Scoala din Atena
De Zaharia Denisa si Calu Daria
Este o frescă a artistului
renascentist italian Rafael.
#1
Frescă este o pictură murală executată pe o tencuială proaspătă, în care culoarea este încorporată chimic și poate fi astfel conservată un timp nelimitat.
A fost pictat între 1509 și 1511, ca parte a comenzii lui Rafael de a decora camerele acum cunoscute sub numele de Stanze di Raffaello, în Palatul Apostolic din Vatican.
Stanza della Segnatura a fost prima dintre camerele care au fost decorate, iar Școala din Atena, reprezentând Filozofia, a fost probabil a treia pictură terminată din această încăpere, după Disputa del Sacramento (ce reprezintă Teologia) de pe peretele opus, și Parnasul (ce reprezintă Literatura).
#2
#3
Imaginea a fost considerată mult timp drept „capodopera lui Rafael și întruchiparea perfectă a spiritului clasic al Renașterii”. Pictura este remarcabilă pentru precizia realizării perspectivei.
Identificările unora dintre filozofii din imagine, precum Platon și Aristotel, sunt sigure. Dincolo de asta, identificările ale altor figuri au fost întotdeauna ipotetice.
Figurile
Pentru a complica problemele, începând de la eforturile lui Giorgio Vasari, unii au făcut multiple identificări, găsind nu doar personaje antice ci și unele contemporane cu Rafael. Vasari menționează faptul că apare figura tânărului Frederic al II-lea Gonzaga, duce al orașului Mantova, aplecat spre Donato Bramante, și Rafael însuși.
#1
El scria aceste lucruri după peste 40 de ani de la pictarea frescei și nu l-a cunoscut niciodată pe Rafael, dar fără îndoială ideile sale reflectă ceea ce se credea pe vremea aceea.
Luitpold Dussler afirma că personajele care se pot identifica cu o anumită certitudine sunt: Platon, Aristotel, Socrate, Pitagora, Euclid, Ptolemeu, Zoroaster, Rafael, Sodoma și Diogenes din Sinope. Dussler susține că alte identificări sunt „mai mult sau mai puțin speculative”.
#2
Clădirea de pe fundal are forma unei cruci grecești, iar unii sugerează că a fost menită pentru a reprezenta armonia dintre filozofia păgână și teologia creștină. Arhitectura clădirii a fost inspirată de lucrările lui Bramante, care, potrivit lui Vasari, l-a ajutat pe Rafael în realizarea arhitecturii din imagine (similară cu arhitectura Bazilicii Sf. Petru).
Arhitectura de pe fundal
#1
În fundal există două sculpturi. Cea din stânga este Apollo, zeul luminii, trasului cu arc și muzicii, și ține în mână o liră. Sculptura din dreapta este Atena, zeița înțelepciunii, cunoscută în lumea latină ca Minerva.
Pe arcul principal, deasupra personajelor, se găsește un meandru (cunoscut și sub denumirea de cheie greacă), un design caracterizat de linii continue care se repetă într-o „serie de curburi dreptunghiulare”, stilul fiind apărut pe ceramica din perioada geometrică greacă și apoi a devenit un element decorativ foarte comun în frizele arhitecturale grecești antice.
#2
https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98coala_din_Atena
https://ro.wikipedia.org/wiki/Bazilica_Sf%C3%A2ntul_Petru_din_Roma
Bibliografie
Multumim pentru atentie :)