una identitat professional motivadora de futurs

aprenentatges i adaptacions a l'evolució dels processos productius i al canvi social.

Refermar l'esperit emprenedor per a l'exercici d'activitats i iniciatives empresarials.

6. Anàlisis dels principis, finalitats i objectius

OBJECTIUS PER A CADASCUNA DE LES ETAPES

MODALITAT ARTÍSTICA

MODALITAT DE CIÈNCIA I TECNOLOGIA

MODALITAT HUMANITATS I CIÈNCIES SOCIALS

6. Anàlisis dels principis, finalitats i objectius

OBJECTIUS PER A CADASCUNA DE LES ETAPES

.

6. Anàlisis dels principis, finalitats i objectius

OBJECTIUS PER A CADASCUNA DE LES ETAPES

6. Anàlisis dels principis, finalitats i objectius

VALORS QUE PROPICIÏN EL RESPECTE

HÀBITS INTEL·LCTUALS I SALUDABLES

RESPECTE, IGUALTAT I LLIBERTAT

PLE DESENVOLUPAMENT

EXERCICI D'ACTIVITATS PROFESSIONALS

CONFIANÇA EN LES SEVES APTITUDS I CONEIXEMENTS

RESPONSABILITAT INDIVIDUAL:

MÈRIT I ESFORÇ PERSONAL

COMUNICACIÓ EN DIFERENTS LLENGÜES

PLURALITAT LINGÜÍSTICA INTERCULTURALITAT

PRINCIPIS DEMOCRÀTICS DE CONVIVÈNCIA

ADAPTACIÓ A SITUACIONS CANVIANTS DE LA SOCIETAT DEL CONEIXEMENT I DE LA VIDA

Avaluació del Sistema Educatiu :

Programació i Organització

Processos d'ensenyament i aprenentatge

Resultats

Qualitat en l’Educació

Equitat

Igualtat, inclusió, no discriminació ni desigualtats.

Transmissió i posada en marxa de valors:

Llibertat, responsabilitat, ciutadania democràtica, solidaritat, tolerància,

respecte, justícia

L’educació: Aprenentatge permanent al llarg de tota la vida.

Cooperació : Estat i CCAA.

Definició, aplicació i avaluació de polítiques educatives

REGULACIÓ

Participació de la comunitat educativa:

Organització, Govern i funcionament dels centres docents.

Educació cap a la prevenció i resolució pacífica de conflictes.

Desenvolupament i foment de la igualtat de dret i oportunitats:

Homes i dones

Flexibilitat per adequar l’educació a l’individu:

Necessitats, interessos, expectatives, aptituds.

Orientació educativa i professional dels estudiants.

Esforç individual i motivació de l’alumnat.

La funció docent:

Factor essencial de la qualitat de l'educació

Reconeixement i suport

Foment i promoció:

Recerca, experimentació i innovació

Esforç compartit:

Alumnat, famílies, professors, centres, administracions, institucions i

societat.

Autonomia curricular i organitzativa.

Estat, CCAA, Corp. Locals

El legislador tenia la intenció d'adequar la regulació legal de l'educació no universitària a la realitat actual a Espanya, és a dir, que l'educació infantil, primària, secundària obligatòria, batxillerat, formació professional, d'idiomes, artístiques, esportives, d'adults estiguessin sota els principis de qualitat de l'educació per a tot l'alumnat.

A més a més també volia arribar a una equitat que garantís la igualtat d'oportunitats, la transmissió i efectivitat de valors que afavoreixin la llibertat, responsabilitat, tolerància, igualtat, respecte i la justícia, entre altres elements.

ORGANITZACIÓ

Les mesures organitzatives adoptades pels centres docents hauran de ser incloses en el seu projecte educatiu perquè pares i tutors les coneguin amb anterioritat.

ASSIGNATURES

La llei també reflecteix l'organització dels continguts d'algunes assignatures per integrar altres assignatures al seu lloc.

Plasma la possibilitat d'escollir entre una versió confessional de l'assignatura de religió (catòlica, evangèlica, islàmica o jueva) una versió aconfessional o no assumir cap assignatura. En aquest últim cas, els centres docents disposaran les mesures organitzatives perquè els alumnes els pares o tutors no hagin optat perquè cursin ensenyaments de religió rebin la deguda atenció educativa.

ÍNDEX

1. Context històric

2. Recerca de documentació

3. Procés d’aprovació de la normativa

4. Descripció de les paraules clau

5. Intencions manifestades pel legislador

6. Anàlisis dels principis, finalitats i objectius

7. Entrevistes a professionals

8. Recerca de material escolar

9. Conclusió

10. Bibliografia / Webgrafia

11. Annex documental

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi