Loading…
Transcript

ADOLESCENTENPORTRET

RICK DIJKSTRA & KERIM BEKTAS

Groepsfases

Een groep gaat door verschillende fases heen die de groep vormen, deze fases zijn:

  • Forming, waarin de groep voor het eerst bij elkaar is en de sfeer nog spannend is.
  • Storming, waarin de groepsleden al meer durven te zeggen en uitproberen wat wel en niet kan binnen de groep.
  • Norming, waarin de normen en waarden van de groep worden bepaald.
  • Performing, waarin wordt samengewerkt om te presteren.
  • Adjourning, waarin het contact van de groep minder wordt en de leden van de groep langzaam naar andere groepen vertrekken.

(Wilde, J. v. 2018)

Storming

https://www.youtube.com/watch?v=CR3If4ycqoo

Voorbeeld 1

Voorbeeld 1 van een groepsproces --> storming. In dit filmpje is te zien hoe een muziekles uit de hand loopt. (Hoefnagels, 2020) Dit voorbeeld past goed bij het groepsproces storming, omdat de leerlingen in conflict gaan met de leraar. Bijna de hele groep doet mee aan dit conflict en verzet zich tegen de leraar. Bij 1:55 zegt de leerling Donny op een gegeven moment: ''Ik ken mijn grenzen meneer.'' In deze fase gaan leerlingen op zoek naar hun grenzen van toelaatbaar gedrag. (Kralingen, 2018) Kortom: dit is een voorbeeld van het groepsproces storming.

Interventie van de docent

Docentengedrag

Het groepsproces storming is misschien wel het lastigste moment voor een leraar. Er zijn conflicten, irritaties en meningsverschillen, waardoor de leraar af en toe moet improviseren. In het voorbeeld dat wij gekozen hebben, loopt een muziekles uit de hand. Wat een leraar volgens ons het beste kan gaan doen, is de sociale norm hanteren. Hij moet duidelijk zijn over het verschil tussen gewenst en ongewenst gedrag. ''Dat is niet wat wij hadden afgesproken'' of ''vind jij het gepast wat jij nu aan het doen bent?'' zijn opmerkingen die kunnen helpen om leerlingen te herinneren aan de sociale norm. (Kralingen, 2018) In dit geval doet de leraar dat ook, want de grenzen worden overschreden en daarom grijpt hij ook in. Ondanks het ingrijpen van de leraar, blijft het nog wel rumoerig in de klas. Wanneer de leraar tegen Donny zegt dat hij eruit moet, zegt Donny op een gegeven moment ''ik ken mijn grenzen.'' Deze interventie van de docent zal het groepsproces in de juiste richting sturen, omdat op deze manier ook andere leerlingen zich bewust gaan worden van hun grenzen. In het interview hebben wij aan beide leerlingen gevraagd of het voor hen duidelijk is wat de grenzen zijn van toelaatbaar en niet toelaatbaar gedrag. Voor beide leerlingen is het duidelijk wat de grenzen zijn van toelaatbaar en niet toelaatbaar gedrag.

Norming

https://www.dumpert.nl/item/7558997_d5bea7ad

Voorbeeld 2

Voorbeeld 2 van een groepsproces --> norming. Op deze school wordt door een groepje leerlingen vuurwerk afgestoken in de gang. (Vuurwerk in de gang, 2018) Dit past goed bij het groepsproces norming, omdat de school gedurende de formingfase helaas geen positieve invloed heeft uitgeoefend op het normingproces, waardoor de groep zijn eigen gang is gegaan, namelijk vuurwerk afsteken in de gang. (Kralingen, 2018) Kortom: dit is een voorbeeld van het groepsproces norming.

Interventie van de docent

Docentengedrag

Vuurwerk afsteken in de school is natuurlijk iets wat aangepakt moet worden door een leraar. Schorsing is het eerste wat opkomt in mensen, maar wat kan een leerling daarvan leren als hij thuis moet blijven? Dat zou hij alleen maar prettig vinden, lekker niet naar school. Wat een leraar volgens ons het beste kan doen, is om de adolescenten bewust na te laten denken over de rampzalige gevolgen (brand e.d.) Op deze manier dringt het tot hen door waar zij eigenlijk mee bezig zijn geweest. De docent kan steeds beginnen met ''wat als...?'' Deze interventie zal het groepsproces in de juiste richting sturen, omdat de adolescenten de situatie vanuit een ander perspectief gaan bekijken, waardoor zij zich bewust zullen worden van hun foutieve gedrag. (Kralingen, 2018)

Theorie van Bronfenbrenner

Systemen

  • het microsysteem
  • het mesosysteem
  • het exosysteem
  • het macrosysteem
  • het tijdssysteem

Het microsysteem

Microsysteem

Bij het microsysteem gaat het om invloed in iemands directe leefomgeving. Ouders, school, vrienden en buurt zijn hier voorbeelden van. Er wordt gesproken van een directe leefomgeving, omdat de persoon elke dag in contact komt met deze groepen. Het individu wordt dus in zekere mate beïnvloedt door deze interactie. Elk individu ervaart zijn omgeving op verschillende manieren, waardoor twee kinderen uit een gezin bijvoorbeeld verschillende beelden kunnen hebben van hun ouders. (Wilde, 2018).

Voorbeeld Justin Bieber

Voorbeeld 1

- Microsysteem: bij het microsysteem gaat het om de relatie tussen Justin Bieber en zijn moeder. (Wilde, 2018) Justin is opgevoed door zijn moeder. Na zijn bekendwording was zijn moeder de hele tijd bij hem. Omdat zijn moeder de hele tijd bij hem was, heeft dit zijn gedrag beïnvloedt. Op een gegeven moment ging Justin Bieber zich verzetten tegen zijn moeder. In het artikel wordt beschreven dat Justin Bieber bijv. niet zijn telefoonnummer aan zijn moeder wilde doorgeven. (Hoffman, 2009) Kortom: Justin Bieber vertoont adolescentengedrag op het microsysteem.

Individueel adolescentengedrag

Voorbeeld 2

https://www.youtube.com/watch?v=7jF6VgMZQR0

In dit filmpje gaat het over een meisje genaamd Luna, die vertelt over haar ervaringen in haar vriendengroep. (#Raketaal - Groepsdruk, 2017) Ze vertelt dat ze onder invloed van haar vrienden begon met roken, drinken en stelen. Dit is een goed voorbeeld van het microsysteem, omdat het gaat om de invloed uit Luna's directe leefomgeving, namelijk haar vrienden. (Wilde, 2018) Luna is dus in zekere mate beïnvloedt door haar vriendengroep, en die beïnvloeding heeft negatieve effecten gehad voor haarzelf.

Het mesosysteem

Het volgende systeem is het mesosysteem. Interactie tussen de onderdelen uit het microsysteem, dat is waar het om gaat. Bijvoorbeeld: de interactie tussen ouders en leraar wanneer het kind slechte cijfers scoort op school. Als de ouders en de leraar in gesprek gaan met elkaar om te kijken naar een oplossing, kan dat positieve invloed hebben op de ontwikkeling van het kind. Nu lijkt het erop dat alleen maar sprake is van positieve invloed op de ontwikkeling van het individu. Maar helaas klopt dat niet, want als de interactie tussen onderdelen uit het microsysteem niet goed is, dan kan dat een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het individu. Om hierbij een voorbeeld te nemen: als de gezinssituatie thuis niet goed is, kan dat een negatieve invloed hebben op de ontwikkeling van het individu op school. (Wilde, 2018)

Mesosysteem

Voorbeeld Justin Bieber

Voorbeeld 1

- Mesosysteem: interactie tussen de onderdelen uit het microsysteem, dat is waar het om gaat. (Wilde, 2018) De moeder van Justin en Scooter Braun (ondernemer) maken een afspraak dat Justin mee kan gaan met Braun om zijn eerste stappen te zetten richting het professioneel zingen. Dit heeft een enorme invloed gehad op het gedrag van Justin, omdat hij hierdoor veel stress en hoge verwachtingen kreeg. (Hoffman, 2009)

Individueel adolescentengedrag

Voorbeeld 2

https://www.youtube.com/watch?v=3uxA6tGF0EM

Dit voorbeeld van adolescentengedrag komt uit een film genaamd ''Loser.'' (Media, 2015) Het meisje Zoë heeft een slechte thuissituatie. Haar ouders zijn gescheiden en ze woont samen met haar vader, die alleen maar aan de drank zit. Je merkt al aan de houding van Zoë dat ze niet bepaald blij is met de huidige situatie. Haar woede probeert ze te bedwingen d.m.v. drummen. Ze geeft geen antwoord op de vraag van haar vader. Dit individuele adolescentengedrag heeft te maken met het mesosysteem, omdat de interactie tussen beide ouders weggevallen is. (Wilde, 2018) Ze zijn namelijk gescheiden en dat heeft een negatieve invloed op Zoë. Daarnaast heeft het gedrag van de vader een slechte invloed op de ontwikkeling van het individu. Waarschijnlijk resulteert dit ook in haar schoolresultaten. Dit laat dus zien dat het mesosysteem niet alleen maar positieve invloed kan uitoefenen op de ontwikkeling van de adolescent, maar ook negatieve invloed.

Het exosysteem

Exosysteem

Op dit systeem heeft het individu geen invloed. Het systeem zelf oefent wel invloed uit op het individu. Bijvoorbeeld: als de ouders van een kind lang moeten reizen om naar hun werk te gaan en op deze manier geen boodschappen kunnen doen. Het kind moet dus in zijn/haar vrije tijd boodschappen doen, en dit heeft invloed op de ontwikkeling van het kind. Het kind kan wellicht het gevoel krijgen dat hij verantwoordelijkheden moet nemen of dat hij zich als volwassen moet gedragen. (Wilde, 2018)

Voorbeeld Justin Bieber

Voorbeeld

- Exosysteem: de ouders van Justin waren gescheiden. Zijn vader woont in Canada. (Justin Bieber, levensloop en carriere, 2016) Justin verbleef bij zijn moeder. Dit voorbeeld heeft te maken met het exosysteem, want als de vader van Justin niet gescheiden was, kon hij misschien het foutieve gedrag van zijn zoon inperken. (Wilde, 2018) Als moeder zijnde kan je wel invloed uitoefenen op je zoon/dochter, maar wanneer een vader aanspraak maakt op het foutieve gedrag van zijn kind, is de kans groter dat het kind sneller gaat luisteren naar zijn vader dan naar zijn moeder.

Het macrosysteem

Macrosysteem

Dit systeem gaat niet specifiek in op verschillende individuen. De invloed van de maatschappelijke, economische en etnische realiteit speelt hier een rol. Voor mensen die in een land samenwonen, geldt bijvoorbeeld dezelfde wetgeving. Dit systeem bevat dus meer algemene zaken. Natuurlijk verschillen de waarden en gewoonten van individuen van elkaar, maar dit zorgt er juist voor dat er verschillende culturen bestaan. Deze cultureel-maatschappelijke aspecten hebben invloed op de ontwikkeling van de adolescent. (Wilde, 2018)

Voorbeeld Justin Bieber

Voorbeeld 1

- Macrosysteem: Justin Bieber werd in korte tijd erg bekend. Dit zorgde ervoor dat hij toegang kreeg tot een auto, drugs en andere middelen. Hij heeft veel problemen gehad met de politie op het gebied van roekeloos rijgedrag en rijden onder invloed van middelen. (Hoffman, 2009) Dit voorbeeld heeft te maken met het macrosysteem, omdat Justin Bieber zich verzet tegen de maatschappelijke realiteit. (Wilde, 2018) Rijden onder invloed van drugs is hartstikke verboden, maar toch doet hij het. Hij houdt zich dus niet aan de wetten van de overheid. Kortom: een voorbeeld van adolescentengedrag op het macrosysteem.

Individueel adolescentengedrag

Voorbeeld 2

https://www.youtube.com/watch?v=sRs_Anv5mGo&feature=emb_title

Dit voorbeeld van adolescentengedrag gaat over jongeren in Brabant die tegen de wet zijn van ''geen alcohol onder de 18''. (Omroep Brabant, 2012) Dit voorbeeld heeft te maken met het macrosysteem, omdat deze jongeren namelijk tegen de maatschappelijke realiteit zijn. (Wilde, 2018) Zij zijn het niet eens met de waarden en normen van de overheid op het gebied van alcohol. Het individuele adolescentengedrag komt vooral terug bij 1:13. Bij 1:13 zegt een jongeman namelijk dat hij de illegaliteit in zou moeten gaan om alsnog aan alcohol te komen. Kortom: de jongeren verzetten zich tegen de Nederlandse wetgeving van ''geen alcohol onder de 18'', wat dus te maken heeft met het macrosysteem.

Het tijdssysteem

Ten slotte het laatste ecologische systeem, het tijdssysteem. Dit heeft vooral te maken met zaken uit het verleden die nog steeds invloed hebben op het hedendaagse leven. Om hier een voorbeeld bij te betrekken: het internet. Het is in het verleden in werking getreden en we hebben het nog steeds. Het zijn met name levensveranderende gebeurtenissen, die zowel positief als negatief zijn. Internet kan zowel een positieve (als het voor goede doeleinden gebruikt wordt) maar ook een negatieve invloed uitoefenen op de ontwikkeling van het individu. (Wilde, 2018)

Tijdssysteem

Voorbeeld Justin Bieber

Voorbeeld

- Tijdssysteem: de mening van Bieber over abortus en homoseksualiteit is beïnvloedt door de tijd waarin hij leeft en is opgegroeid. Volgens Bieber is abortus fout, maar homoseksualiteit goed. (Pinknews staff writer, 2011) Zijn mening over homoseksualiteit zou anders zijn geweest als Bieber had geleefd vóór 1950. Kortom: de tijd waarin iemand leeft en is opgegroeid, heeft invloed op zijn/haar mening over ethische kwesties. (Wilde, 2018)

Ontwikkelings gebieden

Persoonlijkheids- en identiteitsontwikkeling

Bij de persoonlijkheidsontwikkeling gaat de adolescent op zoek naar wie hij is en wat hij wilt. (Wilde, 2018) De theorie van Sigmund Freud gaat over de persoonlijkheidsontwikkeling. Erik Erikson heeft inspiratie opgedaan bij de theorie van Freud en een soortgelijke theorie bedacht over de identiteitsontwikkeling.

Persoonlijkheid en identiteit

Persoonlijkheidsontwikkeling --> theorie van Freud

Theorie van Freud

Freud verdeelt het brein in drie delen:

- id

- ego

- superego

Het id is je onderbewuste, dus waar je eigenlijk niet bij kan (behalve in je dromen). Het id werkt op twee soorten energie: je seksuele- en agressieve driften. Het ego moet deze twee driften een beetje in balans houden. Tijdens het slapen neemt het id van het ego over. De onderbewuste en diepste verlangens komen dan naar boven. Daarom hechtte Sigmund zoveel waarde aan dromen. Ten slotte het superego. Dit is het beeld dat mensen van zichzelf hebben. Vanuit ons superego houden wij ons bijvoorbeeld aan de waarden en normen van de samenleving. (Wilde, 2018)

Identiteitsontwikkeling --> theorie van Erikson

Erik Erikson heeft voortgeborduurd op de theorie van Sigmund Freud. De theorie van Erikson gaat over de hele levensloop van de mens, maar wij richten ons tot de ontwikkeling in de adolescentie. Het is een fase in de persoonlijkheidsontwikkeling dat de identiteitsontwikkeling wordt genoemd. (Wilde, 2018) Aan het gevoel van identiteit wordt door Erik Erikson vier aspecten onderscheidt. Het besef van:

- continuïteit

- herkenning en erkenning

- innerlijke vrijheid in afhankelijkheid

- een zinvolle toekomst.

Theorie van Erikson

Adolescentengedrag in de school

Voorbeeld

Dit filmpje is een aflevering van het Klokhuis. (Het Klokhuis, sd) Het gaat over twee adolescenten op school die met elkaar praten over welk beroep zij later willen uitoefenen. Dit voorbeeld past bij de theorie van Erik Erikson (identiteitsontwikkeling). Het aspect wat erbij hoort, is het besef van een zinvolle toekomst, omdat er doelen en idealen worden vastgesteld. (Wilde, 2018) Het meisje dat Beckie heet, zegt bijv. dat alle criminelen achter slot en grendel moeten. Dat doel heeft zij voor ogen gesteld en op het moment dat zij daadwerkelijk politie is, gaat zij proberen om dat doel te bereiken.

https://www.youtube.com/watch?v=QkhKCMzp3T4

Interventie van de docent

Docentengedrag

Tussen deze twee adolescenten wordt gepraat over het beroep dat zij later willen uitoefenen. Het meisje in de blauwe kleren probeert Beckie te overtuigen dat het beroep politie eigenlijk niet zo leuk is. Wat een docent volgens ons kan doen, is de keuzes die leerlingen hebben gemaakt, stimuleren. Dit kan de docent doen door positieve opmerkingen te maken over het beroep. Natuurlijk heeft elk beroep ook schaduwzijden, maar het is belangrijk om de leerlingen niet in twijfel te brengen als zij kiezen voor een bepaald beroep. Dit zou goed aansluiten bij het ontwikkelingsgebied persoonlijkheids- / identiteitsontwikkeling, omdat leerlingen op deze manier nadenken over een zinvolle toekomst. (Wilde, 2018)

Morele ontwikkeling --> theorie van Kohlberg

Morele theorie Kholberg

De morele ontwikkeling gaat over het bepalen wat goed en fout is. Een bekende theorie over de morele ontwikkeling is die van Lawrence Kohlberg. Kohlberg heeft drie niveaus bedacht als het gaat om moreel oordelen. Redeneren op:

- preconventioneel niveau

- conventioneel niveau

- postconventioneel niveau

Het vermijden van straf en het verkrijgen van een beloning, dat is waar het om gaat bij preconventioneel niveau. De autoriteit bepaalt wat goed of slecht is. Als een kind van zeven bijv. weet dat hij pas een ijsje mag na het eten, dan gaat hij dat ook daadwerkelijk doen om beloond te worden met een ijsje. Conventioneel niveau gaat erover dat moreel oordelen gebaseerd is op sociale afkeuring of instemming. Als iemand in een klas gepest wordt bijv. en de leraar zegt ''we doen niet aan pesten'' dan zorgt dat ervoor dat het pestgedrag ophoudt. Ten slotte het postconventioneel niveau. Hierbij is het denken gebaseerd op waarden en normen van de maatschappij. Het individu moet keuzes maken die gebaseerd zijn op universele ethische principes. (Wilde, 2018)

Adolescentengedrag in de school

Voorbeeld

https://www.youtube.com/watch?v=cHrG9qd4vK8 Dit voorbeeld gaat over de morele ontwikkeling, met name het preconventionele niveau van de theorie van Kohlberg. (Wilde, 2018) Op deze school doen kinderen hun best om zo veel mogelijk punten te verzamelen, zodat zij beloond kunnen worden door hun lerares. (NOS Jeugdjournaal, 2017) Dit past dus bij de theorie van Kohlberg, omdat de kinderen straf willen vermijden, zodat zij beloond kunnen worden. Bij 1:09 zegt een jongen bijvoorbeeld: ''Ik ga meer mijn best doen, en dan wil ik graag een beloning.'' Op deze manier kunnen de leerlingen een onderscheid maken tussen goed en slecht gedrag.

Interventie van de docent

Docentengedrag

Dit adolescentengedrag is positief, in die zin dat een docent niet dringend hoeft in te grijpen om iets te voorkomen. Wat een docent kan doen, is het positieve gedrag blijven stimuleren. In dit voorbeeld zullen er vast wel leerlingen zijn die niet zoveel punten hebben. ''Je kunt het'' of ''als je bij deze opdracht x aantal fouten hebt, krijg jij de meeste punten'' kunnen helpen om ervoor te zorgen dat leerlingen zich geneigd gaan voelen om straf te vermijden en een beloning te krijgen. (Wilde, 2018) Deze reactie zou dus goed aansluiten bij de morele ontwikkeling van adolescenten, met name het preconventionele niveau als het gaat om de theorie van Kohlberg. In het interview hebben wij twee morele dilemma's voorgelegd aan de leerlingen, respectievelijk het Heinz-dilemma en nog een ander dilemma. Ten eerste zouden beide leerlingen het erg belangrijk vinden als dit soort voorbeelden op school zouden worden gegeven. Het zou een positieve invloed uitoefenen op hun adolescentengedrag. Bij het Heinz-dilemma reageerden de leerlingen verschillend. De ene leerling vond dat het medicijn wel gestolen moest worden, terwijl de andere leerling vond dat het medicijn niet gestolen moest worden. Bij het andere dilemma waren beide leerlingen het eens dat beter één persoon dood kan gaan dan twee. Maar als het gaat om iemand die een familielid is of iemand die iets belangrijks gaat uitvinden, verschilden de antwoorden van elkaar. De ene leerling vindt dat elk mensenleven evenveel waard is, terwijl de andere leerling vindt dat als die ene persoon een familielid is, dat beter de andere twee personen dood kunnen gaan.

Seksuele ontwikkeling en gender

Seksuele Ontwikkeling

Bij de seksuele ontwikkeling van een adolescent gaat het niet alleen om lichamelijke veranderingen, maar ook om allerlei gevoelens, handelingen en houdingen die te maken hebben met de seksuele gedachtegang. Elke adolescent ervaart deze ontwikkeling anders. De omgeving van de adolescent draagt ook bij aan de seksuele ontwikkeling. De omgeving kan positieve en negatieve effecten hebben op seksuele ontwikkeling. Als in een vriendengroep bijv. seksualiteit gezien wordt als iets dat heel normaal is, gaat het individu ook zo denken. Maar als er in diezelfde vriendengroep seksualiteit gezien wordt als taboedoorbrekend, heeft dat op zijn beurt invloed op de visie over seksualiteit van het individu. (Wilde, 2018)

Adolescentengedrag in de school

Voorbeeld

https://www.youtube.com/watch?v=c5iKsauQA18 Dit filmpje is een goed voorbeeld van seksuele ontwikkeling en gender. (Hoefnagels, DE EERSTE KEER SEX, 2019) Blijkbaar heeft het meisje met het gele t-shirt seks gehad. In de klas wordt er hard om gelachen, vooral door een paar jongens. Bij 2:32 zegt het meisje opeens: ''Ik heb seks gehad, nou en..?'' Haar handelingen en houdingen over seks verschilt van de handelingen en houdingen van de rest van de klas. (Wilde, 2018) Het meisje denkt dat seks normaal is en gewoon kan, terwijl de rest maar een beetje zit te giechelen. Kortom: een voorbeeld van seksuele ontwikkeling en gender, waarbij het meisje voorop loopt met haar eigen seksuele ontwikkeling.

Interventie van de docent

Docentengedrag

In dit filmpje wordt er grappig gedaan over seks. Dit is ook weer een moeilijke situatie voor de leraar. Wat een leraar volgens ons het beste kan doen, is in plaats van een normale les een les geven over seksuele voorlichting. (ze vinden het blijkbaar erg interessant) Dit zou goed aansluiten bij het ontwikkelingsgebied seksuele ontwikkeling en gender, omdat op deze manier leerlingen stap voor stap zich bewust gaan worden van seksuele ontwikkeling. (Wilde, 2018) Op een gegeven moment begrijpen leerlingen dat het eigenlijk de normaalste zaak van de wereld is. Dit zou dus een passende reactie kunnen zijn op dit onderwerp.

Neurologische ontwikkeling

Neurologische Ontwikkeling

De neurologische ontwikkeling heeft te maken met de hersenen die zich in de loop der tijd ontwikkelen. Hersenen ontwikkelen zich van achter naar voren. Als het kind ongeveer vier jaar is, is de ontwikkeling van het achterste gedeelte van de hersenen voltooid. In dit gedeelte van de hersenen gaat het vooral om emoties en gezichtsvermogen. De ontwikkeling van het middelste gedeelte van de hersenen is pas voltooid als het kind veertien jaar oud is. Het voorste gedeelte, wat ook wel prefrontale cortex wordt genoemd, is pas voltooid tegen het einde van de adolescentiefase. Het voorste gedeelte van de hersenen zorgt voor taken als plannen en beoordelen. (Wilde, 2018) Opmerkelijk is dat het emotionele systeem in de hersenen sneller ontwikkeld is dan het rationele systeem, waardoor adolescenten op het gebied van emoties heel gevoelig kunnen zijn. Ze kunnen dus snel verdrietig of boos worden.

Adolescentengedrag in de school

Voorbeeld

Dit voorbeeld van adolescentengedrag in de school gaat over een jongen die met de prullenbak van de trap afgaat. (Met de prullenbak van de trap!, 2018) Dit voorbeeld past goed bij de neurologische ontwikkeling van de adolescent, omdat het rationele denken nog niet in werking is getreden. (Wilde, 2018) Als deze adolescent zijn verstand zou gebruiken, zou hij dit misschien niet eens hebben gedaan. Maar de emotionele gevoelens hebben de overhand, waardoor hij eerder geneigd is om met de prullenbak van de trap af te gaan. Je hoort ook dat hij aangemoedigd wordt door zijn vrienden. Dit speelt natuurlijk ook een rol, want hij heeft de aandacht en zijn vrienden vinden hem op dat moment erg stoer.

https://www.dumpert.nl/item/7453843_561047ef

Interventie van de docent

Als docent kan je natuurlijk allerlei straffen en maatregelen opleggen die ervoor moeten zorgen dat de leerling zoiets nooit meer zal doen. Dat is een optie, maar wat een docent volgens ons het beste kan doen, is om de video te laten zien aan de leerling. Vervolgens ga je met de leerling in gesprek. Je vraagt aan hem wat hij er zelf van vindt, want hij moet zich bewust gaan worden van zijn ongewenste gedrag. (Wilde, 2018) Ten slotte moet hij een verslag schrijven over het gesprek dat hij met de docent heeft gehad en de consequenties die zullen volgen als hij dit nogmaals zou doen. Dit zou goed aansluiten bij het ontwikkelingsgebied neurologische ontwikkeling, omdat op deze manier de leerling zijn verstand gaat gebruiken. Hij gaat op een bewuste manier nadenken over zijn acties en schrijft er zelfs een verslag over om het niet te vergeten.

Docentengedrag

Cognitieve ontwikkeling --> theorie van Piaget

Met de cognitieve ontwikkeling wordt bedoeld dat in een ontwikkelingsfase van een kind bepaalde ontwikkelingen plaatsvinden op het gebied van waarnemen en logisch redeneren. Kortom: alle processen waardoor mensen kennis kunnen opdoen, verwerken en behouden. (Wilde, 2018) Piaget heeft de ontwikkelingsfasen verdeeld in vier fasen:

- sensomotorische fase (0-2 jaar)

- pre-operationele fase (2-7 jaar)

- concreet operationele fase (7-12 jaar)

- formeel operationele fase (vanaf 12 jaar)

In de sensomotorische fase zijn kinderen vooral bezig met het ontwikkelen van zintuiglijk waarnemen. Als een kind bijv. met een bal heeft gespeeld en de bal afgepakt wordt van het kind, weet het kind niet meer hoe zo'n bal eruitzag. Bij de pre-operationele fase gaat het om wat kinderen zien, horen en voelen. Kinderen denken dan bijv. dat sinterklaas bestaat, want ze hebben hem gezien, dus hij bestaat. Pas in de concreet operationele fase gaan kinderen beginnen met logisch redeneren. In deze fase gaan kinderen begrijpen dat sinterklaas bijv. niet bestaat. Ten slotte de formeel operationele fase. In deze fase beginnen kinderen abstracter te denken. Hun denkvermogen neemt dus toe en het is niet meer nodig dat ze er een beeld bij moeten hebben. (Wilde, 2018)

Cognitieve theorie Piaget

Adolescentengedrag in de school

Voorbeeld

In dit filmpje wordt aan een jongen genaamd Enzo vragen gesteld die te maken hebben met abstract denkvermogen. (XxAnaLeexX, sd) Bijv. de vraag: ''Als je een derde oog zou hebben, waar zou je die dan het liefst willen?'' Enzo antwoordt dan met ''op mijn achterhoofd, zodat ik zowel mijn voor- als achterkant altijd in de gaten kan houden.'' Dit voorbeeld heeft te maken met de formeel operationele fase van de theorie van Jean Piaget, omdat de 17-jarige Enzo laat zien dat hij in staat is om abstract te denken en logisch te redeneren. (Wilde, 2018) Sommige mensen denken dan dat als je dit zelfs aan een achtjarige zou vragen, hij ook hetzelfde antwoord zou gaan geven. Helaas klopt dat niet. In de meeste gevallen zou een achtjarige dat niet in eerste instantie zeggen, omdat hij nog in de concreet operationele fase zit.

https://www.youtube.com/watch?v=D9BoAn9lRqE

Interventie van de docent

Docentengedrag

Ongeacht zullen er leerlingen in de klas zijn die niet in staat zijn om abstract te denken, de formeel operationele fase. (Wilde, 2018) In het filmpje is Enzo wel in staat om abstract te denken. Wat een docent volgens ons het beste kan doen, is zo'n leerling met minder abstract denkvermogen naar voren halen en hem een tekening laten maken van hoe hij denkt dat het genoemde onderwerp eruitziet. Vervolgens haalt hij een leerling naar voren met meer abstract denkvermogen. Die maakt ook een tekening en vervolgens wordt er gediscussieerd over welke tekening juist is. Deze aanpak zal goed aansluiten op het ontwikkelingsgebied cognitieve ontwikkeling, want op deze manier kunnen leerlingen met minder abstract denkvermogen zich ontwikkelen tot leerlingen met meer abstract denkvermogen. Deze ontwikkeling zal per leerling verschillen, maar uiteindelijk zal het abstracte denkvermogen steeds toenemen.

Literatuurlijst

Bronnen

#Raketaal - Groepsdruk. (2017, April 18). Opgehaald van youtube.nl: https://www.youtube.com/watch?v=7jF6VgMZQR0

Het Klokhuis. (sd). Beckie en Malika - Beckies beroepskeuze . Opgehaald van youtube.nl: https://www.youtube.com/watch?v=QkhKCMzp3T4

Hoefnagels, P. (Regisseur). (2019). DE EERSTE KEER SEX [Film].

Hoefnagels, P. (Regisseur). (2020). Muziekles loopt uit de hand [Film].

Hoffman, J. (2009, December 31). Justin Bieber Is Living the Dream. The New York Times, pp. 1-3.

Justin Bieber, levensloop en carriere. (2016, September 17). Opgehaald van Muziek-en-film.infonu.nl: https://muziek-en-film.infonu.nl/artiesten/55244-justin-bieber-levensloop-en-carriere.html

Kralingen, W. G. (2018). Handboek voor leraren. Bussum: Uitgeverij Coutinho.

Media, W. (2015, Mei 5). LOSER - Korte film (Filmacademie 2015). Opgehaald van youtube.nl: https://www.youtube.com/watch?v=3uxA6tGF0EM

Met de prullenbak van de trap! (2018, Juni 15). Opgehaald van dumpert.nl: https://www.dumpert.nl/item/7453843_561047ef

NOS Jeugdjournaal. (2017, December 22). Beloningen op school: Goed idee of niet? Opgehaald van youtube.nl: https://www.youtube.com/watch?v=cHrG9qd4vK8

Omroep Brabant. (2012, Oktober 30). Bij alcohol 18+ zullen jongeren over de grens gaan stappen. Opgehaald van youtube.nl: https://www.youtube.com/watch?v=sRs_Anv5mGo&feature=emb_title

Pinknews staff writer. (2011, Februari 17). Justin Bieber: Being gay is a decision and abortion is wrong. Pinknews, pp. 1-1.

Vuurwerk in de gang. (2018, November 8). Opgehaald van dumpert.nl: https://www.dumpert.nl/item/7558997_d5bea7ad

Wilde, J. v. (2018). Identiteitsontwikkeling en leerlingbegeleiding. Bussum: Uitgeverij Coutinho.

XxAnaLeexX. (sd). Piaget's Formal Operational Stage. Opgehaald van youtube.nl: https://www.youtube.com/watch?v=D9BoAn9lRqE