Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
Pasoptismul este o orientare culturala si ideologica: cuprinde perioada literara dintre 1840 si 1860, perioada care pentru literatura romana inseamna epoca de modernizare, de afirmare a romantismului si de fundamentare a majoritatii speciilor.
Este perioada in care se incearca "arderea" unor etape care nu fusesera parcurse de literatura noastra si care se desfasurasera succesiv in literaturile occidentale in decursul a mai bine de un secol si jumatate.
Una dintre trasaturile literaturii pasoptiste este autohtonismul si faptul ca nu trebuie sa surprinda, el aflandu-se intr-o fireasca legatura de circulatie a ideilor cu umanismul si iluminismul, care au pornit si ele de la aceleasi elemente de identificare a spiritualitatii romanesti. Cel dintai reper al acestei trasaturi este motivul etnogenezei.
Teme, motive, viziuni ale trecutului daco-romanic, personaje istorice sau mitologice din acelasi trecut patrund in opera romantica a pasoptismului, dandu-i o nota specifica, inexistenta in alte literaturi. Doua exemple sunt: ,,Cantarea Romaniei" si ,,Umbra lui Mircea La Cozia".
In urma Pacii de la Adrianopol(1829) Tara Romaneaasca si Moldova au intrat in circuitul economic european, putand sa ia contact mai bine cu toate transformarile din lumea apuseana. Se va produce acum adevarata efervescenta culturala in Tarile Romanesti. Se dezvolta invatamantul in Moldova datorita activitatii lui Gheorghe Lazar si Ion Heliade-Radulescu.
In anul 1840, la conducerea Teatrului National din Iasi au venit Vasile Alecsandri, Costache Negruzii si Mihail Kogalniceanu. Sub conducerea lui Kogalniceanu apare reviste "Dacia literara". In 1860 se infiinteaza Universitatea din Iasi de catre Dimitrie Bolintineanu. Se dezvolta teatrul datorita activitatii lui Gheorghe Asachi in Moldova si lui Ion Heliade-Radulescu in Tara Romaneasca.
Ion Heliade-Radulescu
REVOLUTIA DE LA 1848
MIHAIL KOGALNICEANU
NICOLAE BALCESCU
La Islaz(Romanati)
EFTIMIE MURGU
CURIERUL ROMAN
ALBINA ROMANEASCA
REVISTE:
Rolul de indrumator cultural si literar pe care l-au avut Ion Heliade-Radulescu, in Muntenia si Mihail Kogalniceanu, in Moldova a avut o importanta majora in modernizarea literaturii noastre in perioada pasoptista.