Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading content…
Transcript

Κεφάλαιο 1ο

Το Γενετικό Υλικό

Το γενετικό υλικό

ελέγχει όλες τις λειτουργίες του κυττάρου

To DNA είναι το γενετικό υλικό

  • το DNA εντοπίστηκε στον πυρήνα των κυττάρων το 1869,
  • έως και το 1944 δεν ήταν γνωστό ότι αποτελεί το γενετικό υλικό των οργανισμών.
  • Οι επιστήμονες πίστευαν ότι τα μόρια που μεταφέρουν τη γενετική πληροφορία είναι οι πρωτεΐνες, που παρουσιάζουν μεγαλύτερη ποικιλομορφία, επειδή είναι αποτέλεσμα συνδυασμού είκοσι διαφορετικών αμινοξέων, ενώ τα νουκλεϊκά οξέα είναι συνδυασμός τεσσάρων μόνο νουκλεοτιδίων!

Πειράματα Griffith

Το 1928 ο Griffith χρησιμοποίησε δύο στελέχη του βακτηρίου πνευμονιόκοκκος (Diplococcus pneumoniae), τα οποία ξεχωρίζουν μορφολογικά, όταν καλλιεργηθούν σε θρεπτικό υλικό, λόγω της παρουσίας ή μη ενός προστατευτικού καλύμματος. Το στέλεχος που είχε κάλυμμα σχημάτιζε "λείες" αποικίες και ήταν παθογόνο, δηλαδή σκότωνε τα ποντίκια που μόλυνε, ενώ εκείνο που δεν είχε κάλυμμα σχημάτιζε "αδρές" αποικίες και δεν ήταν παθογόνο.

Ο Griffith συμπέρανε ότι μερικά αδρά βακτήρ...

Ο Griffith συμπέρανε ότι μερικά αδρά βακτήρια "μετασχηματίστηκαν" σε λεία παθογόνα ύστερα από αλληλεπίδραση με τα νεκρά λεία βακτήρια, αλλά δεν μπόρεσε να δώσει ικανοποιητική απάντηση για το πώς γίνεται αυτό. Ειδικός Παράγοντας. Δεν κάνει λόγο για DNA

Διαπίστωση ότι το DNA είναι γενετικό υλικό

Διαπίστωση ότι το DNA είναι γενετικό υλικό

  • το 1944, όταν οι Avery, McLeod και McCarthy επανέλαβαν τα πειράματα του Griffith in vitro.
  • διαχώρισαν τα συστατικά των νεκρών λείων βακτηρίων σε
  • υδατάνθρακες,
  • πρωτεΐνες,
  • λιπίδια,
  • RNA,
  • DNA
  • κτλ.
  • έλεγξαν ποιο από αυτά είχε την ικανότητα μετασχηματισμού.
  • Διαπίστωσαν ότι το συστατικό που προκαλούσε το μετασχηματισμό των αδρών βακτηρίων σε λεία ήταν το DNA.

πολλά βιοχημικά δεδομένα

πολλά βιοχημικά δεδομένα

  • Η ποσότητα του DNA σε κάθε οργανισμό είναι σταθερή και δε μεταβάλλεται από αλλαγές στο περιβάλλον. Η ποσότητα του DNA είναι επίσης ίδια σε όλα τα είδη κυττάρων ενός οργανισμού όπως στην περίπτωση του ανθρώπου σε αυτά του σπλήνα, της καρδιάς, του ήπατος κτλ.
  • Οι γαμέτες των ανώτερων οργανισμών, που είναι απλοειδείς, περιέχουν τη μισή ποσότητα DNA από τα σωματικά κύτταρα, που είναι διπλοειδή.
  • Η ποσότητα του DNA είναι, κατά κανόνα, ανάλογη με την πολυπλοκότητα του οργανισμού. Συνήθως, όσο εξελικτικά ανώτερος είναι ο οργανισμός τόσο περισσότερο DNA περιέχει σε κάθε κύτταρο του.

Η οριστική επιβεβαίωση ότι το DNA είναι το γενετικό υλικό

Η οριστική επιβεβαίωση ότι το DNA είναι το γενετικό υλικό

  • το 1952 με τα κλασικά πειράματα των Hershey και Chase οι οποίοι μελέτησαν τον κύκλο ζωής του βακτηριοφάγου T2.
  • ιχνηθέτησαν τους φάγους με ραδιενεργό 35S, που ανιχνεύει τις πρωτείνες αλλά όχι το DNA, και με ραδιενεργό 32P, που ανιχνεύει το DNA αλλά όχι τις πρωτείνες.
  • με ραδιενεργούς φάγους μόλυναν βακτήρια.
  • μόνο το DNA των φάγων εισέρχεται στα βακτηριακά κύτταρα και είναι ικανό να "δώσει τις απαραίτητες εντολές", για να πολλαπλασιαστούν και να παραχθούν οι νέοι φάγοι.

Ορισμοί

Ορισμοί

Μία αποικία είναι ένα σύνολο από μικροοργανισμούς, που έχουν προέλθει από διαδοχικές διαιρέσεις ενός κυττάρου, όταν αυτό αναπτύσσεται σε στερεό θρεπτικό υλικό. Οι αποικίες είναι ορατές με γυμνό οφθαλμό.

Η έκφραση in vivo χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας βιολογικής διαδικασίας όταν αυτή πραγματοποιείται σε ένα ζωντανό οργανισμό.

Η έκφραση in vitro χρησιμοποιείται για την περιγραφή μιας βιολογικής διαδικασίας όταν αυτή πραγματοποιείται στο δοκιμαστικό σωλήνα.

Ένα τυπικό in vivo παράδειγμα είναι η απόδειξη του ημισυντηρητικού μηχανισμού της αντιγραφής του DNA. Αντίστοιχο in vitro παράδειγμα είναι η ανάλυση των ενζύμων της αντιγραφής του DNA.

Ιχνηθέτηση. Είναι η σήμανση χημικών μορίων με τη χρήση ραδιενεργών ισοτόπων, φθοριζουσών ουσιών, κτλ. Ένα τυπικό παράδειγμα είναι η χρήση ραδιενεργού φωσφόρου 32Ρ στα νουκλεοτίδια για την ιχνηθέτηση του DNA.

Δομή DNA

Δομή DNA

To DNA, όπως και το RNA, είναι ένα μακρομόριο, που αποτελείται από νουκλεοτίδια.

η αζωτούχος βάση συνδέεται με τον 1' άνθρακα της δεοξυριβόζης και η φωσφορική ομάδα με τον 5' άνθρακα.

Στα νουκλεοτίδια του DNA η αζωτούχος βάση μπορεί να είναι μία από τις: αδενίνη (Α), γουανίνη (G), κυτοσίνη (C) και θυμίνη (Τ)

Πολυνουκλεοτιδική Αλυσίδα

3'-5' φωσφοδιεστερικός δεσμός

  • Μια πολυνουκλεοτιδικη αλυσίδα σχηματίζεται από την ένωση πολλών νουκλεοτιδίων με ομοιοπολικό δεσμό. Ο δεσμός αυτός δημιουργείται μεταξύ του υδροξυλίου του 3' άνθρακα της πεντόζης του πρώτου νουκλεοτιδίου και της φωσφορικής ομάδας που είναι συνδεδεμένη στον 5' άνθρακα της πεντόζης του επόμενου νουκλεοτιδίου. Ο δεσμός αυτός ονομάζεται 3'-5' φωσφοδιεστερικός δεσμός.
  • Με τον τρόπο αυτό η πολυνουκλεοτιδική αλυσίδα που δημιουργείται έχει ένα σκελετό, που αποτελείται από επανάληψη των μορίων φωσφορική ομάδα-πεντόζη-φωσφορική ομάδα-πεντόζη. Ανεξάρτητα από τον αριθμό των νουκλεοτιδίων από τα οποία αποτελείται η πολυνουκλεοτιδική αλυσίδα, το πρώτο της νουκλεοτίδιο έχει πάντα μία ελεύθερη φωσφορική ομάδα συνδεδεμένη στον 5' άνθρακα της πεντόζης του και το τελευταίο νουκλεοτίδιο της έχει ελεύθερο το υδροξύλιο του 3' άνθρακα της πεντόζης του. Για το λόγο αυτό αναφέρεται ότι ο προσανατολισμός της πολυνουκλεοτιδικής αλυσίδας είναι 5'→3'.

Η ανακάλυψη της διπλής έλικας του DNA

  • Δεδομένα από την ανάλυση του ποσοστού των βάσεων σε μόρια DNA από διαφορετικούς οργανισμούς έδειχναν ότι σε κάθε μόριο DNA ο αριθμός των νουκλεοτιδίων που έχουν ως βάση την αδενίνη είναι ίσος με τον αριθμό των νουκλεοτιδίων που έχουν θυμίνη, και ο αριθμός των νουκλεοτιδίων που έχουν ως βάση τη γουανίνη είναι ίσος με τον αριθμό αυτών που έχουν κυτοσίνη. Δηλαδή ισχύει Α=Τ και G=C.
  • Επίσης, βρέθηκε ότι η αναλογία των βάσεων [(A+T)/(G + C)] διαφέρει από είδος σε είδος και σχετίζεται με το είδος του οργανισμού.
  • Αποτελέσματα που αφορούσαν την απεικόνιση του μορίου του DNA με χρήση ακτίνων-Χ (Wilkins και Franklin )

Στηριζόμενοι στο σύνολο των αποτελεσμάτων οι Watson και Crick διατύπωσαν το μοντέλο της διπλής έλικας του DNA, που αναφέρεται στη δομή του DNA στο χώρο

Το μοντέλο της Διπλής Έλικας του DNA

  • To DNA αποτελείται από δύο πολυνουκλεοτιδικές αλυσίδες που σχηματίζουν στο χώρο μία δεξιόστροφη διπλή έλικα.
  • Η διπλή έλικα έχει ένα σταθερό σκελετό, που αποτελείται από επαναλαμβανόμενα μόρια φωσφορικής ομάδας-δεοξυριβόζης ενωμένων με φωσφοδιεστερικό δεσμό. Ο σκελετός αυτός είναι υδρόφιλος και βρίσκεται στο εξωτερικό του μορίου. Προς το εσωτερικό του σταθερού αυτού σκελετού βρίσκονται οι αζωτούχες βάσεις που είναι υδρόφοβες.
  • Οι αζωτούχες βάσεις της μιας αλυσίδας συνδέονται με δεσμούς υδρογόνου με τις αζωτούχες βάσεις της απέναντι αλυσίδας με βάση τον κανόνα της συμπληρωματικότητας. Η αδενίνη συνδέεται μόνο με θυμίνη και αντίστροφα, ενώ η κυτοσίνη μόνο με γουανίνη και αντίστροφα. Οι δεσμοί υδρογόνου που αναπτύσσονται μεταξύ των βάσεων σταθεροποιούν τη δευτεροταγή δομή του μορίου.
  • Αναμεσα στην αδενίνη και τη θυμίνη σχηματίζονται δυο δεσμοί υδρογόνου, ενώ ανάμεσα στη γουανίνη και την κυτοσίνη σχηματίζονται τρεις δεσμοί υδρογόνου.
  • Οι δύο αλυσίδες ενός μορίου DNA είναι συμπληρωματικές, και αυτό υποδηλώνει ότι η αλληλουχία της μιας καθορίζει την αλληλουχία της άλλης. Η συμπληρωματικότητα έχει τεράστια σημασία για τον αυτοδιπλασιασμό του DNA, μια ιδιότητα που το καθιστά το καταλληλότερο μόριο για τη διατήρηση και τη μεταβίβαση της γενετικής πληροφορίας. Κάθε αλυσίδα DNA μπορεί να χρησιμεύει ως καλούπι για τη σύνθεση μιας συμπληρωματικής αλυσίδας, ώστε τελικά να σχηματίζονται δύο δίκλωνα μόρια DNA πανομοιότυπα με το μητρικό μόριο. Επίσης παίζει ρόλο και στην έκφραση της γενετικής πληροφορίας (μεταγραφή-μετάφραση)
  • Οι δύο αλυσίδες είναι αντιπαράλληλες, δηλαδή το 3' άκρο της μίας είναι απέναντι από το 5' άκρο της άλλης.

Το γενετικό υλικό

ελέγχει όλες τις λειτουργίες του κυττάρου

To DNA αποτελεί το γενετικό υλικό όλων των κυττάρων και των περισσότερων ιών. Κάποιοι ιοί έχουν ως γενετικό υλικό RNA (RNA-ιοί) (ρετροιοί, γρίππη, HIV...).

Το γενετικό υλικό

ελέγχει όλες τις λειτουργίες του κυττάρου

Δεν παίζει ρόλο η συμπληρωματικότητα αφού αποθηκεύεται και στο RNA

Λειτουργίες του Γενετικού Υλικού

Παίζει ρόλο η συμπληρωματικότητα των αζωτούχων βάσεων

Η αποθήκευση της γενετικής πληροφορίας.

Στο DNA (ή στο RNA των RNA ιών) περιέχονται οι πληροφορίες που καθορίζουν όλα τα χαρακτηριστικά ενός οργανισμού και οι οποίες οργανώνονται σε λειτουργικές μονάδες, τα γονίδια.

Η αποθήκευση της γενετικής πληροφορίας.

Οι πληροφορίες αποθηκεύονται στην αλληλουχία των αζωτούχων βάσεων

Η διατήρηση και η μεταβίβαση της γενετικής πληροφορίας από κυτταρο σε κύτταρο και από οργανισμό σε οργανισμό,

εξασφαλίζονται με τον αυτοδιπλασιασμό του DNA (αντιγραφή ή αντίστροφη μεταγραφή για RNA ιούς).

Η διατήρηση και η μεταβίβαση της γενετικής πληροφορίας α...

Η Γενετική Πληροφορία ( αλληλουχία αζωτούχων βάσεων) προστατεύεται στο υδρόφοβο εσωτερικό της διπλής έλικας, από παράγοντες που βρίσκονται στο υδρόφιλο περιβάλλον

Η έκφραση των γενετικών πληροφοριών

που επιτυγχάνεται με τον έλεγχο της σύνθεσης των πρωτεϊνών.

Η έκφραση των γενετικών πληροφοριών

  • Μεταγραφή
  • Μετάφραση

Γονιδίωμα

  • Το γενετικό υλικό ενός κυττάρου αποτελεί το γονιδίωμά του.
  • Στα ευκαρυωτικά κύτταρα το γενετικό υλικό κατανέμεται στον πυρήνα, στα μιτοχόνδρια και στους χλωροπλάστες.
  • Συνήθως όμως ο όρος γονιδίωμα αναφέρεται στο γενετικό υλικό που βρίσκεται στον πυρήνα.
  • Επίσης ο όρος γονιδίωμα χρησιμοποιείται και για το σύνολο των γονιδίων ενός οργανισμού

Γονιδίωμα

Απλοειδή

Τα κύτταρα ή οι οργανισμοί στους οποίους το γονιδίωμα υπάρχει σε ένα μόνο αντίγραφο, όπως είναι τα προκαρυωτικά κύτταρα (βακτήρια) και οι γαμέτες των διπλοειδών οργανισμών, ονομάζονται απλοειδή.

Απλοειδή

n= Αριθμός απλοειδών χρωμοσωμάτων

π.χ. n=23 στον άνθρωπο

Διπλοειδή

Τα κύτταρα ή οι οργανισμοί στους οποίους το γονιδίωμα υπάρχει σε δύο αντίγραφα, όπως είναι τα σωματικά κύτταρα των ανώτερων ευκαρυωτικών οργανισμών, ονομάζονται διπλοειδή.

Διπλοειδή

2n

π.χ. 2n=46 στον άνθρωπο

Διαστάσεις

Κάθε αζωτούχα βάση αντιστοιχεί σε ένα νουκλεοτίδιο, άρα η αλληλουχία αζωτούχων βάσεων σε κάθε αλυσίδα είναι και η αλληλουχία των νουκλεοτιδίων

  • Μήκος DNA= σε αριθμό ζευγων Βάσεων (δίκλωνο)
  • Μήκος RNA= σε αριθμό βάσεων (μονόκλωνο)

Διαστάσεις

Το μέγεθος όμως ενός μορίου DNA μπορεί να μετρηθεί και από το χώρο που καταλαμβάνει π.χ. στα προκαρυωτικά κύτταρα το μήκος του κεντρικού DNA είναι 1 mm , αλλά συσπειρώνεται σε 1μm

Προκαρυωτικά κύτταρα

  • (n) απλοειδή κύτταρα
  • 1 κεντρικό δίκλωνο κυκλικό DNA
  • μήκος περίπου 1mm
  • πακετάρεται με βοήθεια πρωτεϊνών σε 1μm
  • βρίσκεται σε μια περιοχή (πυρηνοειδές)
  • είναι σε επαφή με την κυτταρική μεμβράνη.

Προκαρυωτικά κύτταρα

1μm

Πλασμίδια

  • Τα πλασμίδια είναι δίκλωνα, κυκλικά μόρια DNA με διάφορα μεγέθη.
  • Περιέχουν μικρό ποσοστό της γενετικής πληροφορίας και αποτελούν το 1 -2% του βακτηριακού DNA.
  • Ένα βακτήριο μπορεί να περιέχει ένα ή περισσότερα είδη πλασμιδίων σε αρκετά αντίγραφα, τα οποία αντιγράφονται ανεξάρτητα από το κύριο μόριο DNA του βακτηρίου.
  • Μεταξύ των γονιδίων που περιέχονται στα πλασμίδια υπάρχουν γονίδια ανθεκτικότητας σε αντιβιοτικά και γονίδια που σχετίζονται με τη μεταφορά γενετικού υλικού από ένα βακτήριο σε άλλο.
  • Τα πλασμίδια έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάσσουν γενετικό υλικό τόσο
  • μεταξύ τους όσο και
  • με το κύριο μόριο DNA του βακτηρίου, καθώς και να
  • μεταφέρονται από ένα βακτήριο σε άλλο (μετασχηματισμός) Πείραμα?...
  • Με τον τρόπο αυτό μετασχηματίζουν το βακτήριο στο οποίο εισέρχονται και του προσδίδουν καινούριες ιδιότητες.
  • Τα πλασμίδια αποτελούν πολύτιμο εργαλείο των τεχνικών της Γενετικής Μηχανικής, όπως θα αναλυθεί στο κεφάλαιο του ανασυνδυασμένου DNA.

Ευκαρυωτικοί Οργανισμοί

  • Το γενετικό υλικό των ευκαρυωτικών κυττάρων έχει μεγαλύτερο μήκος από αυτό των προκαρυωτικών.
  • Το συνολικό DNA που υπάρχει σε κάθε ευκαρυωτικό κύτταρο δεν είναι ένα ενιαίο μόριο, αλλά αποτελείται από πολλά γραμμικά μόρια (χρωμοσώματα), ο αριθμός και το μήκος των οποίων είναι χαρακτηριστικά για τα διάφορα είδη των οργανισμών (n).
  • Τα μόρια του DNA πακετάρονται με πρωτεΐνες και σχηματίζουν τα ινίδια χρωματίνης.
  • Το συνολικό DNA σε κάθε διπλοειδές κύτταρο του ανθρώπου έχει μήκος περίπου 2 m και συσπειρώνεται σε τέτοιο βαθμό, ώστε να χωράει στον πυρήνα, που έχει διάμετρο 10 μm!

Πακετάρισμα

από 4 είδη ιστονών

146 ζεύγη βάσεων

τυλίγονται 2,5 στροφές γύρω από το οκταμερές

Άλλο είδος ιστόνης εκτός οκταμερούς που συμμετέχει στην αναδίπλωση

Πακετάρισμα

Κατά τη μεσόφαση το γενετικό υλικό έχει μικρό βαθμό συσπείρωσης και σχηματίζει δίκτυο ινιδίων χρωματίνης. Κατά συνέπεια τα ινίδια χρωματίνης δεν είναι ορατά ως μεμονωμένες δομές με το οπτικό μικροσκόπιο.

Αυτή η αναδίπλωση γίνεται στην Μίτωση ή Μείωση

  • Πρόφαση
  • Μετάφαση

Κυτταρικός Κύκλος Χρωμοσώματος

2 ακριβή αντίγραφα του αρχικού

Καρυότυπος

  • Για τον άνθρωπο n=23
  • είναι διπλοειδής άρα έχει 2n=46 χρωμοσώματα στα σωματικά του κύτταρα
  • Αν το μήκος του DNA σε ένα γαμέτη είναι 3x10 9, πόσο είναι το μήκος του DNA στον πυρήνα ενός σωματικού μας κυττάρου;
  • ....

Καρυότυπος

Κάθε φυσιολογικό μεταφασικά χρωμόσωμα αποτελείται από δύο αδελφές χρωματίδες, οι οποίες συγκρατούνται στο κεντρομερίδιο. Το κεντρομερίδιο «διαιρεί» κάθε χρωματίδα σε δύο βραχίονες, ένα μεγάλο και ένα μικρό. Τα μεταφασικά χρωμοσώματα ενός κυττάρου διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος και ως προς τη θέση του κεντρομεριδίου.

Παρασκευή Καρυότυπου

  • Χρησιμοποιούμε κύτταρα στη φάση της κυτταρικής διαίρεσης, διότι τότε τα χρωμοσώματα έχουν την μέγιστη συσπείρωση και μπορούν να φανούν στο οπτικό μικροσκόπιο. Προέρχονται
  • είτε από ιστούς που διαιρούνται φυσιολογικά, π.χ;
  • είτε από κυτταροκαλλιέργειες, όπου γίνεται in vitro επαγωγή της διαίρεσης με ουσίες που έχουν μιτογόνο δράση.
  • Χρησιμοποιούνται ουσίες οι οποίες σταματούν την κυπαρική διαίρεση στο στάδιο της Μετάφασης, (κολχικίνη) αλλιώς σε ένα πληθυσμό διαιρούμενων κυττάρων το ποσοστό αυτών που βρίσκονται στη μετάφαση θα ήταν μικρό
  • Στη συνέχεια τα κύτταρα επωάζονται σε υποτονικό διάλυμα, ώστε να σπάσει η κυπαρική τους μεμβράνη, και
  • τα χρωμοσώματά τους απλώνονται σε αντικειμενοφόρο πλάκα.
  • Xρωματίζονται με ειδικές χρωστικές ουσίες (Giemsa) και παρατηρούνται στο μικροσκόπιο.
  • Τα μεταφασικά χρωμοσώματα ενός κυττάρου διαφέρουν μεταξύ τους ως προς το μέγεθος και ως προς τη θέση του κεντρομεριδίου και τις ζώνες που δημιουργούν οι χρωστικές ουσίες
  • Φωτογραφίζονται ή σχεδιάζονται και ταξινομούνται ανά δύο (Ζεύγη ομολόγων χρωμοσωμάτων) κατά ελαττούμενο μέγεθος.

Παρασκευή Καρυότυπου

Πόσα μόρια DNA είναι εδώ;

46 μεταφασικά χρωμοσώματα, 92 γραμμικά μόρια DNA, 12x10 9 ζεύγη βάσεων

Μελέτη Καρυότυπου

Τι μπορούμε να καταλάβουμε από τον καρυότυπο;

το είδος του οργανισμού από τον αριθμό και την μορφή των χρωμοσωμάτων (n)

  • Ο αριθμός και η μορφολογία των χρωμοσωμάτων είναι ιδιαίτερο χαρακτηριστικό κάθε είδους.
  • Στον άνθρωπο τα φυσιολογικά αρσενικά και θηλυκά άτομα έχουν στον πυρήνα των σωματικών τους κυττάρων 23 ζεύγη χρωμοσωμάτων. Το ένα χρωμόσωμα καθε ζεύγους είναι πατρικής και το άλλο μητρικής προέλευσης και ελέγχουν τις ίδιες ιδιότητες. (ομόλογα)
  • Από τα 23 ζεύγη τα 22 είναι μορφολογικά ίδια στα αρσενικά και στα θηλυκά άτομα και ονομάζονται αυτοσωμικά χρωμοσώματα.
  • Το 23ο ζεύγος στα θηλυκά άτομα αποτελείται από δύο Χ χρωμοσώματα, ενώ στα αρσενικά από ένα Χ και ένα Υ χρωμόσωμα. Το Υ χρωμόσωμα είναι μικρότερο σε μέγεθος από το Χ. Τα χρωμοσώματα αυτά ονομάζονται φυλετικά και σε πολλούς οργανισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου, καθορίζουν το φύλο.
  • Στον άνθρωπο η παρουσία του Υ χρωμοσώματος καθορίζει το αρσενικό άτομο, ενώ η απουσία του το θηλυκό άτομο. Έτσι, ένα φυσιολογικό αρσενικό άτομο έχει 44 αυτοσωμικά χρωμοσώματα και ένα ζεύγος ΧΥ, ενώ ένα φυσιολογικό θηλυκό 44 αυτοσωμικά και ένα ζεύγος XX.

Μελέτη Καρυότυπου

το φύλο από τα φυλετικά χρωμοσώματα

Χρωμοσωμικές ανωμαλίες από τον αριθμό και τη μορφή των χρωμοσωμάτων

http://learn.genetics.utah.edu/content/basics/karyotype/

  • Άρα τι φύλο έχει ένα άτομο με 1 Χ στα σωματικά του κύτταρα;
  • Τι φύλο με 3 Χ (ΧΧΧ);
  • Τι φύλο θα είχε με ένα Υ (μη βιώσιμο επειδή λείπουν χρήσιμα γονίδια του Χ);
  • Ένα κύτταρο με 1 X χρωμόσωμα από τι φύλο προέρχεται;

Μιτοχόνδρια και Χλωροπλάστες

  • Τα μιτοχόνδρια και οι χλωροπλάστες έχουν DNA.
  • Είναι ημιαυτόνομα οργανίδια διότι το DNA τους δεν κωδικοποιεί όλες τις πληροφορίες για την λειτουργία και τον διπλασιασμό τους. Εξαρτώνται και από το πυρηνικό DNA

Μιτοχόνδρια

  • 2-10 αντίγραφα κυκλικού δίκλωνου DNA
  • Σε ορισμένα όμως κατώτερα πρωτόζωα είναι γραμμικό.
  • Περιέχει γονίδια για την οξειδωτική φωσφορυλίωση και ορισμένες πρωτεΐνες.
  • Το ζυγωτό των ανώτερων οργανισμών περιέχει μόνο τα μιτοχόνδρια που προέρχονται από το ωάριο. Επομένως, η προέλευση των μιτοχονδριακών γονιδίων είναι μητρική.

Μιτοχόνδρια

Χλωροπλάστες

  • Κυκλικό Δίκλωνο DNA
  • Μεγαλύτερο από το μιτοχονδριακό DNA
  • Περιέχει γονίδια για την Φωτοσύνθεση και για ορισμένες πρωτεΐνες.

Χλωροπλάστες

Ιοί

  • Οι ιοί περιέχουν ένα μόνο είδος νουκλεϊκού οξέος, το οποίο μπορεί να είναι DNA ή RNA.
  • To DNA των ιών μπορεί να είναι μονόκλωνο ή δίκλωνο, γραμμικό ή κυκλικό.
  • Οι RNA ιοί έχουν συνήθως γραμμικό RNA (σε σπάνιες περιπτώσεις είναι κυκλικό), το οποίο μπορεί να είναι μονόκλωνο ή δίκλωνο.

Ιοί

Θεματα Πανελληνίων στο Γενετικό Υλικό

Θεματα Πανελληνίων στο Γενετικό Υλικό

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi