Introducing
Your new presentation assistant.
Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.
Trending searches
- Door vegans te spreken zijn wij er achter gekomen dat zij last hebben om horeca gelegenheden en supermarkten te vinden die aansluiten op de wensen
De onderstaande link leidt naar het prototype:
https://xd.adobe.com/view/e34dcc0d-3928-49e9-49fc-c4a08eae21a3-957c/
Zoals in het technisch ontwerp is vermeld is het creëren van een account buiten beschouwing gelaten. Het idee zorgt ervoor dat de customer journey zo goed mogelijk verloopt, zo wordt de reclamevideo alleen afgespeeld op het moment dat er geen review wordt gegeven, en dit gebeurt niet tijdens het lopen of op de locatie.
Verder wordt de review direct gevraagd zodat de consument dit in de winkel/horecagelegenheid kan invullen, maar ook na het bezoek.
Verder komt het technisch ontwerp letterlijk terug in het prototype, de keuzes zijn hetzelfde gemaakt als het dataflowdiagram aangeeft en sluit naadloos aan op het ERD. Zo is het zeker dat het ontwerp klopt en de datastromen op elkaar aansluiten.
Ook is het design aangepast op de doelgroep, de kleuren zijn zacht, de tekst is leesbaar en vegan eten komt terug in de achtergrond. Bij de keuze ‘restaurant' komt er een achtergrond met vegan gerechten, bij ‘supermarkt' wordt de achtergrond met vegan supermarktproducten.
- Projectmethodiek en taken
- Aanpak
Voor het huidige project wordt er gewerkt volgens de scrum-methode. In deze projectmethode wordt gebruik gemaakt van een scrum-board met wekelijkse sprints. De taken zijn als volgt verdeeld:
- Product owner – Valerie
- SCRUM-master – Samer
- Administrator – Fenna
Er is een scrumboard gemaakt om het overzicht te behouden en de taken te verdelen in wekelijkse sprints.
Om te beginnen zijn de product backlogs opgesteld. Deze verdelen de grotere taak in kleinere deeltaken die uiteindelijk de sprints vormen.
Voor de eerste week hebben we de sprints vastgesteld
Om te beginnen het SCRUM-board bijgewerkt. We zijn in de tweede les bezig met een creatieve sessie. Tijdens de creatieve sessie hebben we geleerd om het ontwerp terug te brengen naar de essentie door het ontwerp steeds sneller te tekenen. Ook is de customer journey gemaakt. Na het opstellen van een mindmap en overleg hebben we besloten om de doelgroep bij te stellen, een nieuwe customer journey opgesteld voor de oude en nieuwe situatie.
Aan het einde van de les hebben we taken verdeeld om te gaan valideren. Dit is de bedoeling om te gaan doen tot het eerste college van week twee.
- Groepen
- Problemen
- Ideeen per doelgroep
- Het beste idee bepalen
Studenten en lunchen
Kinderen die voor het eerst naar een basisschool gaan
Mensen die veel reizen
Forensen en files
Veganisten
Studenten die online met elkaar willen werken
Mensen die sierraden dragen
Sporters en fitness
Mensen die veel uitgaan
Mensen die goedkope uitjes willen doen
Koffiedrinkers
Mensen die gezond willen zijn
Hieronder zijn de ideeën te zien.
Scholieren voordat ze opleiding gaan doen
Immigranten van buiten naar binnenland inburgeren
Boodschappers in de supermarkt supermarkt kiezen
Studenten die alleen maar op hun telefoon zitten tijdens het leren
Huisgenoten
Mensen met een hond
Mensen die willen gaan werk
Mensen willen afvallen
Gezinnen die op vakantie willen
Mensen die koopjesjagers zijn
Mensen die veel binnen zitten/computernerds
Mensen die gezond/goed voor de
wereld willen zijn Problemen:
Afvallen
Aankomen
Gezondere producten
Fairtrade
Minder vlees
Meer sporten
Biologische producten
Veel buiten zijn
Regelmaat in sport en eten
Praatgroepen voor gezonder leven
Minder dierlijke producten
Minder verzadigde vetten
Meer vers eten
Mensen die willen gaan reizen Problemen:
Dingen vergeten
Dilemma van vervoersmiddelen
Reisgenoten
Reisbestemming
Onderdak
Weersomstandigheden
Gestolen
Dingen meenemen
Reisactiviteiten
Geld te kort
Reisroute
Internet buiten Europa
Communicatie in buitenland
Studenten Problemen:
Uitgaansplek zoeken
Uitgaan thuiskomen
Studenten die niet online in hetzelfde bestand
kunnen werken
Studenten met te weinig geld
Huisgenoten en schoonmaken
Op telefoon zitten met leren
Bij huisgenoten met slingerde spullen
Studenten en eten
Studenten en reizen
Studenten met een beperking
Studenten en roken
Studenten:
Uitgaansplek: drukte, beoordeling, prijzen, bereikbaarheid, entreeprijs, gemiddelde wachtrij entree, doelgroepen, muziekstijl, dj, gemiddelde leeftijd, grootte.
Huisgenoten en schoonmaken: wie welke taak, voor wanneer gedaan, afvinken dat is gedaan, reminder, klachten, voorstel samen schoonmaken (datum tijd etc).
Uitgaan thuiskomen: mensen in omgeving die lift zoeken, taxi’s in de buurt, reiskosten, voorstel beste vervoersmiddel, ov-tijden, mensen met plek over in de auto, wie nog meer uitgaan kan je taxi mee splitten
Mensen die willen gaan reizen:
App wat je moet doen als bepaalde dingen zijn gestolen. Stappenplan per locatie waar je op vakantie bent.
Reisapp voor wat je waar kan doen als je op vakantie bent.
Reisapp voor vakantieplek vergelijker. Waar goedkoopste, wat zijn goedkope dingen die je kan doen, wat zijn de gemiddelde vliegprijzen met maand, wat zijn de weersomstandigheden.
Mensen die gezond/goed voor de wereld willen zijn:
Een app die supermarkten vergelijkt. Hier kan gefilterd worden op een supermarkt met relatief veel biologische, fairtrade, verse, vleesvrije, diervrije en gezonde producten.
Een app om mensen te ontmoeten die een gezonde leefstijl hebben of willen hebben. Hier kunnen mensen elkaar ontmoeten om samen boodschappen te doen en/of te eten, samen sporten, discussiëren over de gezonde leefstijl of de fijne supermarkten/plekken om te sporten te vergelijken.
Een app om de eigenschappen van een product inzichtelijk te maken. Waar komt het vandaan, wanneer geoogst/gewonnen, waar en hoe is het bewerkt, onder welke omstandigheden, hoe en waar is het naar Nederland getransporteerd.
Een app die het gewicht, spier- en vetpercentage bijhoudt en vanuit andere gebruikers tips geeft om dit naar het gewenste percentage/gewicht te brengen.
De oplossingen die dus onder de WOW vallen zijn: uitgaan thuiskomen, supermarkten vergelijker, platform van gezonde levensstijl en vakantie vergelijker.
- Doelgroep
- Valideren
- Customer journey
- Interviews
- Business Model Canvas
- Requirements
- Verdienmodel
- User stories
Zoals eerder beschreven, wordt de app ontwikkelt voor Veganisten. Deze doelgroep heeft vaak moeite met producten in de supermarkt vinden die voldoen aan de wensen en weten niet altijd waar het beste aanbod te vinden is.
Om de functie van de app duidelijk in kaart te brengen zijn er twee customer journey ’s in kaart gebracht. In bijlage twee is op de bovenste helft van de afbeelding de customer journey te zien met de app. Op de onderste helft is de customer journey te zien zonder dat de app gebruikt wordt.
Op de customer journey is te zien dat de consument voor vertrek naar de supermarkt op de app kijkt. Omdat niet iedereen altijd thuis is voor vertrek naar de supermarkt/lunchroom/restaurant/etc is het van groot belang dat de app erg eenvoudig, makkelijk en snel in gebruik is. Zo wordt de drempel erg laag om de app er even bij te pakken. In het prototype is het van belang om dit ook zeker mee te nemen. Verder zijn veganisten geen specifieke doelgroep qua expertise of intelligentie, wat betekent dat de app eenvoudig moet zijn en door iedereen gebruikt moet kunnen worden. Zo moet de app minimale touchpoints tot de route naar de locatie krijgen. Na het bezoek kan de consument een recentie invullen wanneer gewenst.
De volgende punten zijn bevestigd:
Het probleem klopt; het is niet goed (genoeg) te overzien welke producten welke veganistische producten aanbieden. In de Albert Heijn zijn tegenwoordig kaartjes aanwezig die om het prijskaartje heen zitten met of het product vegan is, maar dit is pas in de winkel te zien. Dit is niet in elke supermarkt zo en bovendien ziet de consument het assortiment in de supermarkt pas, wat te laat is. Wat wel blijkt is dat het probleem sterk wisselt per regio, de geïnterviewde uit Amsterdam is een stuk meer tevreden dan die uit Arnhem.
Het klopt dat de app eenvoudig in gebruik moet zijn. Drie van de vier geïnterviewden wilde geen “ingewikkeld gedoe” maar juist een eenvoudig overzicht. Hier kunnen beter iets minder functies in staan dan dat de app te ingewikkeld wordt.
Voor het valideren hebben we een gesprek gevoerd met vier veganisten. Om het gesprek niet te veel te sturen hebben we het onderwerp met de groep besproken en een de onderstaande vragen opgesteld, maar hebben we deze vragen niet gericht gesteld:
Heb je wel eens moeite met Vegan eten vinden?
Hebben supermarkten in het algemeen een voldoende aanbod aan veganistische producten?
Wat is moeilijk om vegan te verkrijgen?
Wat vind je naast veganistische producten belangrijk aan een supermarkt?
Heb je moeite met het vinden van een supermarkt die aansluit op jou wensen.
Zou je voor ons product willen betalen?
Deze punten zijn nog uit de interviews gekomen, die niet van tevoren voorzien waren of niet (helemaal) bleken te kloppen:
Niet alleen supermarkten een beperkt aanbod hebben op vegan eten, maar ook lunchrooms, restaurants en cafeetjes. Dit probleem moet dus ook opgelost worden in de app.
De geïnterviewden waren het over het algemeen eens dat ze zelf wel weten wat goedkoop is of niet en dat dat niet in de app hoeft. Ook heeft niet iedereen het belang liggen bij biologisch of duurzaam dus dat was een overbodige functie.
Het vertrouwen in dat een app volledig up to date is, is nog minimaal. Hierom is het misschien een idee om ergens een voor het laatst geüpdatete datum of nieuwe reviews/locaties toe te voegen zodat de consument daadwerkelijk kan zien hoe de app zich ontwikkelt.
Één van de geïnterviewden gaf aan dat hij het belangrijk vond om zelf zijn mening te kunnen geven of het vegan eten ook lekker is. Om buiten de kwantiteit ook de kwaliteit aan te geven is het een idee om een review-functie toe te voegen aan de app.
Als de app live gaat zullen de gemaakte kosten enigszins terugverdiend moeten worden. Hiervoor zijn er een aantal aspecten bedacht. De app zal twee verschillende versies hebben, namelijk een basic versie en een pro versie. De basic versie is gratis te downloaden. De pro versie zal een laagdrempelig bedrag van twee euro per maand hebben. De inkomsten uit de basic versie zullen op een andere wijze worden gegenereerd. Bedrijven krijgen namelijk de mogelijkheid om te adverteren in de app. Hiermee wordt de gebruiker gemotiveerd om abonnee te worden indien de gebruiker liever geen advertenties wenst te zien. Bovendien krijgt de pro versie een aantal extra functies die in de basic versie niet aanwezig zullen zijn.
Een derde mogelijkheid om verdiensten te creëren is het verkopen van data. Supermarkten, horeca en productfabrikanten hebben er baat bij om te weten op welke basis klanten de keuzes afwegen voor bepaalde producten, horecagelegenheden of supermarkten. Ook kunnen gegevens zoals meest gezochte producten en best bezochte gelegenheden verkocht worden aangezien de supermarkten, horeca en de productfabrikanten hier dan slim op in kunnen spelen.
Als veganist wil ik weten welke supermarkt het beste aansluit op mijn wensen zodat ik efficiënt inkopen kan doen.
Als veganist wil ik dat de app actueel is zodat ik niet achterloop op de ontwikkelingen in de supermarkt.
Als veganist wil ik dat de app gratis of goedkoop is zodat ik dit kan testen of dit echt werkt en de aankoop waard is.
Als veganist wil ik weten welke supermarkt dichtbij is zodat ik dit makkelijk kan bereiken.
Als veganist wil ik een breed productassortiment zodat ik niet naar verschillende winkels hoef.
Als veganist wil ik bij welke eettenten ik voldoende vegan keuzes heb zodat ik genoeg keuze heb.
Als veganist wil ik weten dat medewerkers weten wat ze wel en niet vegan is zodat ik geen dierlijke producten geserveerd krijg.
Als veganist wil ik weten of de supermarkt of eetgelegenheid wordt aangeraden zodat ik weet dat dit van kwaliteit is.
Als veganist wil ik in de apps de laatste updates zien zodat ik weet wat is veranderd.
Als veganist zou ik willen weten of het bij een plek druk is of niet zodat ik op een rustig tijdstip kan terugkomen.
Als veganist wil ik recepten die aan mijn wensen voldoen maar ook niet te duur om zo binnen budget te kunnen doen.
Als veganist wil ik mijn levensstijl promoten om zo de klimaatcrisis tegen te gaan.
- Data dictonay
- Functional Break down structure
- Morfologisch overzicht
- Data flow diagram
- ERD
De vegan app bestaat uit drie hoofdfuncties; de supermarkten vergelijken, horecagelegenheden vergelijken en de locaties inzichtelijk maken.
Bij de supermarkten vergelijken is het van belang om te zien welke supermarkt de meeste vegan producten heeft. Verder zullen de producten vaak dezelfde merken hebben en zal de kwaliteit dus consistent zijn. De reviews zijn dus alleen bedoeld om de app up to date te houden zodat de informatie juiste en compleet is.
Bij de horeca ligt het anders, buiten dat deze beoordeeld kunnen worden op hoeveel vegan producten er in het assortiment zijn, kunnen de restaurants/lunchrooms/cafe’s op meer punten beoordeeld worden. De kwaliteit is namelijk ook erg belangrijk, zijn de vegan producten ook lekker? En wordt er makkelijk een gerecht aangepast voor veganisten?
De locatie is van belang voor beide soorten voorzieningen. Op een kaart (of eventueel een lijst) kan afgelezen worden hoe ver elke locatie zit, zo kan de consument een afweging maken tussen de bovenstaande punten en de afstand. Eventueel wordt hier een route aan toegevoegd.
Voor de eerste opzet is er gebruikt gemaakt van een morfologisch overzicht om per functie te kunnen brainstormen welke mogelijkheden er zijn en welke er gebruikt zouden kunnne worden voor het uiteindelijke ontwerp. De beste ideeen hebben we mee genomen voor het ontwerp.
De beste ideeen zijn:
De data flow diagram begint bij het proces genummerd met 1.0: Klant opent de app. Vervolgens wordt het proces van de app doorlopen met de bijbehorende databases.
Voor het volledige data flow diagram weergeven wordt, worden hier de hoofdfuncties verduidelijkt.
Elke hoofdfunctie is omcirkelt met een kleur:
• De rode kleur: Deze deelfuncties dragen bij aan het opstarten van de app.
• De paarse kleur: Hier wordt de keuze gemaakt voor een locatie.
• De groene kleur: De klant gaat naar de gelegenheid toe.
• De gele kleur: Het afronden van de app. Ook wordt de app hier gesloten of wordt er een verzoek tot een nieuwe opdracht doorgegeven.
Bij stap zeven wordt er wel of geen review geschreven, dit wordt opgeslagen in de klantendatabase. Op basis van wel/geen review wordt er de volgende keer bij het openen van de app wel/geen reclame gegeven.
Het huidige detailleringsniveau is gekozen om de app realiseerbaar te maken in de gestelde tijd. Bij stap 1.1 is bijvoorbeeld maar één keuze (inloggen), in plaats van inloggen en een account aanmaken. Dit is niet het gewenste eindniveau voor een ‘echte' app, maar deze keuze is gemaakt door de tijdsdruk. In het ontwerp zijn zo veel mogelijk typerende keuzes voor de app uitgewerkt in plaats van ‘de standaard schermen'. Zo wordt het gebruik van de app zo duidelijk mogelijk weergeven.
- Testplan
- Testresultaten
Om te testen hebben we een bepaald aantal vereiste nodig:
- 3-5 testpersonen
- De app
- Informele setting
- Opname apparatuur
Gebruikersprofiel luidt als volgt: Als veganist wil ik transparant krijgen waar vegan producten te verkrijgen zijn, zodat ik met gemak een supermarkt of horecagelegenheid kan vinden waar ik eten kan halen/kan eten
Voor het testen van de proefpersonen wordt er een informele setting gebruikt, de woonkamer. Hier komen verschillende kennissen de app testen. De test moet bij ongeveer 3-5 mensen worden afgenomen. Deze proefpersonen hoeven niet allemaal vegan te zijn maar bij voorkeur wel minimaal 1. Dit kan doormiddel van na het avondeten vragen of zij even de app willen testen en zo vervolgens echt gaan testen. Zij kunnen dan zeggen wat ze ervan vinden zodat dat kan worden aangepast. Na deze aanpassingen kan de app weer opnieuw worden getest. De opmerkingen worden ook meegenomen in de requirements.
De test is uitgevoerd op vier proefpersonen. Deze personen kregen een telefoon met de app open op Adobe XD. Om de test zo natuurlijk mogelijk over te laten komen en hierdoor de resultaten zo min mogelijk te beïnvloeden is alleen geobserveerd. Er is niks gefilmd of een vragenlijst ingevuld.
De testpersonen kwamen er redelijk uit met de app. Wat vooral opviel was dat het nog lastig was dat de app nog niet helemaal ‘klopt'. De testpersonen wilden echt inloggen terwijl dit natuurlijk niet kan.
Hierom is er gekozen voor nog een aanpassing. Bij het inlogscherm komt er wel een toetsenbord om het reëler te laten lijken. Om dit nogmaals te testen is er nog één testpersoon uitgekozen. Deze reageerde een stuk natuurlijker.
De betrouwbaarheid van deze test is uiteraard nog niet optimaal. Vier testpersonen schept al een redelijk beeld, maar deze waren (ongeveer van dezelfde leeftijdscategorie). Het opleidingsniveau en vakgebied waren wel anders, waardoor het wel breed getest is.
De verificatie van één testpersoon is zeker niet voldoende, maar door de gestelde tijd en omdat dit al een extra test is is er besloten om dit zo te laten.
In de afbeelding is 1 testpersoon te zien. De andere wouden helaas niet in beeld.
Na de afgelopen periode zijn de eerste vormen van de app duidelijk geworden. Om dit idee te realiseren zijn er een groot aantal vervolgstappen nodig. Het plan is om de app in februari 2021 uit te kunnen rollen. Om dit te realiseren zal er elk kwartaal een verbeterde versie uit moeten komen.
In het eerste kwartaal zal de eerste werkende prototype tot stand moeten komen. Hiervoor dient er allereerst een overeenkomst te worden afgesloten met een ICT-bedrijf. Het ICT-bedrijf zal de ontwerpen, in voortdurende afstemming, omvormen in een daadwerkelijke app met een werkende front- en backend. In deze fase zullen de werkuren van het ICT-bedrijf de grootste kostenpost zijn.
Naast de taken voor het ICT zal er in dit kwartaal ook een betagroep samengesteld moeten worden van voldoende gebruikers die na elke beta-uitrol de app in gebruik zullen nemen. Samen met deze groep en het ICT-bedrijf zullen de bugs en de fouten eruit gefilterd moeten worden.
Vervolgens zal in deze periode de app gevuld moeten worden met data. Onder deze data vallen het aanbod van elke supermarkt en het aanbod van de horecagelegenheden.
Ook zal de app in dit kwartaal verder gevalideerd moeten worden m.b.t. de doelgroep. Wensen en functionaliteitseisen zullen in deze fase geperfectioneerd moeten worden.
Het tweede en derde kwartaal zijn cruciaal voor een optimaal resultaat. In deze twee kwartalen zal de testgroep de beta versies in gebruik nemen. Hierbij zullen verschillende tests moeten worden uitgevoerd die de werking, de gebruiksvriendelijkheid, de beveiliging, de performance en de compatibiliteit van de app zullen weergeven. Aan de hand van deze resultaten zullen de benodigde onderdelen geoptimaliseerd moeten worden. Middels enquêtes en besprekingen zullen aanvullende opties en/of wensen naar voren komen die aan de app kunnen worden toegevoegd of worden verbeterd. Consulten met het ICT-bedrijf worden ook verrekend met een uurtarief. Hierom zal er in deze in deze twee kwartalen eenmaal per maand een uitgebreide bespreking plaatsvinden waarin de stand van zaken wordt besproken en de planning wordt uitgewerkt.
Ook zullen in deze twee kwartalen de marketing onderdelen moeten worden uitgewerkt. Social media pagina’s moeten worden aangemaakt en gepromoot. Tevens dient er een website gebouwd te worden, waarna deze ook wordt getest. Ook zal in deze periode onderzoek moeten plaatsvinden naar zoekmachines en de acties die plaats moeten vinden om de beste resultaten m.b.t. de klantenstroom uit de zoekmachines te behalen. In deze periode zullen al de eerste advertenties op social media verschijnen om de app te introduceren. Omdat de advertenties een lastige kostenpost kunnen zijn, is het plan om de advertenties geleidelijk op te bouwen.
Het laatste kwartaal staat in het teken van de afronding van het project en de lancering van de Vegan Buddy V1.0. Met alle verkregen testresultaten uit de betaversie zullen de laatste punten geoptimaliseerd worden. Dit zal uiteraard niet de laatste optimalisatie zijn, aangezien de app na de go-live datum nog zal moeten groeien en verder moeten ontwikkelen. Beveiliging zal in de laatste periode nogmaals uitgebreid getest worden en de functionaliteiten en gebruiksvriendelijkheid zullen nogmaals worden beoordeeld.
Het onderzoek m.b.t. de zoekmachines zal worden beoordeeld en aan de hand van deze resultaten zullen zowel de website als de social media pagina’s hierop worden aangepast. Er zal in deze laatste periode intensief worden geadverteerd. Dit zal relatief hoge kosten met zich meebrengen, maar de advertenties zijn wel noodzakelijk om de doelgroep te bereiken. Tevens zal in deze periode de website in de lucht gaan, waarna deze continu zal worden onderhouden. Ook de downloadpagina’s in zowel de Apple appstore als de Google Playstore zullen worden aangemaakt. Hiervoor zullen eerst verzoeken worden ingediend die beoordeeld moeten worden alvorens de app in deze stores kan worden geplaatst. Het kan zijn dat er onderdelen niet zullen voldoen aan de eisen van Google of Apple, waardoor dit eerst zal moeten worden aangepast. Dit kan extra kosten met zich meebrengen.
De app zal na het vierde kwartaal volledig uitgerold worden voor de gehele doelgroep. In eerste instantie zal de app alleen data voor Utrechtse horeca en supermarkten bevatten. Dit zal geleidelijk uitgebreid worden tot meer steden.
De technische risico’s hebben betrekking op het uiteindelijke product. Zo kan de app bijvoorbeeld onstabiel blijken. Wanneer de app voortdurend crasht zal dit nadelige gevolgen hebben voor de populariteit van de app. Ook de beveiliging van de gegevens en van het systeem zelf kan onvoldoende blijken, waardoor informatie van gebruikers kan worden gelekt of de functionaliteiten kunnen worden beïnvloed door kwaadwillende gebruikers. Een ander technisch risico is dat de input van data onvoldoende is. Hierdoor zal de toegevoegde waarde van de app niet optimaal zijn. Tot slot bestaat er altijd het risico dat de uiteindelijk opgeleverde kwaliteit ondermaats is.
De organisatorische risico’s hebben betrekking op het verloop van het project en de uitkomsten. Een risico dat hele nare gevolgen met zich mee kan brengen is de kans op een conflict met het ICT bedrijf of met de website-developer. Vooral wanneer dit conflict optreedt halverwege een van de vier fases. Dit kan namelijk leiden tot een aanzienlijke verhoging van de kosten, aangezien er weer nieuwe overeenkomsten gesloten moeten worden en er meer uren gemaakt moeten worden om de ontwikkeling te vervolgen. Een ander organisatorische risico is dat het onderzoek naar de zoekmachines onvoldoende is. Hierdoor zal de klantenstroom vanuit zoekmachines onvoldoende kunnen zijn, omdat potentiele gebruikers minder goed worden bereikt. Een derde belangrijke risico is dat de testgroep niet goed is samengesteld. Hierdoor kunnen de tests nadelig worden beïnvloed waardoor het eindresultaat niet optimaal zal zijn. Een belangrijk risico dat niet over het hoofd mag worden gezien is het aspect waarbij de app gevuld moet worden met het actuele aanbod van de supermarkten en van de horeca. Dit kan niet volledig middels webscraping en is dus afhankelijk van het partnerschap met de supermarkten en de horecagelegenheden. Tot slot bestaat ook altijd de kans dat de planning zal uitlopen. Dit kan gebeuren wanneer er aan bepaalde aspecten niet is gedacht, maar die wel naar voren komen tijdens het project.
In deze alinea komen de belangrijkste risico’s aan bod die kunnen leiden tot hogere kosten dan vooraf is beoogd. Zo kan het zijn dat er vaker consults plaats moeten vinden met het ICT-bedrijf, waardoor de forse uurtarieven kunnen leiden tot hogere kosten. Een ander risico is dat een uitloop op de planning zal leiden tot hogere kosten. Deze aanvullende kosten kunnen ontstaan, doordat de ontwikkeling meer tijd kost dan is gepland en doordat er misschien veel aanpassingen nodig zijn naar aanleiding van de testen met de beta versies. Het derde risico dat zich kan voordoen is dat er een budget tekort optreedt vanwege een tekort aan investeerders. Om dit te voorkomen zal de buffer op nauwkeurige wijze moeten worden bepaald. Tot slot bestaat er het risico dat de ingaande geldstroom, na de lancering van de app, kleiner zal zijn dan de uitgaande geldstroom. Dit kan nadelige gevolgen hebben voor de verdere ontwikkeling van de app en het bestaan van de app. De oorzaak hiervoor kan liggen aan een gebrek aan adverteerders die willen adverteren binnen de app. Ook kan het zijn dat er onvoldoende pro-gebruikers een abonnement afnemen. Ook dit kan leiden tot een lagere ingaande geldstroom.
Voor de reflectie hebben wij gekozen om een standaard template in te vullen. Deze is hieronder te zien.
Het projectteam heeft nog verschillende plannen met Vegan Buddy. De volgende punten kunnen uitgebreid worden:
- Updates: dit is het belangrijkste van Vegan Buddy en dit moet constant bijgewerkt worden. Als er een nieuwe supermarkt komt, als het assortiment verandert of een supermarkt weg gaat moet dit zo snel mogelijk geregistreerd en verwerkt worden.
- Locaties: in het begin zal de app werken in grote steden. Uiteraard kan dit in een later stadium uitgebreid worden, zodat ook veganisten in kleinere/andere steden of dorpen de app kunnen gebruiken. Hierdoor wordt de app steeds groter een weet de veganist op steeds meer plekken waar hij/zij terecht kan voor vegan voedsel.
- Andere doelgroepen: veganisten zijn vaak erg milieubewust en willen geen dieren pijn doen. Op deze groep kunnen biologische/fairtrade producten ook erg goed aansluiten. Dit om ook het welzijn van de mens en de insecten te vergroten en de producten gezonder te laten zijn (zonder bestrijdingsmiddelen).
- Meer functies: Bij de could-haves kunnen de functies uitgebreid worden met onder andere recepten, aanbevelingen voor vrienden en loop/fiets/auto routes. Dit kan uiteraard ook uitgebreid worden aan de hand van de reviews van de klanten om zo goed in te spelen op de wensen.