Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
---------------
--------
---------------
------------
---------------
---------
Resume
Roman "Dig og mig ved daggry" omhandler to unge mennesker, Liam og Louise, som kommer fra hver deres baggrund og har vidt forskellige udgangspunkter i livet. De to mødes tilfældigt en aften og derfra udvikles deres forhold i rekord fart. De to er så tæt knyttet sammen, at det kan være svært at skille deres identiteter fra hinanden. De er smeltet sammen på godt og ondt. Deres forhold er en dans på røde roser, indtil en dag hvor Liam og, hans bedste ven, Jeppe indblandes i narkomiljøet. En dum beslutning medfører, at først Jeppe rodes ud i en vild jagt på, at tilbage betale en gæld. Senere hen videføres den selvsamme gæld til Liam. Men der er ingen udvej, opkræverne kræver mere og mere. Louise og Liam ser tilsidst ingen anden udvej end at tage livet af sig selv. På den måde vil de altid forblive sammen.
Ungdomsromanen "Dig og mig ved daggry" blev publiceret d. 22 oktober 2013 og er skrevet af Sanne Munk Jensen og Glenn Ringtved .
Sanne Munk Jensen har en Cand.mag. i medievidenskab og nordisk sprog og litteratur fra Aarhus Universitet. Sanne har skrevet flere kendte ungdomsbøger og er desuden også manuskriptforfatter. Hendes gennembrud fik hun med romanen "En dag skinner solen også på en hunds røv" som hun vandt flere priser for. Siden hen har hun skrevet mange flere bøger b.la. "Dig og mig vad daggry".
Glenn Ringtved har en BA i dansk fra Aalborg Universitet. Han har ligesom Sanne Munk skrevet flere børne- og ungdomsbøger men har derudover også skrevet om socialrealisme til de ældste. Glenn Ringtved er kendt for at formå at skrive med stor sikkerhed og troværdighed om/til børn i sorg, børn der oplever svigt eller børn der befinder sig i hormonel untagelsestilstand.
"Dig og mig ved daggry" blev udgivet d. 22 oktober 2013. Romanen hører indenunder genren ungdomsroman da den handler om problematikker unge står overfor, f.eks. den første kærlighed, usikkerhed, selvstændighed, narko osv.
Romaner omhandlende sådanne temaer var især populære i 1970'erne. I disse år udkom der mange nye romaner, der defor omhandlede det.
"Dig og mig ved daggry" tager samme emner op som dengang, men i nyere tid.
Romanen hører derudover også indenunder genrene fiktion og epik. Epik vil sige, at det er en skønlitterær tekst, der skildre et handlingsforløb. Det er en fiktiv roman, da selve handlingen er opfundet. Selvom en historie nærmest identisk sagtens kunne have forgået i den virkelig verden, bygger den historie ikke på en reel fortælling fra den virkelige verden.
Personkarakteristik & miljø
Liam er en ung flot dreng, omtrent samme alder som Louise. Hans far kommer fra Irland og derfor er Liam halv irsk. Liam gennemgår ligesom Louise en udvikling. Liam er også dybt forelsket i Louise, og de to er altid at finde sammen. Liam virker som den dominernde i forholdet(s. 106). Han virker ikke dominerende på en ubehagelig måde, men i romanen fremstår Liam som den handlekraftige beslutningstager. Denne handlekraftighed gør også at Liam ønsker at være selvstændig(s. 58), dette ønske ender dog ud i Liams indblandelse i narkomiljøet. Liams udvikling kommer til syne ved, at han tilsidts i bogen føler sig magtesløs. I starten og gennem næsten hele bogen er Liam meget løsningorinteret og hælper både Louise, men også Jeppe da han kommer i problemer. Liam formår at være den stærke for sine nærmeste. Tilsidst i bogen svækkes han dog, han ser ingen udveje, ingen muligheder.
Louise er pige på 17 år. Louise gennemgår en personligudvikling, i gennem hele historien. En ting der dog kendetegner hende er hendes usikkerhed. I starten kommer det til udtryk, ved at hun selv beskriver sig som værende udenfor og usikker(s. 12 l. 17-19). Senere hen i fortællingen ses denne usikkerhed, ved at Louise støtter sig meget op ad Liam(s. 28). Louise er også så stærkt tiltrukket af Liam, at hun isolere sig fra sin familie og omverdenen(s. 33-34). Udviklingen ses ved, at Louise tilsidst i historien endelig danner sig og handler på selvstændige holdninger. Tilsidst er det også hende der prøver at holde sammen på det hele. Da det hele er ved at smuldre tager Louise noget ansvar og denne gang er det hende der træder til og prøver at finde løsninger, istedetfor det er Liams som sædvanligt. Det kommer b.la. til udtryk da hun aflader geværet selvom Liam siger at hun ikke skal.
Efter Louise og Liams død, er Gorm meget opsat på at finde ud af hvorfor og hvem der var skyld i Louises død. Gorm beskylder Liam for Louises død, da han mener, at han trak hende med i faldet(s.20). Han mener også, at Ian er medskyldig da hans holdning er, at Ian ikke har opdraget Liam ordentligt. Det, at han er så opsat på at finde sandheden bag dødsfaldet gør, at han starter en støre efterforskning.
Louises mor er udadtil en meget typisk mor, der arbejder på sygehuset(s. 10 l.23). Men hun har nogle problemer. Ligesom Louise føler Ulla sig også udenfor fællesskabet(s. 99), det medfører, at hun ønsker, at Louise ikke skal have det på samme måde, og hun derfor skal have mange veninder(s. 49). Efter Louises død har Ulla meget svært ved at håndtere situationen. Hun har ingen træng til at kende sandheden, men vil aller helst bare flygte væk fra det hele(s. 19). Tilsidst bliver det så svært for Ulla, at hun tager piller fra sygehuset for selv at have muligheden for at begå slevmord(s. 110-111)
Liams far Ian, er fra Irland. Han er eneforsørger eftersom, at Liams mor døde af kræft. Ian har en lidt hård måde at opdrage på, hvis Liam opfører sig respektløst. Men Louise giver også udtryk for, at han er sød(s. 22). Selvom Ian til tider er hård overfor Liam så er han stadig stolt over ham. Det kommer til udtryk ved, at han roser ham(s. 25). Ian mistrives en smule i hans hverdag og savner Irland. Han elsker derfor natten, hvor alt er gået i stå, men hader morgener for så starter det hele igen(s. 124). Efter Liams død har Ian det svært, hvilket også hans chef lægger mærke til(s. 125)
Jeppe er Liams bedsteven. Han beskrives som en høj, tynd og til tider lidt klodset fyr(s. 66), derudover får man også fortalt at han er stor dyreelsker(s.66-67). Jeppe har ligesom Liam mistet sin mor. Louise mener, at det er en af grundene til, at de to drenge har fundet sammen(s. 68). En ting både Liam, men især Jeppe elsker, er at ryge sig skæve sammen. Jeppe er derfor altid påvirket. Jeppe harogså et brændene ønske og at være selvstændig, han ænsker ikke at være under nogen chef(s. 58). Af den grund rodes han ud i at sælge stoffer. Jeppe bliver dog betaget af alle de penge, og mister kontrollen. Han ender derfor med at skyldepenge til sin overordnede, Johannes(s. 118-119). Jeppe formår dog ikke at tilbage betale Johannes, og han ender i sidtse ende med at tage livet af sig selv.
Indre:
Ydre:
Romanen tager sted i Aalborg. Personerne befinder sig mest i Liams eller Ians lejlighed, Louises hus, hos Johannes eller i campingvognen udenfor sommerlandet.
De befinder sig i et ret barskt miljø. Det, at de flytter hjemmefra så tideligt gør, at de skal klarer meget selv. Det bliver ikke bedre da de indblandes i narkomiljøet. Her er der mange hårde mennesker og principper. Efter indblandes i narkomiljøet, mistrives både Liam, Louise og Jeppe. Det er et ubehageligt miljø, hvor man skal holde øjne og ører åbne, da man aldrig kan føle sig helt tryg,
Romanen starter i in medias res, hvor vi for fortalt om hvordan Liam og Louise bliver hevet op af vandet efter, at de har taget deres eget liv. I resten af fortællingen springer historien i mellem tiden, før selvmordet og tiden efter. Vi får altså flashbacks til hvordan Liam og Louise fandt sammen, hvordan deres liv forløb og hvad der i sidste ende var så stor en udordring at selvmord var deres eneste udvej. Imens hører vi også om tiden efter og hvordan de pårørende har det.
Louise er historiens fortæller (jeg-fortæller). I historien er Louise en al-videne fortæller, da hun ved hvordan alle føler og hvordan de handler. Hu har også en indre synsvinkel, da hun som sagt kan "gå ind" i personerne og vide hvad de føler.
Sproget er meget moderne, kan bl.a. se på det slang der bruges: s. 29 ”I en lang periode pjækkede jeg næsten hver dag for at tage med Liam hjem og knalde” - hvis sproget var mere gammeldags havde der ikke stået knaldet men haft samleje.
Også dele af bogen er på engelsk, hvilket også er ret moderne. Desuden er det engelsk der bruges også et nutidigt sprog: s. 29 ”Dad could you please fuck off? I’ve got my cock in Loui’s cunt”
Ikke blot sproget er moderne, men også de handlinger der skrives om: druk, seksuelle akter, narko osv. (s. 12 ”tog hjem til Cille og drak Mokai”, s. 29 ”I en lang periode pjækkede jeg næsten hver dag for at tage med Liam hjem og knalde”, s. 62 ”Det var jo lige meget hvem der solgte stofferne”.
Billedsprog:
Sammenligning - Glenbeigh blev nærmest vores helt eget Nangijala.
Sammenligning - de er som tre vildfarne satellitter i universet.
Sammenligning - Jeppe stod og lurede som en anden Orla Frøsnapper.
Besjæling/personificering - Alt er dødt i huset.
Personificering - Hendes stemme er tør som sandpapir.
Kursiv
Når der skal lægges ekstra tryk eller betydning på et ord/sætning står det i kursiv: s. 102 ”Du skal kun klappe, når du kan mærke, at du virkelig har brug for luft”, s. 102 ”Jamen det kan du? Siger jeg jo til dig”, s. 138 ”Bloody, fucking idiot”, s. 139 ”Bare fordi hun åbenbart er ligeglad med hvorfor deres datter døde”, s. 148 ”Det lignede ikke Jeppe bare at blive væk”, s. 151 ”Jeg kan ikke huske om han havde åbne eller lukkede øjne, eller hvad for noget tøj, han havde på, eller hvordan han sådan helt præcist hang, men lugten glemmer jeg aldrig”, s. 232 ”Det er sådan et latterligt ord, tænker han, bagmændene, men han kan ikke komme på andre”, s. 157 ”Ville du dø for mor, måske? Hva’ far?”.
Kærlighed - Louise og Liam er utrolig forelsket. Derudover ses det også tydeligt efter deres død, at der også er en dyb kærlighed fra forældrene til begge.
Selvstændighed - Louise nævner i historien, at den kærlighed hun har til Liam har forårsaget, at deres identiteter er smeltet sammen. Hun har derfor svært ved at agere selvstændigt indtil til sidst.
Barske ungdomsliv - Både Louise, Liam og Jeppe indblandes i et hårdt miljø, hvor der ingen kære mor er. Narkomiljøet er et hårdt miljø hvor mottoet "et øje for et øje" gøre sig gældene. De lærer altså at stå på egne ben, på en hård og brutal måde.
Forældre svigt - Selvom Louise giver til udtryk for at hendes forældre ikke kunne have gjort det store for at forhindre hendes selvmord, føler hendes forældre at de har svigtet. Ligeså føler Liams far også at han har fejlet og svigtet Liam. Efter Liams død prøver han også rod bord med det ved at prøve at danne en tættere relation til Liams lillebror Jonathan
Selmord er ingen udvej - Louise fortæller historien alene hvilket indikere, at hun er alene efter hendes død. Hende og Liam er ikke sammen efter selvmordet. Så selvom målet med selvmordet var at forblive sammen til evig tid, lader det til, at det ikke skete. Hun oplever også hvordan reaktionerne er ovenpå deres selvmord, og jeg tror at det er en øjenåbner for hende. Hun kan se hvor mange hun sårer og hvor mange der holdte af hende.
Historien bygger på to unge mennesker som kommer fra hver deres baggrund og har to forskellige udgangspunkter i livet. Som det kommer til udtryk er Louises familie rimelig velhavende, med to jobs der har krævet en længere uddannelse. Liam derimod kommer fra lidt mere kummerlige forhold. Han bor i en lejlighed med sin far som nu er eneforsørger. Faren har hellere ikke et job, der har krævet en lang uddannelse. Ud fra de tog baggrunde vil man mene at der var størst sandsynlighed for at Liam rodes ind i noget. Men da Louise blandes ind i det samme miljø som Liam og de omgås samme kreds, rodes Louise også ind i dette.
Efter deres død er reaktionerne også meget forskellige, der er en større forståelse for hvorfor Liam gjorde det, modsat Louise. Folk har svært ved at acceptere det og kan ikke sætte sig ind i hvorfor hun ville gøre det? Igen fordi at udefra set havde hun et godt liv, ”en god arv”.
Så ifølge denne historien har både miljø og arv, en indflydelse. I Liams tilfælde kan man snakke om at det både er arven, men også miljøet der påvirker. I Louises er det primært miljøet.
Jeg har valgt at perspektivere til Nordkraft. Ligesom i Dig og mig ved daggry, finder fortællingen sted i Aalborg. Ydermere er hovedpersonerne i begge bøger også indblandet i narkomiljøet. Nordkraft er delt op i tre, hvor man hører historien fra tre forskellige synspunkter. Denne ene man får fortalt historien fra er Maria der, ligesom Louise, bliver en del af narkomiljøet pga. sin kæreste. Marias kæreste Asger er pusher, og selvom Maria ikke ønsker at tage del af det miljø, kan hun ikke få sig selv til at slå op med ham pga. hendes store kærlighed til ham. Louise har det på præcis samme måde, med Liam og hans indblanding i narko. Så i begge tilfælde er det kæresterne der får de to unge piger indblandet og selvom ingen af dem i teorien ønsker at være en del af det, kan de ikke få sig selv til at lad være, da det vil føre til, at de mistede deres livskærlighed.
Jeg synes at ungdosmromanen "dig og mig ved daggry" er en super god og letlæselig bog. Sanne og Glenn formår at formidle en masse vigtige problemer unge nu til dags kan rodes ind i. Det ekstarordinære ved denne bog er måden de gør det på. Med deres ungdommelige og nutidige sprog rammer de målgruppen, og alle kan forstå de væsentlige pointer. Jeg vil klart anbefale den bog da jeg som sagt synes den er godt skrevet og at der gode teamer, men også pga. dens opbygning. Romanens komposition gør, at man som fanger bliver revet med. Du bliver fanget i starten da bogen er skrevet i in medias res. Og sidenhen finder man det utrolig spændene da man får alle synsvinkler med. Alt i alt en meget god bog for unge.