Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Frumus

e

ț

i

l

e

R

o

m

â

n

i

e

i

Sibiu

Mehedinți

Castelul de lut

Castelul se află la 40 km de Sibiu, în Valea Zanelor și va deveni pensiune. Are zece camere şi o amprentă la sol de 320 mp. A fost construit de meșteri și muncitori din Maramures, pe baza unui proiect realizat de arhitectul Ileana Mavrodin. Pentru amenajările interioare sunt folosite ideile arhitectei Ramona Pop. Fundaţia este realizată din beton şi pietre, structura este din lemn, iar pereţii sunt construiţi din cob, un amestec de pământ, apă, paie, argilă şi nisip.

Castelul de lut

Cascada Duruitoarea

Cascada Duruitoarea, este un monument al naturii cu regim de arie protejată de interes național situată în Masivul Ceahlău. Corespunde categoriei a III-a IUCN (rezervație naturală de tip peisagistic) și este situată în județul Neamț pe teritoriul administrativ al comunei Ceahlău. Denumirea cascadei vine de la zgomotul puternic și continuu pe care îl face atunci când are apă multă.

Neamț

Posibilități de acces

1.Cruce roșie Durău - Poiana Viezuri (45'-1h) - cascada Duruitoarea (1h30' - 2h) - grad mediu de dificultate

2.Triunghi galben Cabana Fântânele- Poiana Viezuri (45'-1h) - cascada Duruitoarea (2h) - grad mic de dificultate

3.Cruce albastră Durău - Pârâul Rupturilor(1h - 1h15') - Cascada Duruitoarea (2h) - grad mediu de dificultate

Posibilități de acces

Chipul lui Decebal

Chipul regelui dac Decebal este un basorelief înalt de 55 m, aflat pe malul stâncos al Dunării, între localitățile Eșelnița și Dubova, în apropiere de orașul Orșova, România. Basorelieful îl reprezintă pe Decebal, ultimul rege al Daciei, și este sculptat într-o stâncă. Este cea mai înaltă sculptură în piatră din Europa. Omul de afaceri și istoricul protocronist Iosif Constantin Drăgan a fost cel care a promovat și finanțat ideea acestei lucrări efectuate în perioada 1994 - 2004.

Chipul lui Decebal este înalt de 55 m și lat de 25 m.

Locul realizării sculpturii este în apropiere de orașul Orșova, în zona cataractelor de la Cazanele Mici (golful Mraconia), pe malul stâng al Dunării, acolo unde adâncimea fluviului este cea mai mare: 120 de metri.

Chipul lui Decebal este înalt de 55 m și lat de 25 m.

Loc...

Câteva dimensiuni fizionomice ale chipului sunt:

lungimea ochilor: 4,3 metri

lungimea nasului: 7 metri

lățimea nasului: 4 metri.

Podul lui Dumnezeu

Podul lui Dumnezeu

Este unicul pasaj natural rutier funcțional la nivel național, traversat de DJ 670 Baia de Aramă-Drobeta Turnu-Severin, fiind un vestigiu al Peșterii Podului ce a rezultat prin surparea tavanului acesteia. Este cel mai mare pod natural al țării și al doilea ca mărime din Europa[2] (30 m lungime, 13 m lățime, 22 m înălțime și 9 m grosime), dar singurul din lume deschis traficului rutier (inclusiv de mare tonaj)[3]. Ca alcătuire petrografică prezintă o structură masivă de calcare stratificate în bancuri de 1-2 metri, arcada din aval aflându-se într-o stare de conservare mult mai bună decât cea din amonte.

Legende

1.Din bătrâni se povestește că aici locuia Dracul, oamenii rugându-se lui Dumnezeu să-i scape de el. Atunci, Dumezeu, a lovit cu palma în tavanul peșterii, unde locuia Diavolul, care s-a prăbușit peste intrare. Dar Dracul a scăpat, ieșind pe cealaltă gură a peșterii și s-a agățat cu ghearele de vârful Dealul Peșterii. Dracu s-ar fi urcat apoi pe o stâncă, ce-i poartă numele: Stânca Draculu

1.Din bătrâni se povestește că aici locuia Dracul, oamenii rugându-...

2.Altă legendă spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pent...

2.Altă legendă spune ca podul ar fi fost construit de Dumnezeu pentru ca Sfântul Nicodim să treacă prin Tismana după ce oamenii l-au alungat din comună, punându-i în traistă o găină cu gâtul tăiat, o pâine și un cuțit, acuzându-l de furt. Pe la anul 1370, călugărul era în căutarea unei cascade care i s-a arătat în vis și deasupra careia trebuia să construiască o mănăstire. Din Ponoarele a plecat la Tismana, unde a ridicat mănăstirea (Tismana). Înainte de a pleca, el a blestemat apa de la Ponoarele, să fie fără pești și să o înghită pământul. Și chiar așa s-a întâmplat, pentru că pe cursul ei s-au construit 8 mori,iar în ea nu trăiește nici un pește..

O altă legendă spune că podul a fost construit de Hercule.

Cetatea Aradului

Cetatea Aradului a fost construită pe malul stâng al Mureșului, fiind ridicată pe vremea împărătesei Maria Tereza. Cetatea a fost construită după planurile generalului Ferdinand Philipp Harsch, în stil Vauban-Tenaille, iar construcția s-a realizat între anii 1762-1783. A fost proiectată sub forma de stea cu șase colțuri și a fost prevăzută cu trei rânduri de cazemate subterane și mai multe rânduri de șanțuri, care puteau fi la nevoie ușor inundate,[1] având în vedere că a fost plasată pe o insulă, iar un braț al Mureșului o înconjura.

Legătura cu exteriorul s-a realizat prin trei poduri orientate spre cartierele orașului. Podurile erau apărate, fiecare, de un val de pământ în formă de semilună. Poarta principală și clădirile din interior au fost construite în stil baroc.

Legătura cu exteriorul s-a realizat prin trei poduri orienta...

Cimitirul Vesel

Este un cimitir din localitatea Săpânța, județul Maramureș, faimos pentru crucile mormintelor viu colorate și picturile naive reprezentând scene din viața și ocupația persoanelor înhumate. Pe unele cruci există chiar versuri în care sunt amintite, deseori cu nuanțe umoristice, persoanele respective.

Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de cultura populară, care consideră moartea ca un eveniment trist. S-a făcut ipoteza că Stan Ioan Pătraș s-ar fi inspirat din cultura dacilor, despre care, de la Ovid Densușianu încoace, se predă că socoteau moartea ca un eveniment vesel. Din 1935 datează primul epitaf, iar din anii 1960 încoace, întreg cimitirul a fost populat cu circa 800 astfel de cruci, sculptate din lemn de stejar, devenind un muzeu în aer liber de natură unică și o atracție turistică.

Ineditul acestui cimitir este diferențierea față de cultu...

Vulcanii Noroioşi

Vulcanii Noroioși de la Pâclele Mici este o arie protejată de interes național ce corespunde categoriei a IV-a IUCN (rezervație naturală, tip botanic și geologic) aflată pe raza comunei Berca din județul Buzău. Pâclele Mici se află la o altitudine de 341 m și au o suprafață de 16,5 ha.

Cetatea Histria

Prima colonie greacă de pe Tărmul de vest al Mării Negre este amplasată pe malul Lacului Sinoe. Este vorba despre Cetatea Histria, cel mai mare oraş antic de pe teritoriul ţării noastre. Cetatea Histria a fost construită în secolul al VII-lea ÎH şi s-a dezvoltat continuu, timp de 1300 de ani. Complexitatea acestei metropole străvechi poate fi vizitată şi explorată şi în prezent. Orice vizită în Cetatea Histria este o lecţie de istorie.

Castelul Sturdza, Miclăuşeni

Castelul de la Miclăuşeni a fost construit între anii 1880 şi 1904, în stil neogotic de către familia Sturdza. Clădirea este impresionantă şi prezintă turnuleţe, decoraţiuni specifice stilului gotic, o scară impresionantă de marmură, parchet de mahon şi mobilă de lux. În interiorul castelului pot fi admirate colecţii de arme, costume medievale, tablouri şi colecţii rare de cărţi. Castelul Sturdza de la Miclăuşeni se află la 65 de kilometri de Iaşi.

Cetatea de Scaun a Sucevei

Cetatea de Scaun a Sucevei, întâlnită și sub denumirea de Cetatea Sucevei, este o cetate medievală aflată la marginea de est a orașului Suceava (în nord-estul României). Ea se află localizată pe un pinten terminal al unui platou aflat la o înălțime de 70 m față de lunca Sucevei. De aici, se poate vedea întreaga vale a Sucevei.

Castelul Corvinilor

Castelul Corvinilor este unul dintre cele mai frumoase castele medievale din Europa. Construit de Iancu de Hunedoara în secolul al XV-lea, de Castelul Corvinilor se leagă numeroase legende şi poveşti, printre care şi cea potrivit căreia este locul în care a fost ţinut prizonier Vlad Ţepeş şi unde acesta s-a transformat în Dracula. Odată ce ai ajuns la castel, vei fi transpus în atmosfera medievală a secolelor XV – XVI.

LEGENDA CORBULUI

Pe blazonul familiei Corvinilor este inscrptionat un corb care tine în cioc un inel de aur. Atribuirea acestui simbol al familiei are o legenda. Se spune cã Ioan de Hunedoara era fiu nelegitim al lui Sigismund de Luxemburg, rege al Ungariei, cu o frumoasa femeie din Tara Hategului, pe nume Elisabeta.

Pentru a o feri de necinste, regele îi da de sot pe unul din vitejii sai, Voicu, daruindu-i totodatã si un inel ca si dar pentru copilul nenascut, cu scopul de a fi recunoscut atunci când va creste si va merge la curtea regala. In timpul unei calatorii facuta de familia lui Voicu, poposind pentru a pranzi, inelul este uitat pe o margine a stergarului pe care erau puse merindele. Un corb, atras de stralucirea inelului îl fura încercând sa plece cu el. Copilul Ioan de Hunedoara ia un arc si sageteazã corbul, recuperand astfel inelul. Atunci cand creste si ajunge la curtea regala, povesteste aceastã patanie, iar regele, impresionat de aceasta istorie, decide ca simbolul familiei hunedorenilor sã fie corbul cu inel de aur în cioc.

Peştera Ialomiţei

Peştera din Masivul Bucegi este un loc sălbatic, perfect pentru explorat dacă te afli în căutarea aventurii. Peşterea Ialomita este situată la o altitudine de 1.500 de metri şi este un loc de care se leagă evenimente istorice şi legende locale. Din punct de vedere speologic, Peştera Ialomitei este deosebit de valoroasă şi are numeroase grote, galerii şi încăperi în care natura a sculptat stalagmite cu forme deosebite.

Mulțumim pentru vizionare!

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi