Introducing 

Prezi AI.

Your new presentation assistant.

Refine, enhance, and tailor your content, source relevant images, and edit visuals quicker than ever before.

Loading…
Transcript

CADEREA

Pentru orice francez, ziua de 14 iulie are o semnificaţie deosebită, cu o puternică încărcătură emoţională. Fiind vorba despre Revoluţia Franceză, de la 1789 încoace, se poate spune caceasta zi a însemnat sfârşitul a ceea ce s-a numit “Vechiul Regim” şi, totodată, începutul unei noi ere. 14 iulie a devenit apoi ziua naţională a Franţei, sărbătorită cu entuziasm şi patriotism în fiecare an.

BASTILIEI

In aceasta zi, populaţia Parisului a luat cu asalt vechea fortăreaţă a Bastiliei, devenită închisoare regală, care era considerată un simbol al absolutismului. Cucerirea ei a demonstrat că puterea regală nu mai era de neînvins, ci că aceasta trebuia să ţină cont de voinţa şi opiniile naţiunii franceze. În 1789, Bastilia mai “adăpostea” doar şapte deţinuţi, dar aceasta era totuşi considerată un adevărat simbol al vechiului Regim ce trebuia înlăturat.

14 iulie

Revoluţia de la Paris era în plină desfăşurare. În dimineaţa acelei zile, o parte din populaţia Parisului face rost de arme şi asediază închisoarea, a cărei garnizoană se predă, după o scurtă rezistenţă simbolică. De acum vor începe cele mai importante evenimente ale Revoluţiei franceze şi, odată cu ele, sfârşitul regimului absolutist.

Revolutia Franceza

În dimineața de 15 iulie, regele Ludovic al XVI-lea a înțeles înfrângerea suferită în fața insurecției cetățenilor parizieni, a dat ordin de retragere a trupelor fidele lui și a revenit asupra schimbărilor guvernamentale făcute în urmă cu câteva zile. În Paris, a fost stabilit un nou primar, într-o nouă structură, numită "Comună" și s-a înființat o armată populară, "Garda Națională". Revoluția s-a răspândit în țară, după modelul parizian, populația organizându-se în municipalități cu scop de auto-guvernare; de asemenea au înființat corpuri ale Gărzii Naționale, ignorându-se autoritatea regală. La 27 iulie, într-un gest de aparentă reconciliere, regele a acceptat o cocardă tricoloră, intrând în Primăria Parisului. În ciuda acestui gest simbolic, nobilii au început să părăsească țara, începând să pregătească un război civil și provocând o coaliție europeană împotriva Franței.

15 iulie

Learn more about creating dynamic, engaging presentations with Prezi