Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Phishing is het grootste risico van internetbankieren: valse e-mails, waarmee je naar een website wordt gelokt die een exacte kopie is van de website van de bank. Criminelen proberen op die manier wachtwoorden af te troggelen.
Voobeeld van een virus:
Als de computer slecht beveiligd is kan er ongevraagd een programma worden geinstalleerd, dat een vals inlogscherm van de bank toont. Hierin wordt soms gevraagd om een unieke bankcode (zoals TAN-code, digipas of e-identifier) in te voeren. Op deze manier proberen criminelen aan wachtwoorden en codes te komen.
Kinderen en internet
Kinderen weten vaak veel meer van internet dan hun ouders. Voor hun is internetten net zo normaal als bv. televisiekijken. Meestal gaat alles ook goed, en zijn er geen echte problemen. Maar op internet staan ook veel dingen die niet goed voor kinderen zijn. Sommige dingen zijn zelfs gevaarlijk! Zo is op internet veel seks te vinden, en ook kinderporno: sex van volwassenen met kinderen. Ook is er veel geweld te zien: bv. mensen die vermoord worden of foto’s met veel bloed. Er zijn ook radicale islamitische websites. Die sites proberen jongeren soms zover te krijgen dat ze gaan vechten in een ander land.
Veel kinderen chatten elke dag via internet: ze ‘praten’ met elkaar, soms ook met een webcam. Ze denken er vaak niet aan dat ook andere mensen alles kunnen lezen. Die mensen kunnen zelfs alles opslaan, ook dingen die eigenlijk niemand zou moeten weten. Ook weet je op internet niet altijd met wie je chat: je denkt bv. dat je chat met een kind, maar het kan een volwassene zijn. Die volwassenen gebruiken soms privé-informatie om kinderen te bedreigen: “Als je niet doet wat ik zeg, maak ik alles bekend wat je verteld hebt!” Soms worden kinderen zo bang dat ze gekke dingen gaan doen, b.v. hun kleren uittrekken voor de webcam.
Sommige kinderen worden op internet gepest door andere kinderen, of ze pesten zelf. Weer andere kinderen raken verslaafd aan chatten: ze kunnen niet meer stoppen.
Spyware
Spyware is software die zich ongezien op de computer nestelt om internetgedrag in de gaten te houden. Deze informatie wordt gebruikt om gerichte spam te versturen of uw persoonlijke gegevens, bijvoorbeeld bankrekeningnummers, te verkopen of op andere wijze te misbruiken. Vaak krijgt u ook veel ongewenste reclame via pop-ups.
Wat kunt u zelf doen?
U kunt uw eigen computer beveiligen door een antivirus of internet security pakket te installeren. Hierbij is het is belangrijk dat dit pakket zeer regelmatig (automatisch) updates ophaalt. Er verschijnen namelijk voortdurend nieuwe virussen en het pakket heeft de updates nodig om deze te herkennen. Vertrouw nooit gratis antivirusprogramma’s die zich spontaan aanbieden op een website, vaak bevatten deze zelf virussen
Via internet kunnen virussen binnenkomen op je computer. Sommige virussen maken je computer kapot of langzaam. Andere virussen geven criminelen de kans persoonlijke informatie van je te stelen: bv. wachtwoorden, bankrekeningnummers, enz. Met je bankrekening of creditcardnummer kunnen ze dan dure spullen kopen op jouw rekening.
Er zijn ook virussen die je computer gebruiken om illegale of criminele dingen te doen. Één voorbeeld daarvan is ‘spam’: illegale reclame die naar zoveel mogelijk adressen gestuurd wordt. Maar zulke virussen kunnen ook inbreken op computers van bedrijven en geld of informatie stelen of veel schade maken. Virussen kunnen heel onveilig zijn.