Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

In deze Prezi leid ik jullie nog eens doorheen de geziene theorie van vandaag. Zo kunnen jullie dit zelf bekijken wanneer dit jullie uitkomt of voor de familieleden die de theorie gemist hebben is dit een fijne manier om deze toch te bekijken!

puppytips

Enkele leuke filmpjes die je een beeld geven van hoe mooi het leven met een border collie kan zijn ;-)

basis tops en flop bij de opvoeding van je pup

mijn pup

INHOUD

Halsbanden en tuigjes:

Hieronder plaats ik even een aantal zaken die goed zijn voor je hond en die niet goed zijn om te gebruiken.

Hier zie je een tuigje van ruffwear Hier zie je een KG- tuigje

zoals je kan zien heeft dit tuigje een zoals je hier ziet heeft dit

goede bostband en bedekt deze niet tuigje geen goede bortband

te veel van je hond. en bedekt veel van je hond.

Hierdoor ben ik dan ook voorstander van de ruffwaere tuigjes. Wel raad ik aan om je hond er pas een te kopen vanaf 6 maanden. Dan ben je zeker dat je meteen de goede maat hebt!

Hier zie je de sleutelelementen die aan bod komen tijdens de voorstelling.

Wanneer we halsbanden gebruiken hebben we hier ook verschillende zaken waar we attent op moeten zijn. Hoe groter je hond hoe breder de halsband moet worden. Deze kan anders echt gaan snijden in de hals van je hond. Ook belangrijk is een goed passende halsband te kiezen. Zeker wanneer je hond grote wordt is dit moeilijker. Doordat het haar van een border collie zo lang is, is het vaak moeilijk te zien of je halsband mooi aansluit of niet.

Indien je toch gebruik maakt van een slip ketting is het van groot belang deze op de juiste manier aan te doen. Op foto 1 zie je hoet het niet moet. Als je de halsband op deze manier aan doet slipt deze niet terug weg. Hoe harder je hond trekt, hoe strakker deze komt te zitten en hoe meer je je hond verstikt.

halsbanden en tuigjes

voeding

opvoeding:

Socialisatie: Tijdens de eerste 6 m van het leven van je pup is het belangrijk hen zoveel mogelijk te socialiseren zonder hen te overprikkelen.

Dagelijkse interactie en activiteit met je pup is noodzakelijk. Jij bepaald, rekening houdend met de grenzen en noden van je pup de duur van de activiteit en de soort activiteit. Dit is ook afhankelijk van de beweging en de activiteiten die de pup al heeft kunnen uitvoeren doorheen de dag .

Je kan leuke activiteiten doen om zo ook je pup te laten wennen aan diverse situaties. Zo kan je met je pup gaan kajakken, naar de kinderboerderij, een terrasje doen,... (Vergeet hierbij zeker niet om lekkers mee te nemen om goed gedrag te stimuleren ;-) )

Grenzen: Bij het opvoeden van je pup is het belangrijk dat jij je grenzen aangeeft en je pup (via shaping en positieve bekrachtiging) kan aanleren waar deze grens zich bevindt.

Ook een pup heeft grenzen. Probeer hier rekening mee te houden. Zo dwing je een pup nooit in een situatie te blijven waarin deze bang heeft of het onaangenaam vindt. Wanneer je pup slaapt laat je deze ook slapen! Een pup heeft veel rust nodig. Gun hem/haar deze dan ook. Je gaat je pup dan ook niet oppakken of aaien, ...

Dagelijks werken:

Jullie kiezen voor het ras 'border collie' dit wil zeggen dat jullie voor een hond kiezen met een hoog activiteitenniveau/energieniveau. Belangrijk bij de opvoeding van je border is dan ook het dagelijks werken.

Dit kan gaan over een uurtje knuffelen, naar de hondenschool gaan, pipi-training, gaan wandelen in het bos, grenzen aanleren, basiscommando's aanleren, .... Maar je hond gaat wel dagelijkse aandacht van je vragen, je moet er gewoon niet altijd iets 'speciaals' mee gaan doen.

Hondenschool:

Een goede hondenschool vinden die wil werken vanuit het postieven dat je hond je biedt is geen evidentie.

Wat zijn de belangrijkste aandachtspunten bij het zoeken naar een goede hondenschool? :

- De puppyklas of de vervolgklassen worden gegeven door 1 lesgever!

Wanneer er meerdere mensen lesgeven aan 1 klas kan dit tot verwarring

leiden. Niet elke lesgever verwacht dezelfde resultaten van eenzelfde

oefening.

- Er wordt niet geroepen op de honden!

- Er wordt niet aan de les getrokken ( of je nu een

slip ketting gebruikt of een gewone halsband trekken is uit

den boze! Je moet niet veel doen om je hond een

nekletsel te bezorgen.

Kijk ook naar je hondje. Waar vindt hij/zij het leuk? Heeft hij/zij leuke maatjes daar maar kan hij/zij zich ook nog genoeg focussen op jou?

De hondenschool zou in c een leuke plek moeten zijn voor jou en je hondje. Een plaats waar quality-time centraal staat. Waar je geniet van elkaar. Frustraties zijn niet nodig. Lukt een bepaalde oefening niet meteen of niet? Wacht even, ga naar een andere oefening, probeer het eens op een andere manier. Jullie hondjes gaan een grote will-to-please hebben. Als jullie gefrustreerd worden op je hondje gaan zij dit echt erg vinden!

Kunnen of mogen de kinderen niet mee naar de hondenschool?

Laat hen dan thuis oefenen terwijl je ze even in het oog houdt!

Lukt dit goed? Dan kunnen ze alleen verder. Geef hen goede regels door bij het werken met een hond en denk er aan een kind kan geen puppy/hond opvoeden. Dit is de taak van de volwassenen. Je kan hen wel mee laten oefenen in de geleerde oefeningen zodat ook zij een bepaalde controle hebben over het gewenste en niet gewenste gedrag van je hond.

honden- school

Dierenarts:

Probeer je bezoekjes bij de dierenarts zo aangenaam mogelijk te maken voor je pup. Zo kan je je pup meenemen naar de veearts om zijn/haar ontworming te halen. Zo wordt het een leuk uitstapje waarbij je zowel auto-, bench- en dierenartstraining doet! Neem dus zeker snoepjes mee om je pup tijdig te belonen.

Titteren:

Bij titteren gaan DA eerst een bloedstaal van je hond nemen om te kijken of hij/zij nog voldoende beschermd is tegen een bepaalde ziekte alvorens hem/haar hiervoor opnieuw in te enten.

Sommige dierenartsen hebben hun vaccinatieschema al zodanig aangepast dat ze niet meer of zelfden onnodig vaccineren, andere titteren, andere doen het niet. Het is aan jullie om uit te maken welke methode jullie verkiezen.

Ontworming:

Let op bij het merk Milbamax! Dit is geen geschikte ontworming voor het ras border collie! Indien uw dierenarts dit aanbiedt vraag je naar een ander merk!

Voeding:

Wanneer je je pup eerst in huis neemt zal deze 3 tot 4 x per dag moeten eten. Dit is zo omwille van de kleine porties.

Zoals jullie weten ben ik een fan van natuurlijke voeding. Dit is de enige voeding waarvan je zeker kan zijn dat je hond het nodige binnen krijgt.

Binnen deze voeding vind ik afwisseling enorm belangrijk. Of je nu kiest voor de worsten of voor de voeding in brok-vorm hier heb je verschillende soorten vlees of vis in en dus ook verschillende voedingsstoffen die je pup nodig heeft voor een goede ontwikkeling.

Afwisseling is dus erg belangrijk.

Wat ook zeker niet vergeten mag worden is het toevoegen van groeten, fruit en andere zaken. Een hond heeft voornamelijk vlees nodig maar een uitgebalanceerd dieet bestaat ook uit groeten en fruit.

Ik voeg hieronder een link toe waarin je kan zien wat er wel en niet goed is voor je hond.

https://jagerzoo.webnode.nl/welke-fruitsoorten-mag-een-hond/

Ook met mijn snacks tracht ik steeds de pure versies te nemen zoals het bot en de kippenpootjes die jullie daarstraks konden zien. Let steeds op met zaken die kunnen splinteren. Geef je hond best geen tafel-afval. Zo kan je zelf steeds rust hebben aan tafel en gaat je hond niet bedelen. Mergpijpjes zijn geliefde snacks maar tracht deze te vermijden. Ze kunnen blijven vastzitten achter de hoektanden van je hond. Ik voeg een link toe van de twee winkels waar ik mijn inkopen doe voor de honden. Hier kunnen jullie zien wat zij allemaal in hun assortiment aanbieden. (ook onze kat krijgt pure voeding. ) Brokken van de merken Hills, Royal Canin, Purina en Pedigree zijn bijvoorbeeld geen goede merken met vooral deeg, kruiden en kleurstoffen. De meeste DA raden Hills aan en verkopen deze zelfs. Wees dus steeds op uw hoeden want zelfs de DA willen soms puur verkopen.

http://www.healthy-pets.be/

https://www.hondenspeciaalzaak.eu/?v=d3dcf429c679

dierenarts

Speelgoed:

Je kan heel leuk speelgoed vinden voor je pup, maar je kan ook creatief zijn en leuk speelgoed maken voor je hond.

Enkele toppers die je kan kopen:

- Kong

- Trektouw (zorg dat dit niet te groot is zodat je hond dit kan

dragen + zorg dat deze strak genoeg gewikkeld of gevlochten

zijn zodat de tanden niet kunnen blijven vastzitten.)

- Ring

- Knuffel met pieper (indien jouw hond hier niet op fixeert)

- Geheugenspelletjes

Enkele toppers die je zelf kan maken:

- Snuffelmat

- Touwspeeltjes

- Plastic fles (steeds zonder dop!)

Let op bij:

Balletjes die in de mond van de hond kunnen blijven zitten. Hierbij is ook de nodige aandacht verijst voor verstikkingsgevaar!

Stokken zijn GEEN speelgoed! Hou je hond weg bij stokken! Deze kunnen versplinteren, de keel doorboren indien verkeerd te willen pakken en uw rustige, ontspannende boswandelingen zijn niet meer ontspannend omdat uw hond alles rondom zich ziet als een speeltje!

Neem naar het bos steeds zelf een speeltje mee! Zo leer je je hond aan dat er gespeeld kan worden in het bos, maar dat takken geen speelgoed zijn!

EXTRA:

Let steeds goed op tijdens je wandelingen in het bos. Tegenwoordig zijn er in onze gebieden jammer genoeg vele hondenhaters. Zij laten vaak gehaktballen achter met rattenvergif in of nagels. Honden zijn hier al aan gestorven. Behoed je pup er dan ook van in het bos dingen te willen eten/likken/oprapen.

opvoeding van je pup

speelgoed

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi