Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Muntean Diamanta
-Cetatea Soroca este o cetate moldovenească din secolul al XV-lea, clădită din lemn de Ștefan cel Mare, în fața vadului peste Nistru, și reconstruită în piatră de către Petru Rareș, la mijlocul secolului al XVI-lea.
Importanța cetății
Cetatea Soroca a fost inălțata împotriva cetelor tătare de pradă, care prin vadurile Nistrului, își croiau drum în Moldova. Soroca n-a fost o cetate mare, cu două rînduri de ziduri,ci o fortăreață mică, un castel pentru adăpostul unei străji de pază împotriva tătarilor.
De-a lungul timpului, aici, au pășit personalități marcante ca: Ștefan cel Mare, Petru Rareș, Dimitrie Cantemir, țarul rus Petru I, etc. Astăzi Cetatea Soroca este una din cele mai cunoscute destinații turistice din Moldova.Iar în 2016 restaurarea fortăreţei a fost nominalizată pe locul al II-lea la categoria cel mai bun proiect de dezvoltare a turismului dintre Nistru şi Prut.
-Se presupune că la Soroca, pe locul unei vechi escale menționată de sursele genovezea fost înălțată întîi o cetate din lemn și pământ, o palancă sau poate o posadă în primul sfert al secolului XV, dar cu o primă mențiune documentară sub numele de Soroca doar la 12 iulie 1499 odată cu primul său pârcălab Coste.
În timpul domniei lui Petru Rareș, pe resturile vechii cetăți se construiește o cetate nouă, din piatră, de 15-20 m. care se păstrează și astăzi într-o stare excepțională. Cetatea Soroca este unică printre cetățile medievale moldovenești prin sistemul arhitectonic de construcție. Planul său circular are un diametru de 37,5 m., patru turnuri circulare și un turn de acces de plan rectangular.
Între 2013 și 2015 a avut loc restaurarea cetății în cadrul Proiectului transfrontalier „Bijuterii Medievale”: Cetățile Hotin, Soroca și Suceava, realizat de Programul operațional comun România – Ucraina – Republica Moldova 2007–2013, finanțat de Uniunea Europeană. Partenerii proiectului sunt Primăria Soroca (R. Moldova), municipiul Suceava (România) și Rezervația de Stat de Istorie și Arhitectură – Cetatea Hotin. Din cele trei milioane de euro, care este valoarea totală a proiectului, două milioane de euro i-au revenit Cetății Soroca.
Cetatea de piatră de la Soroca are un plan circular și este înzestrată cu cinci turnuri amplasate la distanţe egale unul de altul, ridicate cu circa 4 m deasupra curtinelor.
Patru turnuri au forma cilindrică în plan, iar al cincilea are formă rectangulară. Turnul rectangular, prin pasajul de la nivelul inferior, adăpostește poarta de intrare în cetate. Turnurile au fost prevăzute să funcţioneze pe câteva niveluri de apărare, dispuse pe verticală.
Curtea interioară a cetăţii reprezintă un cerc cu
diametrul de 30,5 m. Zidurile nu au alte goluri decât
gangul de intrare de la parterul turnului-poartă de formă rectangulară.Grosimea zidurilor cetății și a turnurilor circulare, este de 3,0 - 3,10 m.
Zidurile cetăţii în exterior au înălţimea de circa 19-20m.
1.https://ro.wikipedia.org/wiki/Cetatea_Soroca
2.https://moldova.md/ro/content/cetatea-soroca
3.https://descoperamoldova.md/soroca-fortress/