CİRİT
Cirit, ucunda demirden delici bir kısım olan, kayın veya şimşir ağacından yapılan yaklaşık 1 metre uzunlukta sopa şeklinde bir silahtır. Savaşta düşmana karşı kullanılan ciridin spor olarak yapılması, hem atları zinde tutmakta hem de Türk askerlerinin ustalaşmalarına sebep olmuştur.
Cirit Oyunu’nda iki takım bulunur. Bu takımlar 70 ilâ 120 metre genişliğindeki bir alanda karşılıklı olarak alanın en gerisinde 6′şar, 8′er veya 12′şer kişi olarak dizilirler. Ciritçiler geleneksel kıyafetleriyle atlarına biner.Sağ ellerine atacakları ilk ciriti, diğer ellerine de yedek ve yetecek miktarda cirit alırlar. İki tarafın birinden bir atlı öne fırlar, karşı dizinin önüne 30-40 metre kadar yaklaşır. Karşı tarafın oyuncularından birisinin adını seslenerek meydana davet eder.Sağ elindeki ciriti ona doğru fırlatır, sonra geri döner, atını kendi dizisine doğru çeker. Karşı tarafın davet edilen oyuncusu hızla onu takip eder, elindeki ciriti geri dönüp kaçan karşı taraf elemanına fırlatır. Bu kez ilk oyuncunun çıktığı sıradan diğer bir ciritçi onu karşılar.
NASIL OYNANIR
İkinci diziden çıkan, sırasındaki yerini almak için süratle yerine dönmeye çalışır. Bu defa rakibi onu kovalar ve ciritini atar.
Ciritçi karşı taraf oyuncusundan kendisini sakınmak için çeşitli hareketler yapar, atın sağına soluna, karnının altına, boynuna eğilir. Bazı ciritçiler rakibi kaçıp dizisine ulaşana kadar üç-dört cirit savurarak isabet ettirmek suretiyle sayı toplar.
Bu arada başına, gözüne, kulağına cirit isabet eden bazı oyuncuların yaralanmasına sebebiyet verilebilir.Atlı ciritte rakibi bağışlama, affetme de teşvik edilen bir davranış şeklidir. Karşı tarafın önünü kesip ciritle vurma imkanı varken, bağışlayan sporcu puan kazanmaktadır.Bu tür bir davranış, sporda asalet ve erdemin korunması açısından örnek bir uygulama olmuştur.
Text
Images
Symbols
Videos
http://www.internethaber.com/cirit-nasil-oynanir-cirit-atma-kurallarina-bakin-foto-galerisi-1739388.htm?page=3