Metanul este componentul principal al gazelor naturale. A fost descoperit de A.Volts in 1778 in malul baltilor si a fost numit prima oara gaz de balta. Metanul este cel mai simplu alcan, o hidrocarbura saturata aciclica, primul termen al seriei de hidrocarburi parafinice. Se gaseste sub forma de zacaminte naturale in stare destul de pura, la noi in tara puritatea metanului fiind de 99%. Cantitati apreciabile de gaz metan se gasesc si in minele de carbuni.
Prin arderea metanului cu cantitati reduse de aer, rezulta, dupa conditiile de reactie, carbon si vapori de apa sau oxid de carbon si hidrogen:
2CH4 + O2 = 2CO + 4H2
Prin trecerea metanului impreuna cu vaporii de apa, peste un catalizator, la temperaturi ridicate, au loc urmatoarele reactii de oxidare a metanului:
CH4 + H20 = CO + 3H2
CH4 + 2H20 = CH2 + 4H2
Descompunerea termica a metanului duce la formare de carbon si hidrogen:
CH4 = C + 2H2
Metanul este un gaz incolor, fara miros, mai usor decat aerul. Este foarte putin solubil in apa (sub 1%), dar solubil in alcool si eter. Arde cu flacara putin luminoasa, cu degajare mare de caldura. Un amestec mare da metan si oxigen sau aer explodeaza in prezenta unei scantei. Asa se explica exploziile care se produc uneori in minele de carbuni, unde se gasesc cantitati insemnate de metan.El poate fi prins sub apa fara pierderi insemnate. Metanul este mai usor decat aerul.Metanul se lichefiaza foarte greu.Din acest motiv , el se transporta de cele mai multe ori prin conducte , sub presiune , in stare gazoasa.Arde cu flacara putin luminoasa, cu degajare mare de caldura.
Molecula de metan
Metan
CH4 = metan
CH3- = metil
-CH2- =metiliden(metilen)
|
-CH- =metilidin(metin)
Metanul din gazele naturale este si un combustibil valoros, dar si o materie prima importanta in industria chimica.Astfel, din metan se obtin: solventi, agenti frigorifici, aldehida formica, gaz de sinteza, acid cianhidric, acetilena , negru de fum etc., substante care sunt materii prime importante pentru alte sinteze organice.