Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Într-o epocă în care a nu fi cu noi înseamnă a fi împotriva noastră, filmul trebuia să militeze pentru arătarea realităților noii societăți.

Multe sali, putine filme

Filmul socialist trebuia să oglindească lupta omului nou împotriva vechii societăți retrograde, a societății exploatării omului de către om, plină de capitaliști și moșieri care sug sângele poporului muncitor.

Cinematografia şi cultura cinematografică a românilor din perioada comunistă se împart în două perioade. Una glorioasă, în care veneau toate filmele bune de pe mapamond, de la studiourile hollywoodiene până la filmele de nişă din ţările estice, înainte de prima jumătate a anilor 1970, şi o perioadă de secetă cumplită în care rulau doar filme din blocul sovietic, pentru că regimul a tăiat toate investiţiile în filme noi

2 ore de program TV, antena colectivă, reclamele TV de la sârbi, hora unirii cu stema ţării de la ora 22 (când se încheia programul TV

Preţul unui bilet de cinema era de 7 lei, în condiţiile în care un bilet de tramvai costa un leu, iar salariul mediu era de câteva mii de lei.

Filme celebre

Cincinnati Kid 1965

Cultul personalitatii in Romania

Amintiri ale cinefililor din acea perioada

Mergeam de cel puţin două ori pe săptămână la film. La noi, îmtrebarea ce filme ai văzut săptămâna asta era un fel de de mai faci. Unde puteai să duci fata la întâlnire? La cofetărie şi la film. Dar pe vremea aceea nu puteai să pupi fata decât după ce se stingeau luminile, altfel riscai sa-ţi facă un necunoscut observaţie”, îşi aminteşte Marian Petre, un cinefil împătimit în anii '80.

Sunt ultimul mohican de la Sahia, ca salariat”, se mândrește ”nea Romică”, așa cum îi spun tinerii pe care i-a învățat meserie.

„Filmele care rulau, totuşi, rar, la televizor, în afară de faptul că multe dintre ele erau tăiate pentru că nu vroiau să plătească drepturile de autor şi atunci trebuia să scoată genericul şi să taie filmul, mai venea şi cenzura şi intra în scenele cu trimiteri politice sau erotice, astfel încât dintr-un film de două ore vedeai unul de 70 de minute”, explică doamna Corciovescu.

Cinematografia din Romania in perioada comunista

Cristina si Maria

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi