Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

Căldura latentă

Hădărău Cristian

Pușcaș Corina

Introducere

DEFINIȚIE

Introducere

Căldura latentă este energia termică eliberată sau absorbită, de către un corp sau un sistem termodinamic , în timpul unui proces cu temperatură constantă

Exemple sunt căldura latentă de fuziune și căldura latentă de vaporizare implicată în schimbările de fază , adică o condensare sau vaporizare a unei substanțe la o temperatură și presiune specificate.

Căldura specifică latentă

O căldură specifică latentă ( L ) exprimă cantitatea de energie sub formă de căldură ( Q ) necesară pentru a efectua complet o schimbare de fază a unei unități de masă ( m ), de obicei 1 kg , a unei substanțe ca proprietate intensivă :

SUBSTANȚĂ PUNCT DE FIERBERE PUNCT DE TOPIRE

SUBSTANȚĂ PUNCT DE FIERBERE PUNCT DE TOPIRE

-114

-77.74

0

-210

-78

-259

-219

327.5

Alcool etilic

Amoniac

Apă

Azot

Dioxid de carbon

Heliu

Hidrogen (2)

Oxigen

Plumb

78.3

-33.34

100

-196

-57

-268.93

-253

-183

1750

Pentru condensarea apei - în nori

L apă (T) = (2500.8 - 2.36T + 0.0016T^2 - 0.00006T^3) J/g

Pentru condensarea apei - în nori

Căldura latentă specifică de condensare a apei în intervalul de temperatură de la -25 ° C la 40 ° C este aproximată de următoarea funcție empirică cubică:

Pentru sublimarea și depunerea din și în gheață, căldura latentă specifică este aproape constantă în intervalul de temperaturi de la -40 ° C la 0 ° C și poate fi aproximată prin următoarea funcție empirică:

L gheața (T) = (2834.1 - 0.29T - 0.0004T^2) J/g

unde temperatura T este considerată a fi valoarea numerică în ° C.

Utilizare

Două forme comune de căldură latentă sunt căldură latentă de fuziune ( topire ) și căldură latentă de vaporizare ( fierbere). Aceste denumiri descriu direcția fluxului de energie atunci când se schimbă de la o fază la alta: de la solid la lichid și lichid în gaz.

Grafic

T

gaz

Grafic

lichid

vaporizare

solid

topire

Energie

Forțe de atracție

În ambele cazuri, schimbarea este endotermică , ceea ce înseamnă că sistemul absoarbe energia. De exemplu, atunci când apa se evaporă, este necesară energia pentru ca moleculele de apă să depășească forțele de atracție dintre ele, trecerea de la apă la vapori necesită o intrare de energie.

solid lichid gaz

solid lichid gaz

energie latenta

Meteorologie

În meteorologie , fluxul de căldură latent este fluxul de căldură de la suprafața Pământului către atmosferă care este asociat cu evaporarea apei la suprafață și condensarea ulterioară a vaporilor de apă în troposferă .

Fluxul de căldură latent a fost frecvent măsurat prin tehnica Bowen , sau mai recent, de la mijlocul anilor 1900, prin metoda lui Jonathan Beaver .

Bowen

Raportul Bowen este metoda matematică folosită în general pentru a calcula căldura pierdută (sau câștigată) într-o substanță; este raportul dintre fluxurile energetice dintr-o stare în alta prin încălzire sensibilă și încălzire latentă respectiv. Se calculează prin ecuația: B = Qh / Qe , unde Qh este încălzire sensibilă și Qe este încălzire latentă.

Covarianța călduroasă

Este o tehnică cheie de măsurare atmosferică pentru măsurarea și calcularea fluxurilor turbulente verticale în interiorul straturilor de delimitare atmosferice .

Este frecvent utilizat pentru a estima impuls , căldură , vapori de apă, dioxid de carbon și a fluxurilor de metan.

Covarianța călduroasă

EXEMPLE

Deoarece căldura de vaporizare este atât de mare, aburul poartă o mare cantitate de energie termică care este eliberat atunci când se condensează, făcând apă un excelent fluid de lucru pentru motoarele termice.

EXEMPLE

Topirea cuburilor de gheață

Cuburile de gheață se topesc odată cu creșterea temperaturii. În timpul topirii, gheața absoarbe căldura latentă, care este utilizată pentru a schimba starea apei din gheață în apă lichidă. În timp ce gheața absoarbe căldura latentă, temperatura acesteia nu se schimbă.

Topirea cuburilor de gheață

Oală cu apă

Când o oală de apă este menținută la fierbere , temperatura rămâne la 100 ° C (212 ° F) până când ultima picătură se evaporă, deoarece toată căldura adăugată la lichid este absorbită ca o căldură latentă de vaporizare și purtată de moleculele de vapori care au scăpat .

Oală cu apă

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi